Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska proizvodnja
  • 08.02.2018. 14:00

Biostimulatori na bazi algi za jače biljke

Prirodni boistimulatori na bazi alge biljku čine tolerantnijom na sušu, salanitet i smrzavanje, kao i na visoke temperature, poplave, zagađenja.

  • 2.422
  • 119
  • 0

Prirodni biostimulatori na bazi algi nastaju ekstrakcijom različitih vrsta algi. Imaju pozitivan uticaj na biljku, jer je podstiču da maksimalno koristi hranjive resurse, omogućavaju ekološki i ekonomski održivu proizvodnju. Povećanje lisne mase pozitivno deluje na veličinu ploda kod voćarskih kultura, količinu šećera i ukupnog ekstrakta u grožđu i ostalom bobičastom voću.

"Ovaj biostimulator može da se koristi za ubrzavanje i stabilizaciju procesa fermentacije žetvenih ostataka na njivama. Dolazi do biološkog aktiviranja mikroflore na bio masi i zemljištu čime se drastično uvećava njihov broj te se na taj način ubrzavaju mikrobiološki procesi", objašnjava dipl.inž. zaštite bilja Bojan Mijatović iz PSSS Mladenovac.

Kada se primenjuju biostomulatori?

Tečni ekstrakt algi koristi se za folijarno tretiranje, kao i za tretiranje zalivanjem.

Folijarno se koriste nakon pojave prvih listova, na početku vegetacije, na početku cvetanja, u toku porasta bobica do zatvaranja grozdova, i kada plodovi počinju da menjaju boju.

Fertigacijom se primenjuju kod sadnog materijala, potapanjem sadnica u rastvor u skladu sa uputstvom. Nakon sadnje bi trebalo zaliti svaku biljku istim rastvorom.

Prirodni biostimulatori sadrže visok sadržaj hormona auksina i citokinina - visok sadržaj polisaharida, amino kiselina i proteina - sadrže makroelemente (N, P, K, Ca, Mg, S) i mikroelemente (Mn, Cu, Fe, Zn).

Zašto koristiti prirodne biostimulatore?  

Prirodni boistimulatori na bazi alge biljku čine tolerantnijom na sušu, salanitet i smrzavanje, kao i na visoke temperature, poplave, zagađenja.

"Biostimulatori su izrazito bitni i efikasni u zasadima koji su pretrpeli određeni oblik stresa poput stresa od suše, niskih temperatura (mraza) ili grada. Oni će u takvim situacijama pomoći da se u što kraćem roku oporavi od stresa, ubrzavajući fiziološke procese u samoj biljci. Konstantna upotreba pomaže u izgradnji i podršci prirodnom imunom sistemu same biljke", napominje Mijatović.

Foto: Jerry Norbury / Flickr


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Bojan Mijatović PSSS Mladenovac Biostimulator Alge


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao