Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sеjanje u trakama
  • 28.04.2018. 16:30

Sеjanje u trakama za pravilan razmak korenastog povrća, salata i cveća

Ovakav način sejanja koristi se kod vrlo sitnog semena kao što je seme šargarepe, peršuna, svih vrsta salata i pojedinog cveća, jer tada ne morate da razmišljate o raščupavanju.

Foto: Youtube/GardenGirltv, Pixabay/HolgersFotografie
  • 5.182
  • 274
  • 0

Sejanje u trakama idealno je za perfekcioniste, sa jedne strane, i megalomane sa druge, koji uvek preteraju sа količinom semena prilikom sеjanja. Seme u trakama možete kupiti gotovo, ili ga napraviti sami. 

Ovakav način sejanja koristi se kod sitnog semena, kao što je seme šargarepe, peršuna, svih vrsta salata i pojedinog cveća, jer tada ne morate da razmišljate o raščupavanju. Takođe, tada se neće dogoditi da se prilikom vetrovitog dana seme rasprši van rovića, a biljka će nići u pravilnim razmacima. 

Kako na prirodan način gajiti šargarepu?

Potreban materijal

Osim strpljenja i semena, potreban vam je toalet papir, tanji flomaster, četkica i lepilo, napravljeno od brašna i malo vode. Lepilo od brašna i vode bi trebalo da bude dovoljno gusto da ne kaplje sa četkice. 

Kako se prave trakice?

Toalet papir možete izrezati u više trakica ili na celoj širini možete postaviti seme u više redova (uzmite u obzir obim gornjeg dela šargarepe ili peršuna, ali možete ih postaviti i bliže, ako ćete raščupavati mladu šargarepu).

Četkicom napravite kapljice na toalet papiru u razmaku koji želite. Dok je još mokro, na njih stavite seme. Možete se pripomoći mokrom četkicom. Ostavite da se papir osuši. Semenke neće otpasti, jer su zalepljene na papir. Takođe, papir možete i presaviti po dužini, te ga dodatno zalepiti. Tada ga bez brige možete zarolati, dok ne odete u bašzu i tamo ga jednostavno odrolati postavljajući u rović koji ste natopili vodom, te zagrnuti zemljom

Prilikom rasta, papir će se razgraditi, a seme će nići u pravilnim razmacima. 

Pogledajte video sa detaljnijim uputstvima.


Povezana biljna vrsta

Salata

Salata

Engleski naziv: Lettuce | Latinski naziv: Lactuca sativa L.

Salata pripada porodici glavočika (Compositae). Glavičasta salata sadrži prosečno 94 % vode, 2 % šećera, 0.6 % sirove celuloze, 0.6 % mineralnih materije i 1.2 % sirovih proteina.... Više [+]

Tagovi

Sejanje u trakama Korenasto povrće Baštovanski trikovi Cveće Salata Sejanje


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.