Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bakarno prskanje
  • 28.02.2023. 12:00

Zbog čega treba primeniti bakarno prskanje u zasadima voća i vinove loze?

Patogeni koji prezimljavaju na biljkama u proleće kada su povoljni uslovi za razvoj bolesti mogu izazvati infekciju.

Foto: Depositphotos/lightpoet
  • 2.304
  • 204
  • 2

Primena bakra u zasadima voća i vinove loze je od izuzetnog značaja u zimskim mesecima pre kretanja vegetacije kako bi se uništile prezimljavajuće forme gljivica ili bakterija, dok uz dodatak mineralnog ulja u pojedinim preparatima mogu se uspešno suzbiti i štetni insekti kao i grinje koje su prezimile na pojedininim delovima voća, na stablu, granama, grančicama i pupoljcima. 

Diplomirani inženjer fitomedicine i savetodavac u poljoprivrednoj stručnoj službi u Čačku Anđela Protić, ističe koliko je važno blagovremeno primeniti bakarne preparate kako ne bi došlo do razvoja bolesti i povećanog broja štetnih insekata kojima niska temperatura ne predstavlja problem prilikom razvića.

Primena hemijskih preparata: Gde greše proizvođači, a šta im se savetuje?

"Sa toplijim danima u februaru trebalo bi odraditi rezidbu voća, ukloniti sve oštećene grane, zaostale plodove koji predstavljaju izvor zaraze za predstojeću vegetacionu sezonu kao i obolelo lišće koje visi na grani. Rezidba se može uraditi i ranije, ali je poslednji rok za zimsko prskanje pre nego što biljka započne proces vegetacije, a to je početkom marta, kada to vremenski uslovi dozvole", ističe Protićeva i dodaje da tretiranje treba obaviti po lepom vremenu, bez vetra, da ne bi došlo do zanošenja preparata, pri temperaturi oko 10 stepeni celzijusa, u najtoplijem delu dana, tako da ima dovoljno vremena da se depozit osuši dok ne počne da mrzne. 

Zimskim tretiranjem uništavaju se štitaste i lisne vaši, moljci...

Prema rečima našeg sagovornika prskanje treba da bude temeljno, što znači da stabla treba potpuno nakvasiti dok sa njih ne počne da kaplje, zbog čega se često kaže da "voćke treba okupati" kako bi sprečili kretanje infekcija koje prezimljavaju u voćnjacima i vinogradima. 

Patogeni koji prezimljavaju na biljkama u proleće kada su povoljni uslovi za razvoj bolesti mogu izazvati infekciju, pa se tako javlja Monilinia laxa prouzrokovač sušenja cvetova, grana i grančica i trulež ploda na koštičavim voćnim vrstama, zatim Erwinia amylovora, bakteriozna plamenjača jabučastih voćaka, Taphrina pruni prouzrokovač rogača na šljivi i druge. 

Patogeni koji prezimljavaju na biljkama mogu izazvati infekciju (foto: J. Cvetković)

Što se tiče prezimljavajućih formi štetnih insekata, a koji se mogu suzbiti zimskim tretiranjem bakarnim preparatima ističu se štitaste i lisne vaši, moljci i slično. 

"Ukoliko je potrebno da biljka bude zaštićena na duži vremenski period koriste se preparati na bazi bakar oksihlorida, bakar oksida ili bordovske čorbe. Međutim, ukoliko je potrebno trenutno brzo delovanje bakra onda se treba opredeliti za bakar sulfat ili trobazni bakar sulfat koji imaju i najjače baktericidno dejstvo", napominje Protićeva. 

Poslednje prskanje preparatima na bazi bakra se vrši u jesen kada opadne 50 odsto lišća kod voća i vinove loze i kada su temperature više od osam do 10 stepeni celzijusa. Ovo je takođe važan tretman, jer pripremamo biljku za zimu i sprečavamo pojavu infekcije narednog proleća. 

Sačekati povoljan trenutak

Ono što je važno naglasiti, a to je da se prilikom primene bakra mora voditi računa da ne krene vegetacioni period, jer će u suprotnom preparat izazvati ožegotine na mladim listićima voća, naročito kod breskve koja je jako osetljiva na već pomenuti bakar.

Poljoprivrednici čekaju pogodan trenutak za zimsko prskanje, a s obzirom da se ove nedelje ponovo očekuju niske temperature, vrlo je moguće da će se sa ovim tretiranjem još malo sačekati. Međutim, postoje i oni koji neće, izrevoltirani trenutnom situacijom u vezi izvoza višnje i kašnjenja sa isplatom, svoje zasade ni prskati. Cene bakarnih preparata su slične kao prošle godine, ali uprkos tome, pojedini proizvođači se i dalje dvoume kako je najbolje postupiti. 


Tagovi

Bakarno prskanje Zimsko prskanje Patogeni Infekcije na voću Anđela Protić Preparati na bazi bakra


Autorka

Jovana Cvetković

Više [+]

Master diplomirani inženjer poljoprivrede i master student fitomedicine. Večno zaljubljena u prirodu, biljnu proizvodnju i fotografiju. Uporna, ambiciozna i velika sanjalica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃