Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredna apoteka
  • 24.01.2023. 13:30
  • Zaječarski okrug, Knjaževac

Primena hemijskih preparata: Gde greše proizvođači, a šta im se savetuje?

Glavna sfera interesovanja poljoprivrednika koji dolaze u poljoprivredne apoteke je svakako zaštita ratarskih, povrtarskih i voćarskih kultura od bolesti i štetočina, blagovremena primena i tačna doza određenog preparata, kao i karenca.

Foto: Jovana Cvetković
  • 492
  • 126
  • 4

Svim poljoprivrednim proizvođačima kako u svetu, tako i kod nas je izuzetno važno kada i kako primeniti određeni preparat u zaštiti i ishrani biljaka. Kako bi imali što kvalitetniji i veći prinos, treba se na vreme informisati oko čitavog procesa proizvodnje i tako izbeći moguće komplikacije. Trgovina "Goran" iz Knjaževca se već više od dve decenije uspešno bavi prodajom preparata za zaštitu i ishranu bilja, stočne hrane, ali i otkupom svežeg voća i žita. 

Mnogima je važna cena

Sa ukupno osam poljoprivrednih apoteka koje se nalaze u Knjaževcu, Boljevcu, Zaječaru, Boru, Soko banji, Sikolu i Zlotu snabdeva veći deo gazdinstava na nivou istočne Srbije svim potrebnim agrorepromaterijalom koji se koriste u agraru.

"Glavna sfera interesovanja poljoprivrednika koji dolaze u kod nas je svakako zaštita ratarskih, povrtarskih i voćarskih kultura od bolesti i štetočina, blagovremena primena i tačna doza određenog preparata, kao i karenca. Takođe, mnogima je važna cena, a s obzirom da u apoteci posedujemo veliki broj preparata sa istom aktivnom materijom, različitih proizvođača, ostavljamo poljoprivrednicima pravo na izbor, od nešto jeftinijih do onih najskupljih preparata", ističe master diplomirani inženjer fitomedicine Miloš Miletić i dodaje da kupci tokom sezone imaju razne pogodnosti za poljoprivrednike u vidu popusta na određene preparate kao i mogućnost sklapanja ugovora na odloženo plaćanje, u ratama. 

Cena neuzimanja saveta

Prema Miletićevim rečima, problem nastaje kada poljoprivrednik ne posluša savet i preporuku stručnog lica u apoteci, pa dođe do potencijalnih šteta

Veliki je izbor proizvoda, a kupci najčešće biraju jeftinije

"Imali smo slučaj da je poljoprivrednik na svoju ruku duplirao dozu herbicida koji sadrži dve aktivne materije: florasulam i 2,4D-2 etilheksilestar i koristi se protiv jednogodišnjih širokolisnih i nekih višegodišnjih korova. Pšenica je počela da bledi, a listovi su dobili žutu boju, ali se srećom odreagovalo na vreme, pa se uz primenu biostimulatora i aminokiselina uspešno oporavila.

Kako bi se izbegle dodatne komplikacije i troškovi u proizvodnji, neophodno je ispratiti sva uputstva u vezi sa određenim preparatom. Tretiranje treba obaviti po suvom, tihom i umereno toplom vremenu, pri dnevnoj temperaturi preko deset stepeni."

Prolećni poslovi u voćnjaku

Uskoro nas očekuje tretiranje voćnih vrsti bakarnim preparatima u kombinaciji sa mineralnim uljem zbog prezimljavajućih formi štetnih insekata u zasadima voća. Primena bakra kod gotovo svih voćnih vrsti je izuzetno važna, jer utiče na smanjenje potencijalnih bolesti i štetočina i u toku vegetacije. Kod nekih voćnih vrsti se primenjuje pre početka vegetacije i u fazi bubrenja pupoljaka kao što je to slučaj sa šljivom, pa se tretiranje bakrom obavlja dva puta, dok se kod kajsije tretira jednom i to u fazi mirovanja.

Šta prethodi zimskom prskanju voćnjaka i vinograda?

Važno je istaći da se takozvano "plavo prskanje" na proleće primenjuje tako što se poveća količina vode, pa je tako za jedan hektar potrebno 600 do 1.000 l uz dodatak bakarnog preparata. Pojedini preparati imaju jedinstvenu formulaciju mineralnog ulja i bakarnog oksihlorida za suzbijanje štetnih insekata i grinja u zasadu jabuke. U koncentraciji 2-3% efikasno suzbija crvenu voćnu grinju i jaja lisnih vaši od faze bubrenja pupoljaka pa do faze mišijih ušiju. Takođe, pored kombinacije bakarnog oksihlorida i mineralnog ulja poželjno je dodati i insekticid radi što uspešnijeg tretmana i to na bazi cipermetrina - kod jabuke. 

Primena bakarnih preparata se obavlja i u jesen i to nakon opadanja lišća. Podjednako je važno tretiranje i na jesen i u proleće zbog potencijalne pojave bolesti i štetočina, a naročito prezimljavajućih formi insekata. 

Svakako je najvažnije saslušati proizvođača, na osnovu toga dati stručan savet i uz zajednički dogovor postići cilj, a to je što uspešnija i kvalitetnija proizvodnja sa što manje komplikacija.


Tagovi

Poljoprivredna apoteka Miloš Miletić Plavo prskanje Hemijski preparati Karenca Doza preparata Zaštita bilja


Autorka

Jovana Cvetković

Više [+]

Master diplomirani inženjer poljoprivrede i master student fitomedicine. Večno zaljubljena u prirodu, biljnu proizvodnju i fotografiju. Uporna, ambiciozna i velika sanjalica.