Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz višnje
  • 30.01.2023. 16:30
  • Zaječarski okrug, Knjaževac

Šta sve koči plasman višnje: Odlaganje berbe, otkupljivač ili izvoz?

Proizvođačima je poslednjih godina problem niska otkupna cena gotovo svih voćnih vrsti, a pogotovo višnje. Suša je ove godine uzela danak, pa je ovo voće uglavnom bilo druge klase.

Foto: Marija Lazarević
  • 598
  • 74
  • 1

Otkup svežeg voća je od izuzetnog značaja za naše poljoprivrednike, a s obzirom da godina iza nas nije bila naročito uspešna, što zbog poskupljenja đubriva, hemijskih sredstava za zaštitu i nafte, što zbog toga što mnogi i dalje čekaju na isplatu višnje koja od juna meseca stoji u hladnjačama.

Na kvalitet uticale padavine

Suša je ove godine uzela danak, pa je višnja uglavnom bila druge klase. Poljoprivrednike svakako brinu ekstremno visoke temperature u januaru kao i mogućnost pojave mraza u martu mesecu, što bi jako loše uticalo na prinos i kvalitet.

Uzgoj višnje neisplativ, ako berba nije mehanizovana?

Pored suše, odlaganje berba i ona mehanizovana raznim tresačima takođe negativno utiče na klasiranje prilikom otkupa.

"Pored toga, na kvalitet višnje utiču i padavine, tačnije kiša koja je ove godine nešto kasnije pala, pa je plod ostao sitan. Takođe, preporučuje se primena preparata na bazi etefona i to desetak dana pred berbu kako bi se plod lakše odvajao od peteljke", ističe master inženjer fitomedicine Miloš Miletić

Manjak gajbi, manjak radnika

Ono što takođe brine proizvođače je činjenica da zbog nestabilne situacije sa otkupom i malog broja hladnjača, posebno u jugoistočnoj Srbiji, manji voćari su prinuđeni da se u datom momentu snalaze za plasiranje višnje, jer dogovor sa prvim otkupljivačem često nije moguće ispoštovati. Razlog tome je zapravo popunjenost hladnjača. 

Plodovi slabijeg kvaliteta

Jedan od voćara iz okoline Knjaževca Stefan Jovanović ističe da je prethodne godine imao problema sa konstantnim odlaganjem berbe, što je na kraju loše uticalo na sam kvalitet ploda, samim tim i na otkupnu cenu.

"Činjenica je da je treba obrati u što kraćem roku kada je u punoj zrelosti. Međutim, problem nastaje kada otkupljivač u poslednjem trenutku odloži berbu. Razlog je obično manjak praznih gajbi ili zastoj u otkupu. Zbog toga sam prethodne sezone bio prinuđen da tražim drugog otkupljivača. Srećom, sve se rešilo kroz nedelju dana, ali je višnja za to vreme izgubila na kvalitetu", ističe Jovanović i dodaje da je takođe problem naći radnike, ali i slobodne termine za mehanizovanu berbu, jer je sve unapred već zakazano. Ovo su sve problemi koji povlače jedni druge u plasmanu ovog voća. 

Sve se manje ulaže u višnjare

Prema nezvaničnim saznanjima, hladnjačari na jugu i jugoistoku Srbije čekaju na izvoz višnje iz svojih hladnjača u kojima se nalaze na hiljade tona zamrznutih plodova. Rat između Ukrajine i Rusije je mnogo uticao na izvoz z Srbije, s obzirom da je Rusija jedan od naših najvećih otkupljivača. Očekuje se da će se situacija stabilizovati već krajem meseca, početkom narednog kada bi ovo voće trebalo da bude izveženo na pomenuto tržište.

Ono što takođe brine hladnjačare je činjenica da zbog niske otkupne cene poslednjih godina proizvođači sve manje ulažu u višnjare. 

Zemlja šljive, ali i jabuke i maline: Koliko se u Srbiji proizvede voća?

Hemijski preparati se ne primenjuju pravovremeno, kao ni ostale agrotehničke mere, što dodatno umanjuje kvalitet. Postoje i oni koji su totalno zapustili zasade, ali i oni koji su ih potpuno uništili. 


Tagovi

Otkup višnje Berba višnje Izvoz višnje Stefan Jovanović Mehanizovana berba Odlaganje berbe Kvalitet ploda Otkupljivač Hladnjačari


Autorka

Jovana Cvetković

Više [+]

Master diplomirani inženjer poljoprivrede i master student fitomedicine. Večno zaljubljena u prirodu, biljnu proizvodnju i fotografiju. Uporna, ambiciozna i velika sanjalica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako prepoznati pepelnicu, a kako plamenjaču? Što nam je činiti ako su biljke napadnute, a kako prevenirati ove pojave? Uskoro više!
Foto: Shutterstock/Saad315/Montree Srihawong