Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda bez pesticida
  • 25.11.2018. 17:00

Aleksandar Bulović: Knjiga o poljoprivredi bez pesticida doživeće i drugo, prošireno izdanje

Knjiga "Poljoprivreda bez pesticida - da moguće je!", autora Aleksandra Bulovića, iz Gradiške, u Bosni i Hercegovini, postigla je veliki uspeh i to više u Srbiji i Hrvatskoj nego u BiH. Gde je knjiga danas, nekoliko godina nakon prvog izdanja, u intervjuu za Agroklub govori autor.

Foto: Boško Grgić
  • 1.144
  • 80
  • 0

Pre nešto više od dve i po godine Agroklub je pisao o diplomiranom inženjeru poljoprivrede Aleksandru Buloviću, iz Gradiške, u Bosni i Hercegovini, a povod je bila njegova knjiga "Poljoprivreda bez pesticida – da moguće je!". U međuvremenu, ta knjiga je privukla mnogo pažnje u svojoj domovini, ali i u Srbiji i Hrvatskoj. To je bio povod za novi intervju sa Bulovićem, a na samom početku on podseća na to o kakvoj knjizi je reč i zašto je odlučio da piše baš o toj temi.

Čemu ste u knjizi posvetili najviše pažnje?

Knjiga je praktičan priručnik za sve one koji žele da se bave organskom proizvodnjom, a ne znaju kako da počnu. Tako sam u knjizi najviše pažnje posvetio prirodnim preparatima za zaštitu biljaka, kao i najboljim kombinacijama biljaka u bašti. Potreba za pisanjem ovakve knjige nastala je, jer je na našim prostorima malo takve literature, a u konvencionalnoj poljoprivredi kod nas je prekomerna, često i nekontrolisana upotreba pesticida.

U BiH najmanje zainteresovani za knjigu 

Šta se od tada do sada događalo? Kakvo je interesovanje za knjigu u regionu (Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj i u drugim državama), planirate li možda drugo prošireno izdanje?

Najveće interesovanje i dalje vlada u Hrvatskoj, što mi govori da je svest o ovoj temi tamo najveća. Srbija je, takođe, mnogo napredovala, naročito Vojvodina koja je poznata po poljoprivredi. BiH se nije previše pokrenula kada je reč o ovoj temi. Drugo prošireno izdanje knjige "Poljoprivreda bez pesticida - da moguće je!" skoro je gotovo i priprema se u saradnji sa jednom firmom iz Osijeka, koja planira da na tržište plasira zanimljivu i korisnu, inovativnu mašinu. U njenom kreiranju i ja sam sugerisao neke ideje.  

Na našim prostorima je malo literature posvećene ovakvom načinu proizvodnje (Foto: Bigstockphoto/HalfPoint)

Vaša knjiga je svojevrsna promocija organske poljoprivrede?

Moja ideja je bila da ljude upoznam sa poljoprivredom koja je praktično nestala sredinom 20. veka. Zahvaljujući agresivnoj kampanji fitohemijske i semenarske industrije putem medija ljudi su brzo zaboravili da su vekovima gajili biljke bez upotrebe mineralnih đubriva pesticida, hormona i GMO.

Glavni problem je niska svest o značaju zdrave hrane

Koji su po Vama glavni problemi koje bi trebalo rešavati na planu proizvodnje zdrave hrane (da li su stvoreni neophodni zakonski okviri, edukacija, osvešćivanje proizvođača, ali i potrošača) ?

Glavni problem je niska svest o značaju zdrave hrane, a na tome treba raditi od vrtića. Uporedo sa tim, neophodno je koordinirati sa predstavnicima vlasti koji bi trebalo da donese zakone o obaveznoj konzumaciji zdrave hrane u predškolskim i školskim ustanovama. Nažalost, potražnja za zdravom hranom, odnosno svest o zdravom načinu života počinje tek kada doktor naredi, a to je uglavnom kada se otkrije neka teška bolest.

Aleksandar Bulović sa sinovima

Šta na kraju ovog razgovora želite posebno da istaknete u vezi sa Vašom knjigom, odnosno proizvodnjom hrane na jedan zdraviji način, bez upotrebe pesticida?

Moja knjiga je svojevrstan vodič za zdrav život, jer sam u njoj napisao uputstva kako da oni, koje to interesuje, proizvedu zdravu hranu za sebe i svoju porodicu bez straha od otrova kojih je previše u konvencionalnoj poljoprivredi. Organska bašta daje zdrave plodove, lek je protiv stresa i odličan način za umerenu fizičku aktivnost i druženje jer čovek je ono šta jede.


Foto prilog


Tagovi

Aleksandar Bulović Knjiga Poljoprivreda bez pesticida Organska proizvodnja Ekološka proizvodnja


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 35-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, svojevremeno saradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u porodičnom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorti jabuka i krušaka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)