Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Malčiranje
  • 26.11.2019. 16:00

I naši stari štitili su povrće u jesen - malčiranjem pre snega

Malčiranje pre snežnih padavina ima višestruke pozitivne efekte na površinski sloj zemljišta na gredicama. Na proleće ovaj sloj biće rahliji, obogaćen hranivima i sa dovoljno rezervi vlage.

Foto: Depositphotos/zzzdim
  • 863
  • 103
  • 0

Za zimu i sneg potrebno je pripremiti gredice i zaštiti biljke koje će prezimiti. Sneg je dobar toplotni izolator, ali će povrtne vrste koje su već nikle lakše da podnesu niske temperature i hladne vetrove. Pre nego što padne sneg potrebno je iznikle biljke zaštiti debelim slojem malča.

Biljkama i zemlji potrebna je zaštita

Zimske padavine i niske temperature dobro dođu svakoj bašti jer će tokom zime zemlja da obnovi zalihe vode i da se popravi struktura tla. Međutim, neke biljke bolje će da prezime ukoliko ih zaštitimo slojem malča.

Beli luk, šargarepa, peršun - potrebno je malčirati. Nekada su naši stari beli luk malčirali suvom paprati, a mi smo to zaboravili. Osim na taj način, možemo koristiti suvo opalo lišće za malčiranje mrkve i belog luka. Peršun je dobro malčirati suvom travom, senom ili iglicama od četinara.

Koje materijale koristiti za malčiranje?

Gredice koje su ostale prazne malčiramo kako bi zaštitili površinski sloj zemlje. Ovaj sloj izložen je hladnim zimskim vetrovima i golomrazici. Zbog toga dolazi do pada plodnosti. Kako bi to sprečili i obogatili tlo, gole gredice malčiramo debelim slojem malča.

Malčiranje pre snega

Kao materijal mogu da posluže: slama, seno od biljaka koje su pokošene pre stvaranja semena, opalo lišće, suvo lišće od povrća, piljevina, suva paprat, grančice sa suvim lišćem, grančice četinara (zavisno od biljne vrste i karakteristika zemljišta), karton, papir, kompost.

Sve što koristimo treba biti suvo. Materijali koji su vlažni, u fazi truljenja, ne koriste se kao materijal za malčiranje. Ovakvi materijali mogu izazvati truljenje biljaka koje malčiramo.

Sloj malča treba da je najmanje 10cm debeo. Zemljište koje malčiramo treba biti bez korova.

Kvalitetan sloj štiti zemlju, ali propušta vazduh i kišu (vodu). Tako ćemo na proleće imati  rahli površinski sloj zemljišta.

Iskusniji baštovani, koji imaju bašte bez kopanja, već su posejali žitarice koje će štiti zemljište, a na proleće ovi usevi poslužiće kao zeleni malč.

Obrada tla - orati ili malčirati?

Malčiranje u plasteniku 

U plasteniku je potrebno izvršiti pregled, posebno armature, najlona, ventila za vodu i slično. Plastenik u kome nismo ništa posejali već bi trebao biti očišćen i pripremljen za sevtu na proleće. Ovakav plastenik je nabolje otkriti i najlon odložiti u skladište za sledeću sezonu (lako izvodljivo za amaterske baštovane).

Pripremljene gredice malčirati. Na ovaj način zemlja u gredicama biće izložena zimskim padavinama i akumulirati dovoljno vlage, a zaštićena od negativnog delovanja zimskih uslova.  Prie prolećne setve malč se ukloni sa gredice kako bi se površinski sloj što pre ugrejao i kako bi mogli započeti setvu. Posle nicanja biljaka taj isti malč možemo vratiti na gredice.

Ukoliko smo u plasteniku već zasnovali proizvodnju potrebno je redovno pregledati usev. Ovo je period kada se veoma često javljaju biljne bolesti i potrebno je reagovati čim primetimo simptome. Najčešće se javljaju truleži, pepelnice.

Za uzgajivače ranog rasada sada je pravo vreme da nabave sve što im je potrebno i da se pripreme za setvu rasada. Manje su gužve i cene u poljoprivrednim apotekama.


Tagovi

Malčiranje Malčiranje u jesen Malčiranje belog luka Uzgoj šargarepe Uzgoj peršuna


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta