Pretraživanje tekstova
U svežem obliku ga nije poželjno dodavati. Potrebno je da prođe vreme zrenja kako bi dobili ujednačenu, mrvičastu masu.
Stajnjak raznih životinja je izuzetno koristan, ali ne treba se dodavati svež. Potrebno je da prođe kroz zrenje pre nego što ga možemo koristiti. Celi postupak obično traje godinu dana.
U svežem obliku sadrži mnogo vode, naročito stajnjak od goveda, i ima jak miris. Pored toga može da sadrži seme korovskih biljaka, patogene mikroorganizme i parazitska jaja.
U procesu zrenja dešavaju se složene biohemijske reakcije koje daju stabilnost krajnjem proizvodu. Da je došlo do razlaganja i imamo zreo stajnjak možemo prepoznati po raznim znacima.
Kada je zrenje gotovo stajnjak je taman, smeđ ili crn, ujednačene, mrvičaste strukture. Odlikuje se jedinstvenim mirisom fermentacije koji je blag i ugodan. Potpuno razložen ima mali sadržaj vlage i u njemu nema ostataka slame ili drugih organskih primesa.
Stajnjak na njivi: Kako smanjiti gubitke hranljivih materija?
Kada manju količinu ubacimo u kantu sa vodom kvalitetan i sazreo ostaje da pluta na površini.
Možete napraviti jednostavan test kako bi utvrdili da li su svi procesi razgradnje završeni. Potrebno je uzeti najlon džak i napuniti ga sa jednim kilogramom stajnjaka za koji želimo da utvrdimo da li je zreo.
Zatim se džak dobro zaveže i ostavi sledeća 24 sata na sobnoj temperaturi. Ako ne dođe do njegovog naduvavanja - to je znak zrelosti.
Tagovi
Stajnjak Zrenje stajnjaka Razgradnja stajnjaka Zreo stajnjak
Autorka
Više [+]
Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!