Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Upotreba stajnjaka
  • 07.01.2024. 07:30

Jednostavan test: Kako znati da je stajnjak zreo?

U svežem obliku ga nije poželjno dodavati. Potrebno je da prođe vreme zrenja kako bi dobili ujednačenu, mrvičastu masu.

Jednostavan test: Kako znati da je stajnjak zreo?
Foto: Depositphotos/Iryna_Rasko
  • 980
  • 67
  • 0

Stajnjak raznih životinja je izuzetno koristan, ali ne treba se dodavati svež. Potrebno je da prođe kroz zrenje pre nego što ga možemo koristiti. Celi postupak obično traje godinu dana.

U svežem obliku sadrži mnogo vode, naročito stajnjak od goveda, i ima jak miris. Pored toga može da sadrži seme korovskih biljaka, patogene mikroorganizme i parazitska jaja.

Jedinstven proizvod

U procesu zrenja dešavaju se složene biohemijske reakcije koje daju stabilnost krajnjem proizvodu. Da je došlo do razlaganja i imamo zreo stajnjak možemo prepoznati po raznim znacima.

(Foto: Depositphotos/alexmak72427)

Kada je zrenje gotovo stajnjak je taman, smeđ ili crn, ujednačene, mrvičaste strukture. Odlikuje se jedinstvenim mirisom fermentacije koji je blag i ugodan. Potpuno razložen ima mali sadržaj vlage i u njemu nema ostataka slame ili drugih organskih primesa.

Stajnjak na njivi: Kako smanjiti gubitke hranljivih materija?

Kada manju količinu ubacimo u kantu sa vodom kvalitetan i sazreo ostaje da pluta na površini.

Jednostavan test

Možete napraviti jednostavan test kako bi utvrdili da li su svi procesi razgradnje završeni. Potrebno je uzeti najlon džak i napuniti ga sa jednim kilogramom stajnjaka za koji želimo da utvrdimo da li je zreo.

Pet je vrsta stajnjaka - koji ima najjače dejstvo?

Zatim se džak dobro zaveže i ostavi sledeća 24 sata na sobnoj temperaturi. Ako ne dođe do njegovog naduvavanja - to je znak zrelosti.


Tagovi

Stajnjak Zrenje stajnjaka Razgradnja stajnjaka Zreo stajnjak


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.