Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj kadifice
  • 02.03.2022. 15:00

Kadifica štiti kupus, krompir, paradajz - kako je uzgajati i koristiti?

Najviše se koristi u proizvodnji kupusa koji često pati od nematoda. Pomaže i u zaštiti od krompirove zlatice.

Foto: Depositphotos/[email protected]
  • 657
  • 89
  • 0

Kadifice su vrsta koja se javlja u velikom broju. Pripadaju porodici Asteraceae i rodu Tagetes. Postoji preko 50 pripadnika ovog roda. Razlikuju se po visini, obliku i boji cveta koji može da bude pun ili jednostruk sa raznim prelaznim oblicima.

Omiljena je vrsta u zaštiti biljaka, jer čisti zemljište od nematoda. Nije zahtevna i cveta sve do kasne jeseni.

Na našem području široko je rasprostranjena Tagetes patula ili francuska kadifica. Ne raste visoko. Vodi poreklo iz Meksika. Veoma često se koristi kao repelent za brojne štetočine, posebno nematode. Iz njenog cveta se dobija eterično ulje koje se koristi u parfimeriji. Upotrebljava se i za dobijanje prirodnih boja.

Uzgajanje kadifice

Odgovaraju joj osunčani tereni, ali može podneti delimičnu senu tokom drugog dela dana. Trebaće joj najmanje šest sati svetlosti. Uglavnom se uzgajaju kao jednogodišnja vrsta. Za rast i razvoj im treba propusno zemljište bogato organskim materijama. Zemljište treba da ima dobar vodno-vazdušni režim. Ne podnosi preveliku vlagu. Na prevlažnim mestima oboleva od pepelnice.

Tokom leta zaliva se jednom sedmično kada se zemlja osuši ili po potrebi u zavisnosti od vremenskih uslova. Optimalna temperatura za klijanje i nicanje je 18ºC. Nije otporna na mraz i niske temperature. Osim pepelnice, na njoj se može javiti botritis, virus mozaika krastavca, trulež korena, a od štetočina napadaju je lisne vaši, grinje, puževi i razne gusenice. Malčiranje joj odgovara, jer sprečava isušivanje zemljišta i rast korova.

Treba joj najmanje šest sati svetlosti (Foto: Depositphotos/Olga_sunandmoon)

Najčešće se uzgaja iz semena koje ima izuzetnu klijavost. Može da se razmnožava reznicama. Setva se obavlja direktno u saksije ili na gredice. Proizvodnja rasada omogućiće ranije cvetanje. Sadnicama će trebati dve do tri nedelje da se ukorene.

Za veću bujnost, prikratite vrhove

Kako bi osigurali da biljke budu bujne, potrebno je vrhove stabljika prikratiti da bi se bolje razgranale i dale više cvetova.

Formira mnogo semenki koje se beru kada se latice osuše i čuvaju u papirnatim vrećicama. Ako cvet nije do kraja sasušen, ali ima formirane semenke, možemo ga ubrati i osušiti.

Kada se prihranjuje sa previše azotnih đubriva dolazi do izostajanja cvetanja. Visoka temperatura će smanjiti cvetanje, a njeno kolebanje dovodi do obezbojenosti i uvenuća cvetova.

Upotreba u poljoprivredi

Već je napomenuto da je odličan čistač zemljišta od nematoda. Najviše se koristi u proizvodnji kupusa koji često pati od ove štetočine. Pre sadnje kupusa na parceli se uzgaja kadifica koja se zaore. Njenim raspadanjem stvara se sredina koja ne odgovara nematodama i drugim zemljišnim štetočinama. Posađena u blizini krompira, patlidžana i paradajza štiti ih od krompirove zlatice.

Nematode korena su opasne štetočine - kako ih sprečiti i suzbiti?

Na neke biljke može imati negativan uticaj. Koren salate u njenom prisustvu se slabije razvija, seme luka ima manju klijavost. Ova osobina kadifice se istražuje u cilju dobijanja sredstva koje bi smanjilo klijavost semenskog korova.

Od nje se pripremaju sredstva za zaštitu od pripadnika porodice Hemiptera. Istraživanja su pokazala da ekstrakt ove biljke pokazuje efikasnost kod suzbijanja plamenjače do 60 odsto, pegavosti plodova i opekotina od sunca. Posebno je efikasan kod zaštite paradajza.


Povezana biljna vrsta

Tagetes

Tagetes

Engleski naziv: - | Latinski naziv: -

- Više [+]

Tagovi

Kadifica Nematode Uzgajanje kupusa Krompirova zlatica Tagetes Francuska kadifica Zaštita


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Mali bodljikavi plašljivko - iako ima bodlje jež je najplašljiviji sisar, večito gladan, a u lov kreće najčešće noću. Ovaj maleni lepotan uselio nam se u dvorište!