Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 24.02.2022. 15:00

Nematode korena su opasne štetočine - kako ih sprečiti i suzbiti?

Aktivne su, proždrljive, brzo se razmnožavaju i prenose biljne bolesti.

Foto: Depositphotos/sever180
  • 315
  • 23
  • 0

Prisustva korenskih nematoda mnogi uzgajivači biljaka nisu svesni. Razlog tome je njihova veličina. Radi se o glistama mikroskopskih veličina i zbog toga nisu uočljive kada obavite vizualni pregled biljaka. Ali, štete od njih znaju biti veoma velike, čak u potpunosti mogu da unište usev.

Od nematoda stabljika i listova razlikuju se po tome što naseljavaju korenski sistem biljka. Na njemu formiraju kvržice koje mogu biti različitog oblika i veličine i koje sprečavaju ishranu biljaka i usvajanje vode. Usled toga biljke uvenu. Štete se kreću od toga da rod bude prepolovljen do potpuno uništenog useva.

One su veoma aktivne, proždrljive i odlikuju se brzim razmnožavanjem. Osim toga, skrivena opasnost je što su prenosioci velikog broja biljnih oboljenja, posebno virusnih. Lako prodiru u koren biljaka kroz najmanje oštećenje.

Preventivne mere su najvažnije

Veoma su opasne za većinu korenastih i krtolastih vrsta. Na njihovo delovanje izuzetno su osetljivi cvekla, krompir, ali i ovas, zatim krastavci, špargle, paradajz, patlidžani, luk, jagode. Od ukrasnih vrsta osetljivi su ljiljani, ciklame, fikusi, begonije. Usevi koje uzgajamo u plastenicima su izloženi velikim štetama, jer dolazi do nagomilavanja i neometanog razvoja ove štetočine. Na poljima su štete manjeg intenziteta.

Paradajz je osetljiv na nematode (Foto: Depositphotos/Alinsssa)

Veliki je broj korenskih nematoda, ali su preventivne mere i načini suzbijanja isti. Neke pripadaju karantinskim štetočinama i tu glavnu ulogu ima inspekcijski nadzor na granicama. Upotreba zdravog semenskog i sadnog materijala sprečiće njihovu pojavu. Sa napadnute lokacije uklanjaju se sve biljke i uništavaju. Najbolje ih je spaliti. Poštovati plodored i uzgajati vrste i sorti koje su otporne.

U plastenicima je obavezna dezinfekcija zemljišta. Može da se koristi kao prevetivna mera, ali i kao način suzbijanja. Zemljište se preliva vodom koja ima temperaturu između 50 i 55ºC. Količina vode se treba prilagoditi površini, a treba da bude zahvaćena dubina od 15 do 20 cm. Posle zalivanja tretirano zemljište se pokrije namenskom folijom kako bi se hlađenje odvijalo što sporije. Ova mera nije efikasna u potpunosti, ali značajno smanjuje njihovu brojnost.

Sadite kadifice, uklanjajte korov

Uzgajanje biljaka koje svojim mirisom i fitoncidima teraju nematode. Kadifice i neven su najpogodnije za ovakvu namenu. Redovno uklanjati korov, jer korovske biljke mogu biti njihovi domaćini.

Na krajeve posadite neven (Foto: Depositphotos/audaxl)

Od eko ili prirodnih sredstava pomažu nam preparati na bazi biljaka (nevena, belog luka, neem-a), preparati na bazi nematofagnih gljivica. Oni mogu da se koriste u trenutku setve i da se primenjuju tokom zalivanja ili prihranjivanja. Bezbedni su za ljude i okolinu.

Hemijska jedinjenja koja se koriste su efikasnija, ali nisu bezbedni kao eko preparati. Možemo ih podeliti u dve grupe: fumiganti i insekticidi na bazi organofosfornih jedinjenja. Posle nekih od ovih preparata setva je moguća tek posle 50 dana. Koriste se prema uputstvu na ambalaži.


Tagovi

Nematode Korenove nematode Kvržice Zemljišna štetočina Koren Prevencija Suzbijanje


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.