Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska proizvodnja
  • 26.04.2019. 16:00

Kako sertifikovati organsku proizvodnju

Površine pod organskom proizvodnjom u našoj zemlji svake godine povećavaju se, a razvijajući ovu proizvodnju, naši proizvođači imaće bolji plasman na tržištu. Proces dobijanja sertifikata veoma je jednostavan, a polovinu troškova sertifikacije snosi država.

Foto: Jelena Gajić Đokić
  • 384
  • 38
  • 0

Poslednjih godina u našoj zemlji, organska proizvodnja sve je popularnija i sve je više potrošača koji žele da znaju poreklo hrane koju konzumiraju. Od 2015. godine došlo je do povećanja površina a Mačva je među prvim regionima u Srbiji imala značajnije površine pod organskom proizvodnjom, 2009. godine zabležene su površine od 60 hektara. To je uglavnom organizovana proizvodnja maline, kupine i šljive od strane hladnjačara, koji kasnije i otkupljuju rod. Samostalnih proizvođača je i danas malo. 

Organska proizvodnja - dobra šansa proizvođača

Prema rečima Zlatice Krsmanović, voćarskog stručnjaka iz Poljoprivredne stručne savetodavne službe Loznica, da bi se bavili organskom proizvodnjom i proizvode prodavali na tržištu, prvi korak koji se mora ispoštovati je dobijanje sertifikata. "Kada se sagledaju savremeni trendovi i navike potrošača, posebno u EU, lako je zaključiti da će razvijajući organsku proizvodnju naši proizvođači imati bolji plasman na tržištu. Mi kao savetodavci svake godine obučavamo se, kako bi zainteresovanim poljoprivrednicima predstavili mogućnosti i na koji način da lakše registruju i organizuju svoju proizvodnju", objašnjava Zlatica.

Procedura dobijanja sertifikata 

Objašnjava da prvi korak čini proizvođač, koji želi da se bavi organskom proizvodnjim tako što ovlašćenim sertifikacionim kućama (kojih je sedam u Srbiji) šalje svoju prijavu, nakon razmatranja oni mu daju ponudu a proizvođač bira onu koja mu najviše odgovara. Cena sertifikacije zavisi od više faktora, pre svega od površine i useva koji se planira zasaditi. Krsmanovićeva navodi primer da ukoliko na pet hektara želite zasaditi tri ili četiri useva, sertifikacija organske proizvodnje može koštati od 45 do 50 hiljada dinara.

Koliko su važne obuke iz organske proizvodnje?

Drugi korak je potpisivanje ugovora koji proizvođača obavezuje na jednu propisanu kontrolu u toku  proizvodne godine od strane sertifikacione kuće. Tada se pravi zapisnik, koji se šalje u sertifikacionu kuću koja na osnovu tog zapisnika donosi odluku o dodeli sertifikata. Moguće su i vanredne kontrole, ukoliko inspektor utvrdi da postoje uslovi iz ugovora koji nisu ispoštovani.

Period konverzije

Na osnovu jedne kontrole dobija se sertifikat, sa bitnom napomenom da ukoliko prvi put prijavljujete proizvodnju, ona mora proći i period konverzije. U voćarskoj proizvodnji ona traje tri godine, a ugovori sa sertifikacionim kućama sklapaju se svake godine i tokom tog perioda konverzije, a proizvođač dobija sertifikat da je njegov proizvod u tom procesu. Sve to vreme, napominje Krsmanović, morate se pridžavati načela organske proizvodnje. "Konverzija u ratarskoj proizvodnji traje dve godine a u stočarskoj zavisno od vrste stoke, za živinu je najkraće vreme, čak piliće iz konvencionalne proizvodnje za 60 dana možete prebaciti na organsku proizvodnju", naglašava ona. Poslednjih godina, organska jaja jako su tražena i ta proizvodnja može biti unosna. Ali stočari, moraju imati i organsku ratarsku proizvodnju ili kupovati organsku hranu za svoju stoku. 

Nakon dobijanja sertifikata, možete svoju robu prodavati na pijacama, marketima ili prerađivačima. Proizvođač je dužan da svaki svoj korak u organskoj proizvodnji, beleži. Svaki račun, svako sredstvo i agrotehničku meru koju ste sproveli u zasadu, morate evidentirati.

Proizvodnja bez upotrebe sintetičkih preparata

Osnovno načelo organske proizvodnje zabrana je korišćenja sintetičkih preparata za zaštitu bilja, izuzev preparata na bazi bakra i sumpora.

"Poslednjih godina sve je veća lista dozvoljenih sredstava koja se od strane ministarstva poljoprivrede ažurira svake godine, a posebno raduje činjenica da više nije teško doći do tih sredstava. Skoro u svim poljoprivrednim apotekama mogu se kupiti, a mogu ih koristi i oni koji se ne bave organskom proizvodnjom i na taj način imati zdravije plodove. Sredstvo koje uvek preporučujem i kao zaštitu i kao đubrivo je kopriva", ističe Krsmanović. 

Kao preporuku, možete koristiti i sledeći recept - 10 kg korpive potopite u 100 l vode, potrebno je da odstoji petnaest dana a nakon toga, jedan litar rastvora koprive razblažite u pet litara vode i dobili ste odlično sredstvo protiv bolesti i štetočina, a njime možete i zalivati biljke.

Organska proizvodnja zahteva stroga pravila

Navodi da sertifikacione kuće, nemaju pravo da savetuju proizvođače oko proizvodnje, a da to rade stručnjaci iz savetodavnih službi u vašem gradu i njima se uvek možete obratiti za pomoć ili nekim drugim stručnim licima. "Ovo je zahtevna proizvodnja u kojoj ima mnogo zabrana, ograničenja i pravila, zato je neophodna stalna edukacija i nas savetodavaca ali i poljoprivrednih proizvođača", dodaje ona.

Proizvodnja subvencionisana od strane države 

Ministarstvo poljoprivrede svake godine subvencioniše organsku proizvodnju, s tim da su od ove godine podsticaji uvećani. Po hektaru biljne proizvodnje podsticaji su veći za 120 odsto u odnosu na konvencionalnu, a maksimalan iznos koji korisnik može ostvriti po ovom osnovu je 228.800 dinara a i za samu sertifikaciju povraćaj je 50 odsto.

Kako Krsmanovićeva navodi, uslova za organsku proizvodnju Srbija svakako ima, a u samoj proizvodnji potrebno je pridržavati se određenih pravila i propisa i raditi na njenoj promociji jer ljudi nisu upoznati sa mogućnostima koje pruža ova proizvodnja.  Cena organskih prizvoda nekada je dva i tri puta veća nego proizvoda koji su iz konvencionalne proizvodnje a svi žele kvalitetan proizvod za sebe i svoju porodicu. 


Tagovi

Organska proizvodnja Period konverzije Sertifikacija proizvodnje Podsticaji u organskoj proizvodnji


Autorka

Jelena Gajić Đokić

Više [+]

Inženjer voćarstva i vinogradarstva. Poljoprivreda je njena velika ljubav a posao novinara pružio joj je mogućnost da upozna svoj kraj iz drugog ugla.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D