Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Edukacija
  • 18.04.2016. 15:00

Koliko su važne obuke iz organske proizvodnje?

Bavljenje organskom proizvodnjom podrazumeva konstantnu edukaciju. Kako voditi knjigu polja, dobiti sertifikat iz organske proizvodnje, održati zemljište zdravim, koje su inovacije u poboljšanju okruženja. Sve su to oblasti koje zahtevaju određeni stepen znanja, a evo gde možete da steknete ta znanja.

  • 486
  • 171
  • 0

Bavljenje organskom proizvodnjom podrazumeva konstantnu edukaciju. Kako voditi knjigu polja, dobiti sertifikat iz organske proizvodnje, održati zemljište zdravim, koje su inovacije u poboljšanju okruženja. Sve su to oblasti koje zahtevaju određeni stepen znanja te je pored prenošenja direktnog iskustva među samim organskim proizvođačima, neophodno čitati stručnu literaturu ali i obrazovati se na seminarima i raznim obukama koji se organizuju u Srbiji.

Značaj održavanja obuke iz organske proizvodnje sve više prepoznaju državne institucije, obrazovna zajednica, odnosno fakulteti, ali i pojedinci, stručnjaci iz organske proizvodnje koji organizuju razne edukativne radionice i seminare.

Kroz edukacije do boljeg kvaliteta života na selu

Nedavno je Pokrajinski zavod za ravnopravnost polova u saradnji sa Zelenom mrežom Vojvodine i Edukativnim centrom iz Novog Sada sproveo obuku o osnovama organske poljoprivrede za 31 bračni par iz 27 vojvođanskih sela. Program "Osnove organske poljoprivrede - Šansa za mnoge" osmišljen je u nameri da doprinese kvalitetu života bračnih parova na selu i unapredi ekonomski položaj žena i muškaraca.

Obuka se oslanja na strateški program Pokrajinske vlade o revitalizaciji vojvođanskih sela i širi perspektivu za jačanje ekonomskog potencijala ruralnih sredina i povratka mladih na selo. U protekle tri godine više od 1.000 žena i muškaraca u Vojvodini prošlo je edukaciju o organskoj poljoprivredi za proizvodnju zdravstveno bezbedne hrane, pre svega za svoje porodice, a onda i za tržište.

"Obuka je obuhvatila edukaciju bračnih parova iz seoskih sredina u Vojvodini o osnovama organske poljoprivrede, plasteničkoj proizvodnji, kreiranju bio-bašta, gajenju lekovitog i začinskog bilja, organskoj proizvodnji voća, kontroli i sertifikaciji u organskoj poljoprivredi, kao i o multifunkcionalnoj poljoprivredi kao ekonomskom pokretaču domaćinstava na selu", kažu u Zavodu za ravnopravnost polova i ističu: "obuka je bila namenjena bračnim parovima koji su dobili bespovratna sredstva za kupovinu kuća sa okućnicom na Konkursu Zavoda za ravnopravnost polova 2014. godine i 2015. godine. Poziv za obuku dobilo je 115 bračnih parova (dobitnika sredstava), od tog broja se prijavio 31 par (iz 27 sela u Vojvodini)".

Vrhunski stručnjaci držali obuku, u planu su nove

Obuku su držali stručnjaci iz oblasti organske poljoprivrede, kao što su Srđan Šeremešić sa Poljoprivrednog fakulteta Novi Sad, zatim profesorka emirita Branka Lazić koja je obučavala prisutne na temu bio-bašta i plastenička proizvodnja. O lekovitom začinskom bilju u bio-bašti govorila je Andrea Vučinić, a organskoj proizvodnji voća sa naglaskom na sitnim voćnim vrstama Sanda Klještanović.

"U perspektivi planiramo još obuka, a javnost će biti na vreme obaveštena, jer u ovom trenutku ne znamo tačno kada će to biti. Bavljenje organskom poljoprivredom u Vojvodini je svakako u našem fokusu, pre svega što ona može omogućiti dodatne prihode porodicama na selu i ekonomski osnažiti pre svega žene. Opredelili smo se za osposobljavanje žena za organsku poljoprivredu i pojedine oblasti ove proizvodnje, pošto je činjenica da se žene tradicionalno bave baštovanstvom, uzgojem živine i baštenskom proizvodnjom voća i posebno vode računa o kvalitetu hrane i ishrani svojih porodica", ističu u Zavodu i dodaju: "Zavod planira da i u 2016. godini unapredi kapacitete žena za organsku proizvodnju i razvijanja sopstvenih biznisa. Mi smo u 2015. godini Konkursom podstakli osam udruženja žena u Vojvodini da pokrenu Škole organske proizvodnje na otvorenim poljima i tako promovišu i primenjuju stečena znanja. Naredni korak i plan za 2016. godinu je podsticanje članica udruženja žena na teritoriji APV da pokrenu postupak sertifikacije organske poljoprivredne proizvodnje i u tom smeru nastave rad u Otvorenim školama edukacije."

Otvorene škole edukacije su nova ideja, ponikla na pokrajinskim istraživačkim kapacitetima, bazama podataka i obukama za unapređenje ekonomskog položaja seoskih žena. Ideja da se Otvorene škole edukacije održe i unaprede kao inovativni model razvijanja organske poljoprivredne proizvodnje zaslužuje institucionalnu pažnju i podršku i zato je u 2016. godini planirano pokretanje postupka sertifikacije organske poljoprivredne proizvodnje seoskih žena, objasnili su u Zavodu za ravnopravnost polova.

Iskustva bračnih parova koji su prošli obuku

"Veoma smo zadovoljni predavanjem o organskoj proizvodnji u baštama i plastenicima. Dobili smo mnogo korisnih informacija, dobrih ideja za zdraviji život, konkretnih predloga za dodatnu zaradu i veoma korisne savete od vrhunskih stručnjaka u oblasti organske proizvodnje", kažu Dragan i Olivera Crvenkov iz Loka.

"Neopisivo nam je drago što smo bili deo ove savremene i vrlo korisne obuke. Saznali smo šta su osnove organske poljoprivrede i dobili smo uvid u proizvodnju organske hrane pomoću kvalifikovanih i iskusnih predavača i profesora, koji su nam voljno i detaljno odgovarali na postavljena pitanja", ističu Bernadete i Miroslav Kuzmanovski iz Višnjevca.

"Zahvalan sam organizatorima i posebno predavačima koji su nam približili pojam organske proizvodnje na jedan veoma jasan, razumljiv način. Iz Edukativnog centra poneli smo lepe utiske, mnoštvo literature i informacije o daljem usavršavanju i edukovanju na temu organske proizvodnje. Veoma sam srećan što postoje takve ustanove kao što je Edukativni centar i Zavod za ravnopravnost polova koji su nam pomogli sredstvima za kupovinu kuće i što i dalje daju podršku mladim bračnim parovima sa decom", dodaju Milan Ljepoja iz Banatskog Velikog Sela.

Drugi organizatori škola i obuka

Škola za biološko-dinamičku i organsku poljoprivredu organizovana je na Iva Farmi u Jaloviku, opština Vladimirci. Ovu školu vodi nemački bračni par Vivijan Šejdler i Budevin Kegels, koji od 2008. godine žive i rade u Srbiji. Škola organizuje više načina savetovanja - telefonsko savetovanje, ako proizvođač ima kratka pritanja (kako naći seme ili slično) putem mejla - za specifična pitanja kao što su problemi sa štetočinama, gljivičnim bolestima ili izlazak savetodavca na teren.

U procesu savetovanja i planiranja dalje proizvodnje neophodno je da se sagledaju mogućnosti celog domaćinstva sa svim objektima i svim zemljišnim parcelama koje su uključene u proizvodnju. Za svaku parcelu radi se pregled stanja zemljišta kao i plan dalje upotrebe parcele. Ono što vi kao organski proizvođač treba da dostavite je jasan plan i pozicija vaših njiva i domaćinstva. Na bazi pregleda parcela i okoline farme stručnjaci ove škole izradiće vaš lični plan proizvodnje i plodoreda, koji važi samo za vašu farmu.

Seminari udruženja "Serbia organica"

Nacionalno udruženje "Serbia Organica" je već tokom februara i marta organizovalo jednodnevne seminare za poljoprivredne proizvođače na temu: organska ratarska proizvodnja, proizvodnja lekovitog bilja, voćarska proizvodnja. Broj mesta je bio ograničen, a kotizacija za seminar je iznosila 2.500 dinara po učesniku. Članovi Asocijacije imali su dodatni popust na kotizaciju. Ovo udruženje redovno organizuje razne obuke.

Škola organskog baštovanstva

Snežana Ognjenović autor knjiga Gajenje povrća sa ljubavlju, Vodič organskog baštovanstva i Organska bašta, organizator je škole organskog baštovanstva. U okviru škole se održavaju seminari, škola, predavanja, konsultacije. Poslednji u nizu seminara održao se 16. i 17. aprila na temu zaštita bilja u organskoj bašti. Na ovom seminaru prisutni su mogli da nauče da prepoznaju štetočine, sredinu u kojoj žive i njihov životni ciklus, načine preventivnog delovanja i suzbijanja štetočina. Za one sa većim stepenom znanja postoje i privatni fakulteti iz oblasti organske proizvodnje.


Tagovi

Organska proizvodnja Edukacija Seminari Radionice Stručnjaci organske proizvodnje Revitalizacija sela Branka Lazić Srđan Šeremešić Andrea Vučinić Sandra Klještanović Biološko-dinamička poljoprivreda Snežana Ognjenović Organsko baštovanstvo


Autorka

Marija Jovanović

Više [+]

Marija je ekonomski novinar već 12 godina. Ima 38 godina i završila je Fakultet političkih nauka u Beogradu. Životni moto: Najvažnija stvar kod cilja jeste da ga imate. Uvek imajte na umu da je vaša čvrsta odluka da uspete važnija od svake druge.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.