Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lisne vaši
  • 18.04.2023. 07:30

Kako suzbiti biljne vaši? Evo šest načina

Kopriva, korijander, drveni pepeo, neven, beli luk su samo neka sredstva koja možete primeniti u borbi protiv lisnih vaši.

Foto: Depositphotos/Valerii_Honcharuk
  • 22.130
  • 1.145
  • 0

Proleće je teško zamisliti bez pojave lisnih vaši na biljkama. Privlače ih mladi, sočni biljni delovi gde mogu lako sisati sokove. Osim što se hrane i oštećuju biljke, prenose mnogobrojne viruse koji izazivaju bolesti i propadanje useva.

Zbog njihove ishrane dolazi do zaostajanja u razvoju, listovi se uvrću prema dole, a poleđinu naseljava kolonija lisnih vaši. Hrane se na vrhovima mladara, nežnom lišću, cvetovima i mladim plodovima. Izlučuju obilje lepljive medne rose koju naseljava gljivica čađavica. Medna rosa privlači mrave koji zbog toga i "uzgajaju" i štite lisne vaši.

Biljke u borbi protiv lisnih vaši

Mnogo je biljaka koje nam mogu pomoći u zaštiti od ovih štetočina. Na prvom mestu je kopriva, a slede je beli luk, pelin, korijander i mnoge druge. A tu je i pepeo. 

Neka formira širok žbun (Foto: Depositphotos/Olga_sunandmoon)

Evo šest sredstava kojima ćete suzbiti biljne vaši:

  1. Insekticid od koprive se priprema tako što koprivu potopimo na 24 časa u vodu i dobijenom tečnošću tretiramo napadnuto voće i povrće. Kopriva u žarnim ćelijama sadrži mravlju kiselinu. Ako prođe više od 24 sata nakon što smo je potopili, mravlja kiselina se rastvara, kopriva počinje da fermentiše i više nema insekticidni učinak.
  2. Od korijandera se priprema čaj. Potrebno je 150 grama svežeg lišća koje se krupno iseče i stavi u pet litara vrele vode. Procedi se posle pola sata i ostavi da se ohladi. Koristi se za tretiranje napadnutih biljaka bez razređivanja s vodom.
  3. Kadifica daje odlične rezultate kada se od nje pripremaju razni preparati, ali i kada se uzgaja pored drugog bilja. Treba je saditi u blizini paradajza, krastavca, salate i voćaka. Obratite pažnju da formira veliki i širok žbun.
  4. Neven i beli luk su nezamenjivi kada je u pitanju tretiranje napadnutih useva. Oni su dobri i kao komšije, jer svojim mirisom teraju leteće forme lisnih vaši.
  5. Za pripremu rastvora drvenog pepela biće nam potrebna čaša pepela koju razmutimo u pet litara vode i ostavimo 24 časa. Nakon ceđenja sredstvo se primenjuje.
  6. U četiri litre vrele vode potopite kilogram iglica bora i ostavite sledeću nedelju. Promešate svaki dan. Posle toga dobijenu tečnost procedite i razredite vodom u odnosu 1:1 pre primene.

Tagovi

Eko sredstva za zaštitu bilja Ekoinsekticidi Biljni insekticidi Biljni preparati Lisne vaši


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao