Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biološka kontrola
  • 05.12.2020. 14:00

Koje su prednosti i mane biopesticida?

Pored značaja biopesticida u organskoj poljoprivredi njihova primena kao jedne od kompnenti u integralnom sistemu zaštite bilja može značajno da smanji upotrebu konvencionalnih pesticida bez smanjenja prinosa, naglašava stručnjak za zaštitu bilja PSSS Leskovac Mirjana Petrović.

Foto: Bigstock/wellphoto
  • 428
  • 23
  • 1

Biološka kontrola je upotreba korisnih organizma u zaštiti bilja. Kako živimo u vremenu intenzivnog traganja za alternativama hemijskog suzbijanja, korisni organizmi u zaštiti bilja dobijaju sve veći značaj. Poslednjih decenija u svetu su uočljivi značajni pomaci u korišćenju grinja, nematoda, gljiva, bakterija, virusa, odnosno bioloških agenasa u biološkoj kontroli, navodi stručnjak za zaštitu bilja Poljoprivredno stručne službe Leskovac Mirjana Petrović.

Italija kreće u biološku kontrolu smrdljivih martina

Od istraživanja i razvoja do procesa uvođenja i komercijalizacije agenasa za biološku kontrolu potreban je dug period i integrisana istraživanja iz brojnih oblasti. Međunarodna organizacija za biološku kontrolu - IOBC promoviše razvoj biološke kontrole i njenu primenu u poljoprivrednoj proizvodnji.

Biopesticidi mogu značajno da smanje upotrebu konvencionalnih

Sredstva dozvoljena u organskoj poljoprivredi su često ograničene efikasnosti, imaju dejstvo kao otrov koji je delotvoran na kontakt i brzo se razgrađuju i na taj način one nasuprot hemijski sintetizovanim sredstvima imaju manji toksični efekat, ali i slabije dejstvo.

Pored značaja biopesticida u organskoj poljoprivredi njihova primena kao jedne od kompnenti u integralnom sistemu zaštite bilja može značajno da smanji upotrebu konvencionalnih pesticida bez smanjenja prinosa, naglašava Petrovićeva.

Efikasnost sredstava zavisi od stadijuma razvoja štetočine

Biopesticidi deluju na ciljane štetne organizme za razliku od konvencionalnih pesticida koji su širokog spektra koji mogu delovati i na druge organizme kao što su insekti, ptice i sisari. Efikasnost većine sredstava zavisi od stadijuma razvoja štetočine. Dejstvo je zato manje sigurno u odnosu na hemijska sredstva za zaštitu bilja. Redovne kontrole polja su neizbežne, kako bi se odredio optimalan momenat za tretiranje.

Upotreba biopesticida u suštini podrazumeva dobro znanje o samim štetnim organizmima i njihovom životnom ciklusu.

Koprivom, paprikom i duvanom u borbu protiv štetočina

Na primer, kako smo ranije pisali, za suzbijanje bolesti, štetočina i štetnih insekata, rešenje može da se nađe i u upotrebi korisnih biljaka. Kako bi se uspostavio stabilan odnos između korisnih i štetnih organizama u uzgoju, rešenje pitanja zaštite biljaka najbolje bi bilo da se zasniva na primeni prirodnih preparata. Dobre rezultate u praksi pokazali su kopriva, paprika i duvan.

Kraći rok registracije, ali rigoroznija kontrola

Kako biopesticidi imaju manji rizik nego konvencionalni pesticidi oni generalno zahtevaju manje podataka prilikom registracije. Poređenja radi biopesticidi se mogu registrovati za manje od godinu dana, dok je za konvencionalne preparate potrebno u proseku više od tri godine.

Kako biopesticidi zahtevaju manje podataka prilikom registracije, oni tokom primene zahtevaju rigoroznu kontrolu u smislu toksičnosti, degradacije kao i efekata na ljudsko zdravlje i životnu sredinu, ističe leskovački stručnjak.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Biološka kontrola Biopesticidi Registracija Kontrola Mirjana Petrović


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...