Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Korisne biljke
  • 06.06.2019. 14:00

Koprivom, paprikom i duvanom u borbu protiv štetočina

Neki insekti, kao na primer mrkvina muva ili lisne vaši, radije će se hraniti koprivom nego šargarepom i na taj način moguće je zaštititi biljku. Duvan koristiti kod suzbijanja štetočina na koštičavom i jabučastom voću, na jagodama, vinovoj lozi, šećernoj repi i povrću.

Foto: Depositphoto/Xalanx
  • 1.670
  • 97
  • 0

Za suzbijanje bolesti, štetočina i štetnih insekata, rešenje može da se nađe i u upotrebi korisnih biljaka. Kako bi se uspostavio stabilan odnos između korisnih i štetnih organizama u uzgoju, rešenje pitanja zaštite biljaka najbolje bi bilo da se zasniva na primeni prirodnih preparata. Dobre rezultate u praksi pokazali su kopriva, paprika i duvan.

Koprivu brati pre faze cvetanja

Ovo je biljka koja pozitivno deluje na rast i razmnožavanje velikog broja uzgajanih biljaka. Da bi se kopriva mogla koristiti za prskanje, isecka se, prelije hladnom vodom i pusti da odstoji 24 sata. Nakon toga, usevi se prskaju ovom tečnošću.

Zasejana uz rubove gredica povrća, jedan prema sto, u odnosu na glavni usev, deluje stimulativno na zasad. Takođe, neki insekti, kao na primer mrkvina muva ili lisne vaši, radije će se hraniti koprivom nego šargarepom i na taj način moguće je zaštititi biljku. 

 Kopriva - kraljica eko proizvodnje

Bere se sve dok biljka ne dođe u fazu cvetanja. Sve smese koje se pripremaju na bazi koprive, bogate su azotom i predstavljaju tzv. fitostimulanse jer podstiču rast gajenih biljaka. Takođe, bogate su gvožđem i drugim oligoelementima, odnosno, elementima koji su korisni kada su zastupljeni u malim količinama. Pri tom, svi prirodni preparati napravljeni od koprive imaju korisno delovanje i protiv crvenog pauka. Pored navedenog, kopriva ima i repelentno delovanje i na ostale štetne insekte. 

Prskanje je najbolje obavljati u vegetacionom periodu svake tri nedelje. 

Preparati od koprive mogu da se koriste kao fungicidi, repelenti ili prihrana. U tom slučaju budu gusti i neugodnog mirisa. Potrebno je ubrati samo nadzemne delove i to jedan kilogram koprive, bez korena potopiti u deset litara vode. Ostaviti neka odstoji 10 - 15 dana u hladovini, na temperaturi od oko 18° C. Trebalo bi ga promešati svaki dan. Rastvor će se zgušnjavati i promeniti boju u smeđu. Spreman je za upotrebu kada se više ne stvaraju mehurići vazduha usled vrenja.

Rastvor  ostaviti na tamnom mestu u zatvorenoj posudi do 12 meseci. Prilikom upotrebe, razrediti ga u razmeri 10:1 vode i rastvora. Sipati razređeni rastvor u flašu za prskanje. Tretirati biljku folijarno (preko lista) ili je zalivati uz koren. 

Napravite lako preparat od paprike 

U borbi protiv štetočina koriste se ljute papričice koje imaju veliku ljutinu.  Ekstrakt  iz plodova paprike vodorastvorljiv je i komponente ekstrakta deluju štetno na lisne vaši. 

Pesticid od čili paprike - kako ga pripremiti i koristiti

Količina 20gr suve ljute paprike koristi se na 10 litara vode. Prska se direktno na biljke sve vreme tokom vegetacije. 

Kako se priprema rastvor od duvana?

Duvan (Nicotiana tabacum) sadrži prirodne materije koje deluju na lisne vaši, muve i već dugo godina koristi se u povrtarstvu. Međutim, preparati imaju kratko vreme delovanja pa se moraju često koristiti. 

Rastvor se jednostavno priprema tako što se 400 grama sitno iseckanog suvog lista duvana prelije se sa 10 litara vode, odstoji dva dana, procedi se i razredi u odnosu 1:2, uz dodatak 40 grama kalijumovog sapuna. Koristi se za prskanje protiv sovica, grinja i vaši.  

Takođe je dobar kod suzbijanja štetnih insekata na koštičavom i jabučastom voću, na jagodama, vinovoj lozi, šećernoj repi i povrću. Preporučuje se tretiranje u večernjim satima. 

Čime suzbijati bolesti?

Za suzbijanje bolesti tipa plamenjače, pepelnice, antraknoze i lisne pegavosti koriste se biopesticidi i fitoekopreparati, zatim 0,5% rastvor sumpora, kao i ekstrakt maslačka i bordovska čorba. 

Mlekom ojačajte biljke i sprečite razvoj bolesti

Bordovska čorba koristi se sveže pripremljena, odmah nakon pripreme. Stajanjem ona gubi fungicidno delovanje. Međutim, čorba se može stabilizovati dodavanjem 250 grama šećera na 100 litara čorbe. Tako stabilizovana, pri normalnim uslovima, zadržava svoju aktivnost nekoliko dana, kažu u PSS Sombor. 


Izvori

Poljoprivredna savetodavna služba Vojvodine


Tagovi

Zaštita biljaka Prirodni preparati Borba protiv štetočina Štetni insekti Čili paprika Bordovska čorba


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB