Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ovčja vuna
  • 07.06.2022. 07:30

Vuna može biti organsko đubrivo

Naučnici su uporedili učinak peletirane ovčje vune s efektom standardnih đubriva dostupnih za organske proizvođače.

Foto: Depositphotos/reflex-safak
  • 708
  • 40
  • 1

Ovčja vuna je postala sirovina koja umesto da se iskoristi, ostaje bačena u prirodi gde truli i zagađuje okolinu. Međutim, možemo je iskoristiti kao đubrivo u poljoprivrednoj proizvodnji. MDPI, pozivajući se na studiju u specijalizovanom časopisu Agronomy 2022., piše da su američki naučnici uporedili učinak peletirane ovčje vune sa efektom standardnih đubriva dostupnih za organske proizvođače.

Azot - neophodno biljno hranivo

Održavanje optimalne plodnosti zemljišta i đubrenje azotom je ograničavajući faktor u proizvodnji povrća, posebno kada se radi o organskoj poljoprivredi. Dostupnost odobrenih i pristupačnih sredstava neophodnih za visoke prinose može postati problematično, a autori studije Terens Bradšou i Kimberli Hadžen naglašavaju da smanjenje raspoloživih biljnih hraniva može dovesti do manjeg roda. Sve je ovo posebno izraženo u vremenu kada su ona izuzetno poskupela.

Povrtne vrste su veliki potrošači ovog elementa i potreban im je tokom celog vegetacijskog perioda.

U objavljenoj studiji peletirana ovčja vuna je upoređena sa standardnim komercijalnim đubrivom kroz efekte na produktivnost i rast biljaka spanaća i paradajza. Peleti od ovčje vune mogu se koristiti za upotrebu na sertifikovanim imanjima za organsku proizvodnju.

Posle šišanja, vuna se najčešće baca (Foto: Depositphoto/prescott10)

Prednost peleta

Šišanje ovaca je postupak koji se obavlja svakog proleća, a velika količina vune nema kupca. Stoga se ona obrađuje postupkom hidrolize, a zatim peletira. Prednost peleta od vune je sposobnost zadržavanja vode, a poboljšava i druge karakteristike zemlje. Polako se razgrađuje i oslobađa vezana hraniva.

U studiji su primenjene dve vrste ovako obrađene vune. Prva je standardizovana za unos azota u klasičnoj poljoprivredi, a druga, koju je predložio proizvođač, sa oko 2,5 puta većim sadržajem tog elementa.

Utvrđeno je da se primenom obe vrste povećava prinos paradajza i spanaća. Unošenje minerala u biljno tkivo spanaća razlikovalo se i za sadržaj kalijuma, magnezijuma, fosfora, sumpora, bora i kalcijuma. Na osnovu istraživanja može se reći da pelete od vune imaju vrlo sličan učinak kao komercijalno organsko đubrivo za oba useva i mogu biti alternativa.

Nakon šišanja ne bacajte ovčiju vunu - iskoristite je za malčiranje

Napominju da se pomoću nje mogu povećati prinosi paradajza, paprike i patlidžana i do 33 odsto, a niža stopa oslobađanja azota je dodatni plus za poljoprivrednike.


Tagovi

Organsko đubrivo Vuna Peletirano đubrivo Azotno đubrivo Alternativno đubrivo Šta sa vunom


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.