Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Malč od vune
  • 17.05.2020. 07:30

Nakon šišanja ne bacajte ovčiju vunu - iskoristite je za malčiranje

Iskusni baštovani ističu nekoliko prednosti korišćenja vune. Pomoću nje se dobro prekrivaju gredice i efikasno se sprečava rast korova. Vuna umanjuje isparavanje i smanjuje potrebe za navodnjavanjem, a uz to, osigurava povoljnu strukturu zemljišta i sprečava stvaranje pokorice. 

Foto: Julijana El Omari
  • 2.482
  • 70
  • 1

Nekada se ovčija vuna koristila u razne svrhe, a danas je ovaj nusprodukt u gajenju ovaca najčešće smetnja. Iako se o ovoj sirovini govori kao odličnom izolatoru u građevinarstvu, otkup otkupa nema ili je slabo organizovan, pa uzgajivači vunu najčešće bacaju ili je pale. Ipak, ona i te kako može dobro da se iskoristi u povrtarstvu.

Pred kraj proleća, kada se zemljište već dovoljno zagrejalo, poželjno je prekriti ga zaštitnim slojem, takozvanim malčem. Ova metoda koristi se još od davnina, a ako želimo da održavamo baštu po načelima ekološkog gajenja, tako da čuvamo zemljište i život u njemu, onda je prekrivanje zemljišta organskom masom (slamom, piljevinom, usitnjenom korom drveta, senom, suvim lišćem ili vunom) najbolji način za povećanje i čuvanje njegove plodnosti, ali i zadržavanja vlage i sprečavanja rasta korova.

Najvažnije je to da se organske metode s vremenom kompostiraju i tako popravljaju kvalitet zemljišta i pospešuju rast biljaka. Pre postavljanja, trebalo bi dobro očistiti zemljište od korova, jer će u suprotnom on nastaviti sa rastom i izbijati kroz pokrov.

Osigurava povoljnu strukturu zemljišta

Iskusni baštovani ističu nekoliko prednosti korišćenja vune u baštovanstvu. Vunom se dobro prekrivaju gredice i efikasno se sprečava rast korova. Vuna umanjuje isparavanje i smanjuje potrebe za navodnjavanjem, a uz to, osigurava povoljnu strukturu zemljišta i sprečava stvaranje pokorice. 

S obzirom na to da je dobar izolator, umanjuje temperaturne oscilacije u površinskom sloju zemljišta i osigurava povoljniju temperaturu za rast biljaka. Razgradnjom otpušta hranljive materije.

Koje materijale koristiti za malčiranje?

Rezultati istraživanja koje je bilo sprovedeno u Americi u proizvodnji povrća na gredicima gde se vuna stavljala u debljini sloja od deset do petnaest centimetara, pokazali su znatno veći prinos patlidžana (i do četiri puta) u odnosu na kontrolne gredice. Takođe, prekrivene biljke su bile znatno bujnije i tamnijeg lišća što upućuje na bolju snabdevenost azotom. Isto tako, štete od divljači uočene su samo na gredicama koje nisu bile tretirane. 

Osim toga, u ovakvim baštama je manje problema sa puževima, navode Agronovinite, što je posebno važno kod gajenja zelene salate i kupusnjača. 

Neoprana ovčija vuna najbolji prekrivač

Najjednostavniji i najjeftiniji način upotrebe ovčije vune jeste korišćenje u izvornom obliku, bez pranja i prerade, u neposrednoj blizini mesta šišanja. 

Prirodnim materijalima malčirajte paradajz i istovremeno obogatite zemljište

"Ne koristim nikakve pesticide i veštačke preparate. Đubrim samo kompostom, a za malč koristim ovčiju vunu koju nabavljam od naših domaćih pastira. Zahvaljujući njoj, nemam problema sa bolestima, a paradajz sam imala sve do novembra za razliku od nekih poljoprivrednika kojima je jedva uspeo i u avgustu", rekla je poljoprivrednica Katrin Tsanev i dodaje kako ovu metodu, osim u proizvodnji paradajza, koristi i za paprike, kupus, salatu, pasulj, tikvice, krastavce i jagode. 


Tagovi

Malčiranje Vuna Organska metoda Izolator Korovi Prinosi


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija-drvo gracioznih cvetova!