Pretraživanje tekstova
Ako želite da ubrzate rast, seme graška, boba ili slanutka u ranoprolećnoj setvi možete staviti na naklijavanje. Kako to napraviti i na šta paziti?
Stiže vreme za setvu graška, boba i slanutka, ali ponegde već nedostaje vlage u zemljištu što je važan faktor za klijanje i nicanje semena. Kako biste ubrzali ove faze, seme možete naklijavati dva do tri dana pre setve.
Naklijavanje se obično sprovodi kako bi se podstaknulo brže i ravnomernije nicanje te poboljšala otpornost na stres. Najčešće se stavlja u vlažan papir ili takninu i ostavi na toplom i tamnom mestu.
Tačno odredite količinu semena koji ćete koristiti jer ako ga stavite naklijavati previše, dobićete pregust sklop biljaka koje će se međusobno gušiti.
Pritom morate paziti da se seme ne uplesnivi, a ako se to dogodi, najbolje ga je baciti. Takođe, pazite da se papir ili tkanina ne osuše.
Možete ga staviti u običnu vodu ili još bolje, u rastvor koji će podstaknuti klijanje ili pak predstavljati zaštitu od gljivičnih oboljenja. Najjednostavnija rešenja su biljni čajevi od kamilice ili koprive. Napravite ih na uobičajen način, ohladite i namočite seme u njemu. Tu je i alkoholno sirće i so. Pomešajte kašićicu soli sa 60 ml sirćeta te dodajte litru vode. Sirće će omekšati ovojnicu semena, a so će pomoći sprečavanju razvoja plesni.
Kako ubrzati klijanje i nicanje semena? Evo pet prirodnih načina
Seme će prvo nabubriti, a nakon toga ćete primetiti vidljive klice. To je krajnji trenutak za setvu jer ako previše isklija, biće vrlo osetljivo, prilikom rukovanja može doći do oštećenja klice i propadanja semena.
Pažljivo ga posejte i zaštitite pomoću grana ili mreža od ptica koje će ga ovako mekane i nabubrene rado pojesti.
Tagovi
Prednost naklijavanja Naklijavanje graška Naklijavanje boba Naklijavanje slanutka Naklijavanje semena Rastvor za naklijavanje
Autorka
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Obuke profesionalnih korisnika za bezbednu primenu sredstava za zaštitu bilja koje su nedavno počele, vrlo brzo su iz nepoznatog razloga i prekinute. Šta proizvođači misle o obuci? Više o tome čitajte uskoro na Agroklub-u!