Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Naklijavanje semena
  • 19.02.2024. 07:30

Zašto i kada naklijavati seme mahunarki pre setve?

Ako želite da ubrzate rast, seme graška, boba ili slanutka u ranoprolećnoj setvi možete staviti na naklijavanje. Kako to napraviti i na šta paziti?

Foto: Depositphotos/DLeonis
  • 260
  • 55
  • 0

Stiže vreme za setvu graška, boba i slanutka, ali ponegde već nedostaje vlage u zemljištu što je važan faktor za klijanje i nicanje semena. Kako biste ubrzali ove faze, seme možete naklijavati dva do tri dana pre setve. 

Brže i ravnomernije nicanje

Naklijavanje se obično sprovodi kako bi se podstaknulo brže i ravnomernije nicanje te poboljšala otpornost na stres. Najčešće se stavlja u vlažan papir ili takninu i ostavi na toplom i tamnom mestu.

Tačno odredite količinu semena koji ćete koristiti jer ako ga stavite naklijavati previše, dobićete pregust sklop biljaka koje će se međusobno gušiti. 

TOP pet sorti graška i saveta za prolećnu setvu

Pritom morate paziti da se seme ne uplesnivi, a ako se to dogodi, najbolje ga je baciti. Takođe, pazite da se papir ili tkanina ne osuše. 

Rastvor za klijanje

Možete ga staviti u običnu vodu ili još bolje, u rastvor koji će podstaknuti klijanje ili pak predstavljati zaštitu od gljivičnih oboljenja. Najjednostavnija rešenja su biljni čajevi od kamilice ili koprive. Napravite ih na uobičajen način, ohladite i namočite seme u njemu. Tu je i alkoholno sirće i so. Pomešajte kašićicu soli sa 60 ml sirćeta te dodajte litru vode. Sirće će omekšati ovojnicu semena, a so će pomoći sprečavanju razvoja plesni. 

Kako ubrzati klijanje i nicanje semena? Evo pet prirodnih načina

Seme će prvo nabubriti, a nakon toga ćete primetiti vidljive klice. To je krajnji trenutak za setvu jer ako previše isklija, biće vrlo osetljivo, prilikom rukovanja može doći do oštećenja klice i propadanja semena. 

Pažljivo ga posejte i zaštitite pomoću grana ili mreža od ptica koje će ga ovako mekane i nabubrene rado pojesti.


Tagovi

Prednost naklijavanja Naklijavanje graška Naklijavanje boba Naklijavanje slanutka Naklijavanje semena Rastvor za naklijavanje


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.