Grašak je jedan od biljnih vrsta sa čijom setvom krećemo u rano proleće. On niče već kod temperature 4-6°C, a idealna temperatura za nicanje je 15-16°C. Mlade biljke podnose i do -6°C. Za rast potrebna mu je sunčana poziciju i ne uspeva dobro u hladu.
Dok uslovi ne budu idealni, vi pripremite seme, gredicu, pritke i ostalo što je potrebno za uspešnu proizvodnju. Kod odabira semena svakako čitajte uputstva na kesici ili kutiji. Da li je reč o ranoj, srednje ranoj ili kasnoj sorti.
Šta znači kada je sorta rana ili kasna?
Da li je niska ili visoka sorta koja će da zahteva oslonac. Da li je seme tretirano ili ne.
TOP 5 sorti graška
Našem području najčešće su u prodaji sorte:
- Mali provansalac koji je vrlo rana sorta, sazreva za branje za 65 dana. Stabljika mu je niska, 40 do 50 cm, nije mu potreban oslonac. Mahune su mu krhke, kratke sa sedam do osam okruglih zrna srednje veličine. Lako se čisti;
- Čudo amerike je rana sorta, takođe sazreva za 65 dana. Niska je, stabljike visine 40-50 cm. Daje oko 10 zrna pljosnatog oblika;
- Čudo kelvedona je srednje rana sorta koja sazreva za 70 dana. Njegova stabljika je nešto viša, do 60 cm i uz njega se preporučuje oslonac.
- Telefon je srednje kasna sorta vegetacije 85 do 90 dana. Doseže visinu od 160 do 180 cm i potreban mu je oslonac. Mahune su duge 11-12 cm, a zrna naborana.
- Grašak šećerac, kako mu i ime kaže, ima slatko zrno. Visok je do 150 cm, a seme mu je veliko i naborano. Mahune su duge, široke i plosnate i mogu se brati pre sazrevanja zrna te koristiti u varivima. Seje se nešto kasnije od običnog.
TOP 5 saveta
Iako se grašak ne čini kao zahtevna kultura, evo pet najvažnijih saveta:
- Ako nije dovoljno toplo, seme će u hladnoj i mokroj zemlji bolovati te gubiti energiju za rast. Bolje je pričekati dve, tri nedelje za setvu. Ne brinite, dostići će na vreme;
- Ostavite dovoljan razmak između redova jer ćete ga morati okopati i zagrnuti ili, ako se odlučite samo malčirati, on će se povijati na stranu pa je moguće da se biljke međusobno zapetljaju što će otežati berbu. Zrno se seje na dubinu od oko pet centimetra, u razmaku od dva do tri centimetra;
- Čim ga posejete, najbolje je prekriti ga zaštitnom mrežom ili pak postaviti gušće grane iznad njega jer postoji mogućnost da zrno iščeprkaju ptice, a vrane su u tome prave majstorice. Kada poraste na oko pet centimetra, možete ukloniti grane. Ali, možete ih i ostaviti pa će se biljka penjati na njih. U tom slučaju će vam biti otežano okopavanje;
- Ovom povrću nije potrebna đubrenje azotom, bilo da je reč o mineralnom ili prirodnom đubrivu. Dapače ona će ga učiniti osetljivim na bolesti i nametnike. Dakle, na njegovom se korenu nalaze kvržice sa azotnim bakterijama pomoću kojih veže azot iz vazduha u oblik koji je pristupačan biljci. Čak ostavlja zalihe u zemljištu za sledeći usev pa se nakon njega preporučuje sejati paradajza, tikvice, papriku i drugo plodove povrće;
- Dobre komšije graška su salata, kupus, šargarepa, krastavac i komorač.
Koji grašak vi najčešće sejete? Imate li kakav trik? Pišite nam u komentaru ispod teksta.