Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vegetacijski period
  • 30.01.2023. 07:30

Šta znači kada je sorta rana ili kasna?

Zašto kažemo da su neke vrste, sorte ili hibridi rani, a neki kasni? Dajemo primer na jednoj voćnoj i jednoj povrtnoj kulturi.

Foto: Depositphotos/swkunst/Syda_Productions
  • 242
  • 27
  • 0

Postoje razne klasifikacije voća i povrća koje uzgajamo. Često čujemo da je neka biljna vrsta, sorta ili hibrid rana ili kasna. Profesionalni proizvođači i stručnjaci idu dalje i koriste izraze: rana, srednje rana, srednja, srednje kasna i kasna.

Među neiskusnima i hobistima postoje brojne nedoumice kada se i zašto koriste ovi termini.

Ukratko, oni se odnose na dužinu vegetacije koja je određena genetikom i uslovima uzgoja, odnosno radi se o broju dana do berbe.

To konkretno znači da kod ranih hibrida kukuruza vegetacija traje između 90 i 110 dana, srednje ranih od 120 do 135 i za kasne od 135 do 145 dana.

Višegodišnje voćne vrste

Kada su u pitanju višegodišnje vrste u globalu možemo reći da su koštičave voćke ranije od jabučastih. To se u prvom redu odnosi na kajsiju, trešnju i rane šljive. One prvo cvetaju, a zatim listaju. Potrebna im je manja ukupna suma toplote da krenu procesi u biljnom tkivu i da se stablo aktivira za novu sezonu. Ove vrste i prve donose plodove. Kajsija cvet u martu i aprilu, dok kruška cveta u aprilu i maju.

Na primeru kruške možemo videti da imamo letnje, jesenje i zimske sorte, ali ih možemo podeliti na rane i kasne. Kruške koje prve cvetaju i dozrevaju tokom letnjih meseci, od juna do sredine avgusta, nazivamo letnjim ili ranim sortama. Rana sorta junska lepotica se prva bere u našim krajevima. Kako joj samo ime kaže, krajem juna. Ona i cveta prva.

U ovu grupu pripadaju santa marija, trevuška, viljamovka, bazgva, konferans. Plodovi dospevaju od juna do kraja avgusta.

Viljamovka je među ranima (Foto: Bojan Kecman)

Jesenje sorte cvetaju kasnije, a dozrevaju do početka decembra. Karakteristika je plodova da se mogu dugo čuvati. U ovu grupu ubrajamo abate fetel, čija je berba u prvoj dekadi septembra, te konkord, vodenjača.

Kasne ili zimske sorte kasno cvetaju, a beru se od početka oktobra. Takve su trijumf, krasanka, kaluđerka.

Kasne sorte krompira za duže čuvanje 

Kao i kod voćaka, i za povrće biramo kada želimo da beremo rod. Tako kod krompira imamo rane sorte koje dospevaju ranije, obično se uzgajaju u plastenicima, ali i na otvorenom. Krtole su sočnije, imaju tanku pokožicu, ne čuvaju se dugo, ali postižu dobru cenu na tržištu. Kasne sorte imaju dužu vegetaciju, krtole su krupnije, veći je rod, pokožica je deblja i krtole se mogu dugo čuvati.

Kasnije sorte krompira daju veći rod (Foto: Depositphotos/LiubovYashkir)

Za profesionalne proizvođače dostupne su vrlo rane, rane, srednje rane, srednje kasne i kasne sorte. Adora je najranija. Od nicanja do vađenja krtola prođe 45 do 55 dana. U toj grupi je jerla, dok je faluka srednje rana. Popularni kenebek je srednje kasna sorta. Kasne sorte imaju vegetaciju koja traje oko 120 dana.

Sve je ovo primenjivo i kod drugih povrtnih vrsta kao što je paradajz, paprika, tikvice i drugo. Zato, pre nego se odlučite za uzgoj, potražite informacije o tome o kakvoj je sorti reč pa ćete znati kada je treba posaditi i kada očekivati rod. 


Tagovi

Vegetacijski period Rana sorta Kasna sorta Dužina vegetacije Rani krompir Kasni krompir Vreme dozrevanja Šta znači


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.