Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Subvencije za mehanizaciju
  • 30.08.2023. 12:00

Neisplaćene prošlogodišnje subvencije, a aktuelan nov konkurs za nabavku mehanizacije?

Kome je zahtev u obradi, a ko je aplicirao na nov konkurs bez obzira na rezultate prošlog?

Foto: Jovana Cvetković
  • 6.428
  • 391
  • 6

Javni poziv za podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstva za nabavku novih mašina i opreme za unapređenje primarne proizvodnje biljnih kultura raspisan je 7. avgusta i trajaće do 7. septembra 2023. godine, objava je na zvaničnom sajtu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Ostalo je svega nekoliko dana do zatvaranje konkursa, a neki poljoprivrednici i dalje čekaju novac koji im država duguje iz prethodne godine.

Drugi u selu dobili, on nije

Poljoprivrednik Dejan Rakić iz zrenjaninskog sela Aradac, uredno je konkurisao 2022. godine za subvencije kako bi nadoknadio polovinu troškova za potrebnu priključnu mašinu.

"Kupio sam trobrazdni plug obrtač sredinom 2021. godine nadajući se da će isplata subvencija biti u toku naredne godine. Međutim, kad god sam kontaktirao ministarstvo poljoprivrede - Upravu za agrarna plaćanja govorili su mi da je moj zahtev u obradi. Mnogim poljoprivrednicima u mojoj okolini su subvencije isplaćene, ja i dalje čekam", kaže Rakić i dodaje da će iskoristiti ovogodišnji konkurs za podsticaje u poljoprivredi i konkurisati ponovo, ovoga puta za kupovinu sejalice.

Najpopularniji konkurs za nabavku mehanizacije

Kontaktirali smo Upravu za agrarna plaćanja i pitali konkretno za Rakićev slučaj, na šta smo dobili odgovor koji prenosimo u celosti.

"Korisniku podsticaja Rakić Dejanu nedostaje Potvrda o duplom finansiranju izdata od strane Opštinske uprave. Ista je poslata po službenoj dužnosti. Nakon pristizanja tražene dokumentacije, administrativna obrada zahteva će biti nastavljena."

Da li je zbog protesta?

Naš sagovornik tvrdi da je to sigurno potvrda da nije konkurisao u opštini za istu mašinu.

"Stvar je u tome da opština Zrenjanin već 10 godina nije raspisivala konkurse u vezi sa subvencijama za mehanizaciju. Kako to da je 15 ljudi u mom selu dobilo subvencije, a ja kao, inače, organizator svih protesta, ne?", pita se Rakić.

Poljoprivrednici traže hitno ispunjenje potpisanog sporazuma do 1. septembra

"Pored neisplaćenih subvencija imamo veliki problem zbog stalnih poskupljenja proizvodnje, plus smo počeli da dobijamo uplatnice za odvodnjavanje za treći kvartal iako je Vlada Srbije potpisala sa nama sporazum da ove godine neće biti više obaveza plaćanja odvodnjavanja."

Kako je navedeno na skupu ratara održanog nedavno u Aradcu, pored ovog problema, nisu isplaćene sve subvencije za ratarsku proizvodnju, niti zaostala dugovanja za suncokret i mehanizaciju.

Dalje u administrativnoj obradi

Dejan Rakić, nažalost, nije jedini koji čeka na povrat sredstava iz prošlogodišnjeg konkursa. Poljoprivrednik iz beočinskog sela Čerević Dimitrije Bugarski konkurisao je za kupovinu adaptera za kukuruz još 15. februara 2022. godine.

"Više puta sam kontaktirao Upravu za agrarna plaćanja, ali mi svaki put kažu isto - zahtev u obradi. Moj brat je podneo zahtev za kupovinu prskalice, baš kad i ja. Njemu je isplaćen novac pre par meseci, meni još uvek nije", zbunjen je Bugarski.

Među traženim priključnim mašinama i adapteri za kukuruz (foto: M. Pavlović)

Na ponovno kontaktiranje Uprave dobili smo informaciju da je zahtev Dimitrija Bugarskog upravo bio na dopuni.

"Dokumentacija je sada potpuna, s obzirom da je stiglo traženo Uverenje o porezu, pa je zahtev na daljoj administrativnoj obradi", kažu iz Ministarstva poljoprivrede.

Podsetimo, početkom ove godine, ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković je obećala i isplatu zaostalih subvencija iz 2022. godine i ponovila da ne postoji poljoprivredni proizvođač koji je dobio rešenje, a da nije dobio novac.

Da li je eAgrar rešenje?

Na pitanje da li će eAgrar da reši "šum" u komunikaciji između poljoprivrednika i resornog ministarstva i ubrza čitav proces subvencionisanja, Rakić komentariše da je prebrzo "ubačen u sistem". 

eAgrar: Šta je nejasno, a šta razjašnjeno?

"Mađari su, ako se ne varam pet godina postepeno uvodili ovaj elektronski servis. Mislim da nam treba veća elektronska pismenost kako bismo koristili e-agrar, a u Srbiji ima veliki broj starog domaćinstva koji ne koriste ni računar, ni pametni telefon. Lično meni je lakše na računaru, ali svakako je trebalo da nam ostave dva načina predaje dokumentacije, dok se ne naviknemo na savremeniji sistem", napominje Rakić. 

Da li su i vama neisplaćene subvencije za nabavku mehanizacije za prošlu godinu i ostavite komentar ispod teksta.

Pogledajte šta su do sada odgovorili drugi čitaoci


Tagovi

Konkurs Subvencije za nabavku mehanizacije Dejan Rakić Dimitrije Bugarski Adapter za kukuruz Uprava za agrarna plaćanja Plug


Autorka

Jovana Cvetković

Više [+]

Master diplomirani inženjer poljoprivrede i master student fitomedicine. Večno zaljubljena u prirodu, biljnu proizvodnju i fotografiju. Uporna, ambiciozna i velika sanjalica.