Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Odvodnjavanje
  • 24.08.2023. 12:00

Ispunjen zahtev? Naknada za odvodnjavanje 50 odsto jeftinija, a od 2024. se ne plaća

U izmenama Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara, predviđeno je da revnosnim obveznicima koji su već uplatili ceo iznos godišnje takse, bude vraćena polovina novca.

Foto: Dorijan Vučinac
  • 253
  • 39
  • 0

Vlada Srbije Skupštini je uputila novu verziju izmena zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara, kojima su poljoprivrednici oslobođeni naknade za odvodnjavanje, prenosi 021. Ovim izmenama biće ispoštovan deo sporazuma koji su predstavnici poljoprivrednika potpisali sa Ministarstvom poljoprivrede posle protesta traktora na ulicama širom Srbije.

Poljoprivrednicima je obećano da će ove godine biti oslobođeni 50 odsto iznosa naknade, a da od januara 2024. godine naknada za odvodnjavanje više za njih neće postojati. Poljoprivrednici su tada poručili da će u slučaju neispunjavanja zahteva tražiti kompletnu ostavku ministarstva i radikalizaciju.

Da li je odvodnjavanje mit ili stvarno dobijamo uslugu koju plaćamo?

Prema izmenama koje su upravo ušle u skupštinsku proceduru, naknadu za odvodnjavanje ne plaćaju fizička lica i preduzetnici - vlasnici i korisnici zemljišta upisanog u registar poljoprivrednih gazdinstava, vlasnici objekata iz oblasti bezbednosti hrane, kao i vlasnici objekata iz registra u oblasti veterinarstva. Svi ostali obveznici nastavljaju da plaćaju naknadu za odvodnjavanje.

Ko je preplatio - biće mu vraćeno

U izmenama Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara, predviđeno je da revnosnim obveznicima koji su već uplatili ceo iznos godišnje takse, bude vraćena polovina novca, prenosi Nova.rs.

"Obveznici naknade za odvodnjavanje, kojima je utvrđena obaveza naknade za odvodnjavanje rešenjem za 2023. godinu donetim pre stupanja na snagu ovog zakona, smatra se da su izmirili obavezu naknade u celosti, uplatom 50 odsto iznosa utvrđenog rešenjem za 2023. godinu. Ako je obveznik naknade za odvodnjavanje u 2023. godini platio više nego što je obavezan da plati za tu godinu, odobriće se, na zahtev obveznika naknade, povraćaj više plaćenog iznosa ako nema dospelih obaveza po drugom osnovu, u skladu sa zakonom kojim se uređuje poreski postupak i poreska administracija", stoji u tekstu zakona.


Tagovi

Naknada za odvodnjavanje Odvodnjavanje Jeftinija 50 odsto Vraćen novac Smanjena naknada


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva