Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • eAgrar
  • 27.04.2023. 12:00

eAgrar: Šta je nejasno, a šta razjašnjeno?

Mnogo je nedoumica, a čini se da su brzina odluke, ali i rokovi koji postavljeni za prijave sa sobom doneli i najveća strahovanja poljoprivrednika da zbog svega možda neće uspeti da se snađu.

Foto: Nikola Tucović
  • 472
  • 101
  • 0

Platforma eAgrar, odnosno onlajn registrovanje, obnova poljoprivrednog gazdinstva i konkurisanje za poljoprivredne subvencije, zvanično je krenula sa radom početkom meseca. Međutim, kao i svaki novi model, uneo je pometnju među proizvođače - negodovanje, pa i javna nezadovoljstva.

Mnogo je nedoumica, a čini se da su brzina odluke, ali i rokovi koji postavljeni za prijave sa sobom doneli i najveća strahovanja poljoprivrednika da zbog svega možda neće uspeti da se snađu i posledično prijave za subvencije. Dodatno svemu tome doprinela je i nepripremljenost savetodavnih stručnih službi koje su i same morale na obuku pre nego što bi pomogle svojim proizvođačima. 

"Poljoprivrednicima je važno da znaju da se aplikacijom dobija samo potvrda identiteta. Moguće je sve odraditi preko mobilnog telefona, znači ne može da ulaže ni u računar", rekao je direktor PSSS Smederevo Goran Pavlović.

Šta je prepreka za starije?

Iako danas mobilni telefon skoro svako ima, i dalje vlada strah kod starije populacije u agraru koja nije informatički pismena.

Pavlović o "snalaženju" poljoprivrednika na eAgraru

"Stariji proizvođači obično dođu sa sinovima, unucima, ćerkama, snajama ili sa nekim ko ima android telefon koji podržava ovu aplikaciju koja se preuzima putem Google Play prodavnice. I ono što je važno, ovo ništa ne košta poljoprivredne proizvođače, potpuno je sve besplatno. Oni koji nemaju android telefon, mogu da se registruju putem čipovane lične karte."

U anketi Agrokluba, na pitanje Kako se snalazite na eAgraru, na uzorku od preko 200 učesnika, 46,1 odsto je glasalo da ne snalazi nikako, da sistem pada, a da je unos podataka komplikovan. Nešto manji procenat od 43,6 odsto je glasalo u korist platforme, hvaleći sistem kao jasan i jednostavan. Ostali su mišljenja da "nema ništa dok se tabak ne presavije".

Više u prilogu:

 


Tagovi

EAgrar Goran Pavlović Registracija gazdinstva Prijava za subvencije Android telefon


Autor

Nikola Tucović

Više [+]

Novinar emisije Farma

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D