Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lizing
  • 30.11.2020. 16:00

Koje su prednosti lizinga u odnosu na kredit pri kupovini mehanizacije?

Povoljniji uslovi, niže kamatne stope, mašina kao zalog, nezarobljavanje kapitala, brža procedura, samo su neke od prednosti lizinga u odnosu na kredit kada je u pitanju kupovina mehanizacije i opreme.

Foto: Verica Matić
  • 2.786
  • 92
  • 0

Iako je, kroz različite mere, poljoprivrednicima omogućeno da na jednostavan način dođu do nje, neki ipak ne uspeju da ostvare pravo na kredit, podsticaj, subvenciju. Opcija finansiranja kroz lizing ponekad je i isplativija, a mi smo istraživali koje uslove treba ispuniti u tom slučaju.

Ratar iz Sremske Mitrovice Slobodan Mijić, između ostalog, uzgaja pšenicu i kukuruz, a za potrebe proizvodnje nešto je nabavljao i kreditom. Međutim, lizing je, kaže, manje komplikovan te je tim putem kupio dva traktora i plug.

Šta se mladima nudi od subvencija, a koja je ponuda mehanizatorskih kuća

"Od 2008. godine dolazim do opreme na taj način. Prošle godine sam završio sa otplaćivanjem. Više sam za ovo jer je, pre svega, kamata manja, a predmet je zalog. U vreme trajanja otplate morao sam da plaćam i kasko osiguranje, ali to je i dobro", navodi Mijić.

Kad se stavi na papir - isplativije

Dok ne isplati poslednju ratu, poljoprivrednik ne sme da prodaje mašinu, ali to Mijiću nije ni predstavljalo problem.

"Zašto bih je i prodavao kada je nova i radi. Mogao sam da se dogovorim i za broj rata, pravio sam plan otplate kako meni odgovara. Prvi traktor sam plaćao jednom godišnje, drugi sa plugom na šest meseci. Desilo mi se čak jednom da sam, zbog priliva sredstava, zakasnio 20 dana, ali sam naišao na razumevanje. Kada sve stavim na papir, ovo je isplativije", zaključuje Mijić.

Povećana kupovina telehendlera - univerzalne poljoprivredne mašine

Proizvođač pšenice, kukuruza i suncokreta iz Banatskog Karađorđeva Dragoljub Župunski istim putem je obezbedio traktor i pojedine priključne mašine. Iskustvo je slično Mijićevom.

"Ranije sam kupovao i na kredit, ali mi ovo više odgovara. Mašina je sama garancija. Morao sam da obezbedim sopstveno učešće koje se kreće od 10 do 20 odsto bez PDV-a. Birao sam i dužinu otplate, te sam plaćao i mesečno i na pola godine. Kamata je niža u odnosu na kredit i sve to zajedno je velika prednost", napominje Župunski.

Plan otplate prilagođen finansijskim mogućnostima klijenta

Od 14 lizing kuća koje smo kontaktirali, nešto više od polovine bavi se finansiranjem poljoprivredne mehanizacije, ali svega dve su nam pružile informacije o uslovima koje je potrebno ispuniti. Glavni uslov je da je klijent kreditno sposoban i da svoje poslovanje može i da dokaže.

"Moraju da imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo i da su redovni u plaćanju kreditnih obaveza. Ako, ipak, nisu do sada podizali kredit, to nije problem. Treba da pokažu da je poslovanje realno, da imaju određene promete, registrovanu zemlju na sebe ili ugovore o zakupu", objašnjava Ivan Petrović ispred OTP Lizinga.

Način otplate i broj rata klijenti biraju sami, a sistem i plan je, dodaje naš sagovornik, prilagođen njihovim finansijskim mogućnostima.

"Uglavnom su to šestomesečne rate koje se postavljaju po njihovom zahtevu u mesecima kada imaju najveće prihode i kada im najviše odgovara."

Sama mehanizacija je zalog

Prema njegovom mišljenju, lizing je pravi bankarski proizvod za kupovinu mašina jer je sama mehanizacija zalog. Objašnjava, u pravnom smislu lizing kuća je vlasnik, a u finansijskom firma ili poljoprivrednik.

"To znači da smo u papirima mi vlasnici, dok se u finansijskom smislu upisuje na osnovna sredstva gazdinstva i oni imaju sve troškove, mogu da pišu kao da su ga kupili u kešu, a prednost je i što nisu dodatno založili zemlju ili bilo šta drugo", napominje Petrović.

Pala prodaja poljoprivredne mehanizacije - ima i izuzetaka

OTP se više od 10 godina bavi finansiranjem mehanizacije. U početku su se, kažu, za takvu vrstu kupovine odlučivali pretežno ratari. Razvoj agrara, napominju, otvorio je saradnju i sa proizvođačima iz drugih grana.

"Sarađujemo sa nekoliko hiljada poljoprivrednika. Sada su najviše zastupljeni oni iz oblasti ratarstva i stočarstva. Povećava se broj zainteresovanih i u povrtarstvu, a u poslednje vreme dosta je zastupljeno i vinogradarstvo. Ono što pretežno kupuju jesu traktori i kombajni i to brendovi poput Džon Dira, Klasa, Kejsa, Nju Holanda", ukazuje Petrović.

Uglavnom se sa firmom od koje kupuju opremu, proizvođači povezuju sami, ali se, dodaje naš sagovornik, ponekad dešava da kompanija koja je finansira bude posrednik i ona spoji klijenta i prodavca.

"Pretežno dileri preporučuju nas, ali ja sam imao situacije, pošto sam 15 godina u ovom poslu, da me poljoprivrednici pitaju za savet, onda zajedničkom analizom dođemo do najboljeg rešenja i pronađemo firmu koja može da mu obezbedi potrebnu mehanizaciju", dodaje Petrović.

Drugačija iskustva

Za razliku od OTP-a, u Lipaksu kažu da se, zbog postojećih subvencija i drugih olakšica, poljoprivrednici ređe odlučuju za lizing.

Kako prepoznati prevarante na internetu i sigurno trgovati?

"Mi nismo toliko aktuelni imajući u vidu da svi mogući podsticaji koji se dobijaju od države ne mogu da se ostvare ako je predmet uzet na lizing. Većina njih se opredeljuje, što je i normalno, za kredite. Samo oni koji ne mogu da ispune te uslove uzmu na ovaj način", kažu u Lipaksu.

Najviše se kupuju traktori i kombajni

I ovde, takođe, klijenti prolaze kroz proceduru kreditne analize, upoređuju se njihovi troškovi i taj proces traje nekoliko dana, a mašinu koju žele da kupe pronalaze sami.

"Jedan od uslova je i da uplate učešće koje kod nas iznosi 25 odsto od bruto cene koju sami dogovaraju sa prodavcem. Na dan isporuke mi uplaćujemo novac isporučiocu, a rate su tromesečne. Obavezno je i kasko osiguranje. Trajanje otplate traje, uglavnom, od dve do četiri godine, ali oko toga možemo da se dogovorimo. Primetili smo da najviše kupuju traktore i kombajne, ali manje je zahteva upravo zbog subvencija", zaključuje direktor Lipaksa Mirko Žeželj.

U Srbiji tek svaki peti traktor - nov?

Da bi interesovanje za ovu vrstu kupovine moglo biti veće, smatra Ivan Petrović iz OTP-a. Međutim, kaže, trebalo bi više raditi na edukaciji i promovisanju ove mogućnosti.

"Veliki klijenti koji rade dugo dosta su upućeni, međutim mislim da manji proizvođači nisu toliko upoznati sa tim i uglavnom se vezuju za druge opcije. Ali, kada bi znali za ovu verujem da lizing ne bi povezivali samo sa kupovinom automobila", smatra Petrović.


Tagovi

Poljoprivredna mehanizacija Lizing Slobodan Mijić Kupovina na lizing Dragoljub Župunski Kupovina poljoprivredne mehanizacije Ivan Petrović Mirko Žeželj


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.