Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oprez
  • 03.09.2019. 16:00

Kako prepoznati prevarante na internetu i sigurno trgovati?

Najvažniji savet je ne plaćati nepoznatima ništa unapred!

Foto: Depositphoto/k3studija
  • 211
  • 8
  • 0

Sve servise od početka rada unutar sistema Agrokluba razvijali smo u dobroj veri i s ciljem poboljšanja poslovnih procesa naših korisnika. Želja nam je bila i ostala učiniti poljoprivrednicima život lakšim, a poslovanje ugodnijim, produktivnijim. 

Normalnim članovima zajednice za to dajemo alate na raspolaganje, ali na žalost među njima ima i onih koji nemaju baš časne namere.

Naime, primetili smo u poslednje vreme sve češću pojavu lažnih oglasa više prevaranata, najčešće unutar poljoprivrednog oglasnika. I kriminalci su očito prepoznali i Internet i Agroklub kao priliku za ostvarivanje protivpravne koristi na našu/tuđu štetu.

Ali neka vas to ne obeshrabri u korišćenju digitalnih pomagala, već samo uputi na nužan oprez. Jer velika većina korisnika Agrokluba jesu pravi, časni i pošteni poljoprivrednici ili oni koji to tek žele postati. 

Ove mutne likove ćemo preduhitriti, a kada to ne uspemo, prosledićemo ih policiji. Kako bi naši političari rekli, neka organi pravne države rade svoj posao.

Kako prepoznati prevarante?

Valja obratiti pažnju na detalje. Obično koriste strana imena, iako smo zabeležili primere onih koji su odabrali vrlo tipična domaća. Najčešće je jezik oglasa i komunikacije prilično loš, jer je rezultat automatskog prevoda onlajn servisa. Dakle, ako jezik nije dovoljno razumljiv, to je već dobar razlog za sumnju. 

Gotovo po pravilu njihovi oglasi su po ceni veoma atraktivni - nude traktor realne vrednosti 50.000 ili 90.000 evra za 20% te cene, u odličnom stanju nakon samo par godina korišćenja i nekoliko hiljada radnih sati. Ti traktori na slikama nemaju domaće registarske oznake, a u njihovoj okolini nećete prepoznati tablu kompanije ili druge znake koji bi Vam mogli pomoći da naslutite gde je slika nastala.

Traže uplatu unapred i ako je dobiju više ih nećete ni čuti ni videti. Ako ne za sam predmet oglasa, onda novac za osiguranje pošiljke, prevoz ili slično. Ni jedna od kombinacija nije dobra za Vas. Zatražite saobraćajnu vozila, pa proverite jesu li podaci ispravni. 

Oni ostave i broj mobilnog telefona, ali u najvećem broju slučajeva na taj broj niko Vam se neće javiti. Iako numeracija ima normalnu strukturu naših brojeva, oni nađu neki koji se ne koristi ili su ga jednostavno stavili izvan funkcije i navode Vas najčešće na komunikaciju putem mejla.

Ako uđete u komunikaciju, često Vas preusmere na drugu osobu. Imali smo primere gde će Vas osoba navedena na oglasu uputiti na prevoznika, a on će Vam dati račun za uplatu na ime treće osobe. Tako naime namerno uklanjaju tragove i otežavaju posao nadležnim službama u otkrivanju počinitelja krivičnog dela.

Neki od Vas neće tražiti novac, već samo da im pošaljete mejl ili dostavite kopiju lične karte ili pasoša. Nipošto to ne radite, jer krađe identiteta danas može biti vrlo unosan posao.

Šta učiniti?

Najvažniji savet je ne plaćati nepoznatima ništa unapred! Isto vredi za pravne i fizičke osobe. Tako se ne ponašamo niti u oflajn svetu, pa tu logiku valja preneti i na Internet. Poslujte s kompanijama koje se mogu proveriti i koje imaju dobre recenzije prošlih kupaca. 

Koristite tuđa iskustva, pitajte za preporuku. Ni ona nije apsolutna garancija, ali će pomoći u brojnim situacijama.

Valja uvek biti na oprezu, ako nešto izgleda predobro da bi bilo istinito - verovatno je tako. Oglas koji Vam deluje sumnjivo prijavite na info@agroklub.com, a istog oglašivača u širokom luku zaobiđite.

Mi ćemo takve slučajeve kao i do sada prijavljivati policiji, a vi držite oči otvorene i u međuvremenu se i sami pripazite. 


Tagovi

Agroklub Prevaranti Zaštita na internetu Onlajn prevare Kupovina traktora


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Vedran je jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rešenja, a s vremena na vreme, u trenucima inspiracije, nešto i napiše. :)