Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Subvencije
  • 24.10.2019. 18:00
  • Severnobanatski okrug, Vojvodina, Kanjiža

Poljoprivrednici u Kanjiži dobili subvencije za razvoj gazdinstava

Poljoprivrednici u opštini Kanjiža ove godine najviše su konkurisali za podsticajna sredstva namenjena za opremu za navodnjavanje i za nabavku kvalitetnih priplodnih grla.

Foto: Bigstockphoto/RGtimeline
  • 170
  • 8
  • 1

Novac namenjen za opremu za navodnjavanje i za nabavku kvalitetnih priplodnih grla i druge subvencije obezbedila je sama opština, a ove godine raspisano je pet konkursnih linija. Od ukupne vrednosti investicije, kroz podsticajna sredstva, lokalna samouprava sufinansira 60 odsto ukupne investicije.

Raspisan konkurs za mlade poljoprivrednike - podsticaji do milion i po

Poljoprivrednici ističu da im ova pomoć dosta olakšava proizvodnju

Porodica Kiš iz sela Male Pijace ove godine konkurisala je za subvencije za nabavku nazimica. Kupili su pet nazimica uz pomoć opštine. Pored toga, ova porodica bavi se i mlečnim govedarstvom. Međutim, kako kažu, više im se isplati svinjarstvo jer je, navode, mlečno govedarstvo neisplativo i otkupna cena mleka nije dovoljno visoka. Ističu da im je ova pomoć lokalne samouprave veoma značajna.

"Kupili smo pet krmača i dobili smo od opštine Kanjiža pomoć, malo nam je lakše ovako, platili smo 300.000 dinara tih pet krmača i 180.000 dinara smo dobili nazad," navodi poljoprivrednica Tinde Kiš.

Poljoprivrednik iz Horgoša Atila Konc konkurisao je za subvencije za nabavku sistema za navodnjavanje. Od opštine je dobio pomoć u vidu bespovratnih sredstava, a sistem koji je kupio iskoristiće u proizvodnji lešnika koji na njegovoj parceli zauzima dva hektara. 

"Proizvodim lešnik na dva hektara. Jedan zasad je star 18 godina, dok sam za novi sada dobio pomoć od opštine Kanjiža za nabavku sistema za navodnjavanje. Kod nas bez navodnjavanja ne može da se uradi jedna dobra proizvodnja. Oko 2.500 evra je koštala investicija, dok sam 1.500 evra dobio nazad od opštine," kaže Atila Konc.

Stočarima dogodine posebni podsticaji za tovno govedarstvo

Veliko interesovanje i za sredstva za organsku proizvodnju

U opštini Kanjiža ističu da su poljoprivrednici u tom mestu pokazali veliko interesovanje i kada je u pitanju organska proizvodnja, te se veliki broj njih prijavio za pomoć u vidu podsticajnih sredstava za organsku proizvodnju. Kroz ove mere podrške, opština želi da podstakne poljoprivrednike da što više razviju organski način proizvodnje, poručuje član opštinskog veća za poljoprivredu Ervin Hužvar.

"Kod ove linije je intenzitet podrške 100 posto. Ukupan predviđeni iznos za ovu svrhu je 500.000 dinara, otprilike 50 odsto od tog iznosa je već potrošeno. Svake godine je otprilike četiri, pet njih, međutim mi se trudimo da ih ovako što više stimulišemo da pređu na organski način proizvodnje," navodi Hužvar.

Ova opština pomaže razvoj poljoprivredne proizvodnje i kroz finansiranje i uređenje atarskih puteva, protivgradne zaštite, održavanje kanalske mreže i finansiranje poljočuvarske službe. Od ukupnog budžeta, opština Kanjiža izdvaja za razvoj poljoprivrede sedam odsto novca, piše RTV.


Izvori

RTV


Tagovi

Opština Kanjiža Subvencije Poljoprivreda Tinde Kiš Atila Konc Ervin Hužvar


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]