Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrarna analiza
  • 02.04.2024. 14:00

Cene na berzama u poslednjih mesec dana porasle. Koliko i zašto?

Nakon nedelja i nedelja pada cena na berzama, u martu se trend okrenuo, a brojke su se zazelenile.

Foto: AK grafika
  • 576
  • 64
  • 0

Ono što smo čekali u januaru, pa onda u februaru, konačno se desilo prošlog meseca. Nakon višenedeljnog pada cena na berzama, u martu se trend okrenuo, a brojke su se zazelenile. Privremeno su bikovi preuzeli kormilo od medveda, što u prevodu znači da su cene na berzama u poslednjih mesec dana porasle. Koliko i zašto?

Rekordna "short" pozicija (očekivanja da će cena pasti) fondova u martu je videla svoj vrhunac, te je bilo očigledno da će u nekom trenutku, kod prvog znaka nekog "bullish" (optimističnog) događaja, hteti da smanje rizik svojih pozicija i kapitalizuju dobit zatvarajući pozicije. Upravo to se i desilo. Kraj meseca je dodatno obeležio izveštaj Američkog ministarstva poljoprivrede (USDA) o zalihama roba u SAD-u te još važnije o namerama američkih farmera za predstojeću setvu. Što se tiče samog izveštaja i zaliha, objavljene brojke bile su unutar raspona očekivanja za kukuruz i soju.

Pad površina zasejanih kukuruzom

Kod pšenice je pak s druge strane, najavljena količina bila malo veća od procenjene. Međutim, to je brzo palo u drug plan nakon što su objavljeni podaci o planovima za setvu u SAD-u. USDA je najavila oštar pad površina zasejanih kukuruzom za sezonu 2024/25, sa zasejanih 90,04 miliona ekra, površina useva manja je za 4,87 odsto u odnosu na prošlu godinu. Ovaj nivo iznenadio je trgovce koji su očekivali mnogo manji pad. Kao posledica, cene kukuruza naglo su se oporavile i za stare i za nove useve, dostigavši nov najviši nivo u mesec i po dana. Rast cene kukuruza povukao je za sobom i pšenicu, kao i činjenica da su smanjene i površine zasejane svim vrstama pšenice, za 4,19 odsto, što je direktna posledica pada setve ozime pšenice.

Cene kukuruza

Dakle, poslednji dan trgovanja u martu obeležen je rastom cene žitarica, podstaknute "bullish" izveštajem za pšenicu i kukuruz, te procenama Evropske komisije o proizvodnji meke pšenice za novu marketinšku godinu. Komisija očekuje da će proizvodnja dosegnuti 120,8 miliona tona, što je pad od oko četiri odsto u odnosu na prošlu godinu. Ovaj pad se objašnjava smanjenjem zasejane površine u Evropi zbog uslova setve prošle jeseni. Velike zalihe na kraju kampanje, za koje je Komisija izvestila da su blizu 20 miliona tona, nadoknadiće deo ovog pada proizvodnje.

Kao rezultat toga, cene su na Euronekstu porasle i za stari i za novi rod, iako nisu dosegle nedavne najviše vrednosti ostvarene ranije u mesecu, posebno za terminske ugovore maj 2024. Porasle su takođe i kod kukuruza. S prolećnim vremenskim uslovima na tržištu koje će podstaknuti cene, neke zemlje uvoznice, poput Saudijske Arabije, menjaju poziciju za kupovinu. GFSA je raspisala tender za kupnju 595 hiljada tona meke pšenice za isporuku od sredine juna do sredine jula.

Za razliku od žitarica, tržište uljane repice nije imalo isti uzlazni zamah, zatvorivši nedelju u padu i ponovno ispod 440 €/t za terminske ugovore maj 2024. na Euronekstu. Poslednja procena Evropske komisije potvrdila je očekivani pad potencijalne proizvodnje uljane repice u Evropi u sezoni 2024/25. Sadašnja očekivana količina je 19,5 miliona tona, što je 1,5 odsto manje u odnosu na prošlu godinu.

Ipak, ne treba zaboraviti da su ostali faktori koji su ranije uticali na pad/rast cena i dalje prisutni. Pre svega geopolitička nestabilnost koja se u međuvremenu još i pogoršala, zatim činjenica da i dalje crnomorska roba ima smanjen tok prema Aziji već je usmerena na Mediteran, pa još uvek generalno imamo velike zalihe roba, i za kraj, premda ne rekordna i dalje se očekuje velika proizvodnja svih roba u zemljama Južne Amerike i SAD-a.

Da li će se zadržati trend rasta cena?

Gde se danas nalaze cene? Terminske cene pšenice starog roda na Euronekstu probile su prema gore simboličnu granicu od 200 €/t, dok su terminske kukuruza probile prema gore granicu od 190 €/t. Jednostavna matematika kaže da je cena pšenice starog roda na MATIF-u porasla za 12 €/t od najnižeg nivoa ostvarene početkom meseca. Cena novog roda pak je porasla 20,5 €/t od najnižeg nivoa sa početka meseca. Sličan je trend i kod kukuruza, gde je narasla 22 €/t od početka meseca.

Kretanje cena žitarica i uljarica na svetskim berzama pratite na Baze podataka > Tržište

Šta se dešavalo na CBOT-u? Terminske cene pšenice na istoj su nivou kao i na početku meseca, 5,6 $/bušela, premda je unutar meseca volatilnost bila velika, a cene su bile pale čak do 5,2 $/bu u jednom trenutku.

Cene pšenice

Kukuruz je i dalje najjeftinija sirovina za proizvodnju stočne hrane, a cena je 4,4 $/bu i porasla je na nivou meseca. Za kraj, cena soje je i dalje ispod 12$/bu, ali je porasla na nivou meseca.

Videćemo šta nam donosi april. Da li će se potvrditi trend rasta iz marta ili će ovaj kratkotrajni trend rasta tržište iskoristiti za uzimanje profita, uz ponovni pritisak na pad cena roba? Jedno je sigurno, volatilnost će postati izražena, pogotovo kako ćemo sve više ulaziti u tzv. "weather market", period kada će vremenske (ne)prilike direktno uticati na potencijal prinosa svake pojedine kulture na severnoj hemisferi, od SAD-a, preko Evrope do Crnog mora. 

Naslovna fotografija: Depositphotos/MichaelAbramov/Robert Jurišić


Tagovi

Tržište Cene na tržištima Volatilnost tržišta Cena kukuruza Cena pšenice Rast cena Robert Jurišić


Autor

Robert Jurišić

Više [+]

Diplomirani ekonomista, agrarni analitičar i preduzetnik, analizira teme trgovine berzanskom robom.