Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani ludaje
  • 18.09.2022. 13:30
  • Severnobanatski okrug, Vojvodina, Kikinda

Dani ludaje: Bundeve sitnije, ali najveće "dolaze" iz plastenika

Uzgajivači nemaju dilemu: samo navodnjavanje i plastenik ludaju spasavaju.

Foto: Gordana Perunović Fijat
  • 236
  • 56
  • 0

Trideset sedmi Dani ludaje u Kikindi pokazali su kako se žestoka suša odražava na plodove za izložbu. Grad se svake godine ukrašava ludajama, samo su ovog puta bile drastično sitnije.

Pobednica, navodno gošća iz Mađarske, teška 716 kilograma, stigla je u Kikindu specijalnim vozilom. Pravi podvig predstavlja činjenica da su ludaje i tikve uopšte odgajene tokom vrlo sušne godine i velikih vrućina, kad je poznato da obe vrste vole vodu. Međutim odgajivači tvrde da nema tajne: njihove ljubimice su pobedile sušu zahvaljujući navodnjavanju - i plasteniku. Ali, i brizi odgajivača, ne treba zaboraviti!

Dok su Dani trajali, padala je kiša, koja je nesumnjivo smanjila broj posetilaca, pa su takmičari s razlogom pitali: a gde je bila kad je trebalo da pada?

Dani ludaje u Kikindi - šta sve može od bundeve?

Manifestacija u Kikindi tokom četiri dana održava pažnju učesnika i posetilaca kroz neprekidan niz manifestacija koje traju od početka do zatvaranja. Od karnevala dece maskirane u bojama i listovima jeseni, do koncerata u večernjim časovima, od "Banatskog fruštuka", kulinarske ponude starinskih jela, do leskovačkog roštilja, od izložbi do folklora, od takmičenja do opuštenog uživanja u opštoj vrevi, zastupljena je ponuda za različite vrste i uzraste publike.

Po prvi put rezbarenje u bundevi

Isto je i sa ponudom na tezgama, koje svake godine zauzimaju sve veći prostor na Trgu srpskih dobrovoljaca u centru grada šireći se u okolne ulice. Tu je moguće kupiti prava domaća i inostrana vina i rakije, zimnicu po starinskim receptima, sir, suhomesnate zanimacije, starinske i savremene slatkiše, pčelarske proizvode, sve što je potrebno za kuću i poljoprivredno domaćinstvo, od alata do nameštaja, čak i unikatna umetnička dela slikara, modnih studija, rezbarije u drvetu ili drugim materijalima.

Karneal dece maskirane bojama jeseni

Po prvi put, prikazano je rezbarenje u bundevi. S druge strane, tu je i sav onaj neminovni inventar svake slične manifestacije: igračke, ukrasi, odeća, čarape, bižuterija i različiti šareniš koga ima na svakoj pijaci i u svakoj prodavnici. Tokom godina koliko se održavaju Dani, već je poznato gde stoje tezge s kojih mogu da se kupe jeftine muške i ženske čarape, gde čajevi, a gde relativno jeftina odeća za decu i odrasle.

U ulici soba, u sobi kutak

Od muzike, tu su tamburaši, dok su u večernjim satima nastupali Jovan Kolundžija, "Van Gog", "Kerber", Zdravko Čolić, Dejan Petrović i Big Bend. Ustanove kulture, uglavnom koncentrisane u centru, pripremaju svaka svoj program i otvorene su za posetioce iz drugih mesta koji požele da posete programe Narodnog muzeja ili Galerije Terra.

Održane su sportska i enigmatičarska takmičenja, kotlići, parada najlepših konja i karuca, "Evropski kutak", "Gostinska soba" i "Ulica starih zanata". Davnih godina održavana su predavanja o značaju bundeve u ishrani i dolazili su predavači sa univerziteta iz Novog Sada, Beograda i susednih država.

Gosti i izlagači ove godine stigli su iz Rumunije, Mađarske, Nove Crnje, Trebinja, Mola, svih sela opštine Kikinda, susednih opština i daljih mesta. Bar za ova četiri dana organizatori, učesnici i posetioci bili su potpuno zaokupljeni festivalom. Kad gužva prođe i tezge se sklone sa predviđenih mesta, ljudi će se hitro vratiti u stvarnost u kojoj računi rastu, hrana poskupljuje, a nijedno od obećanja datih poljoprivrednicima nije ispunjeno


Tagovi

Dani ludaje Manifestacija Najveća bundeva Suša Kiša Banatski fruštuk


Autorka

Gordana Perunović Fijat

Više [+]

Diplomirana pravnica, novinarka, autorka tri romana i pesnikinja u ilegali. Sarađivala je sa redakcijama glasila Republika, Helsinška povelja i sa većim brojem portala. Posebno interesovanje pokazuje za život žena na selu. Vodi rubriku "Kikindski nostalgični život" za "Kikindske".