Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani ludaje
  • 03.09.2022. 13:30
  • Severnobanatski okrug, Vojvodina, Kikinda

Dani ludaje u Kikindi - šta sve može od bundeve?

Veliki broj udruženja i gazdinstava na najvećoj kikindskoj manifestaciji posetiocima ponudiće široku lepezu proizvoda od bundeve

Foto: TO Kikinda
  • 169
  • 34
  • 0

Dani ludaje u Kikindi, 37. po redu biće ove godine organizovani od 15. do 18. septembra, najavljuje Turistička organizacija Kikinde.

"U želji da doživite atmosferu banatskog fruštuka, gostinske sobe, evropskog kutka i učestvujete u izboru najteže i naduže bundeve pozivamo vas, da budete naši gosti", navode.

Veliki broj udruženja i gazdinstava na najvećoj kikindskoj manifestaciji posetiocima ponudiće široku lepezu proizvoda od bundeve poput brašna, putera, likera, piva, ali i kisele salate, pekmeza, sladoleda i testenine. Novina je da će na ovogodišnjoj manifestaciji biti predstavljena dva nova proizvoda od ludaje, prenose lokalni mediji.

Svake godine, trećeg vikenda u septembru, Kikinda postane na nekoliko dana centar Evrope i to zahvaljujući jednoj zdepastoj, pomalo i nezgrapnoj biljci, tikvi - ili kako se u Banatu kaže - ludaji.

Mnoštvo događanja i programa smesti se u četiri dana, od četvrtka do nedelje. Koncerti poznatih sa pop - rok i folk estrade, odnosno klasične muzičke scene, promocije knjiga, etno nastupi domaćih, ali i gostujućih folklornih grupa, promocije najboljih literarnih i likovnih radova, privredna izložba u organizaciji kikindskih preduzetnika, sportski događaji, samo su neki od sadržaja koji privlače brojne goste.

Program dešavanja

Petak je rezervisan za Karneval gde najmlađi Kikinđani u prvim poslepodnevnim satima prođu gradom i naprave pravu atrakciju za sve posetioce, kako bi najavili početak manifestacije. 

Subota je ipak glavni dan za takmičarske ludaje i gostujuće programe, kada u okviru "Banatskog fruštuka" i "Evropskog kutka" budu promovisani etno i turistički sadržaji, ne samo srpskog i mađarskog življa severnog Banata, već i znamenitosti prijatelja iz ostalih država. Gostinska soba je sastavni deo manifestacije i upotpunjuje je muzikom i igrom afirmisanih i neafirmisanih umetnika kako našeg grada, tako i gostiju iz susednih zemalja.

Biće izloženi mnogi proizvodi od bundeve

Za one koji poseduju sportski duh tu su "Igre i igrarije sa ludajom" - u okviru koje je štafetno trčanje sa bundevom u ruci, takmičenje u brzom jedenju semenki i pite bundevare, a sve je to rezervisano za učenike osnovnih škola.

U poslepodnevnim časovima stižemo i do finalnog dela kada stručni žiri meri čija je ludaja najduža i najteža. To je upravo ono što čini srž ove manifestacije koja privlači veliki broj posetilaca kako iz zemlje, tako i iz regiona, navode iz TO Kikinda.


Povezana biljna vrsta

Bundeva

Bundeva

Engleski naziv: Gourd, Squash, Pumpkin | Latinski naziv: Cucurbita maxima Duchesne

Bundeve su jednogodišnje biljke, a izvorno dolaze iz Amerike. Danas se uzgajaju kultivisane vrste u toplim područjima sveta, a dozrevaju u kasnu jesen. Koren je vrlo razgranat i... Više [+]

Tikva

Tikva

Engleski naziv: Gourd | Latinski naziv: Cucurbita pepo L. var. oblonga Willd

Tikve imaju vrlo razgranat koren čija se glavnina nalazi u površinskom sloju zemljišta. Stabljika je vreža duga oko 10 m, obrasla dlačicama i uglavnom se ne grana. Listovi su... Više [+]

Tagovi

Dani ludaje Bundeva Tikva Kikinda Manifestacija


Autor

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...