Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jesenja setva
  • 01.11.2023. 07:30

Koji poljoprivredni radovi se obavljaju u novembru?

Čišćenje, sakupljanje opalog lišća, košenje, rezidba, zaštita bilja, berba, setva i sadnja se obaljaju sve dok zemlja ne smrzne.

Foto: Depositphoto/alicjane
  • 5.575
  • 321
  • 0

Veliki broj ljudi misli da u novembru ništa ne može da se radi u bašti, voćnjaku ili dvorištu, balkonu, ali to u praksi izgleda sasvim drugačije. U zavisnosti od područja gde se nalazimo i trenutnih vremenskih uslova ovaj mesec je obeležen raznim poljoprivrednim radovima, a sve dok se zemlja ne smrzne možemo da sejemo i sadimo razne biljne kulture.

Vreme je za čišćenje i uređenje

Obavlja se obrada zemlje, što će da omogući zadržavanje vlage i bolju rastresitost nego prolećna obrada. Pravo je vreme da se poseju pokrovne biljke. Povrtari znaju da siderati ili zeleno đubrivo donose mnogo koristi, pogotovo ako planiramo da ostavimo površinu bez gajenog useva.

Izborom vrste možemo da utičemo na karakteristike zemljišta, sadržaj hranljivih materija, ali i umanjimo populaciju štetočina, kao i da prekinemo lanac bolesti na određenoj vrsti povrća ili bar umanjimo inokulacioni potencijal, odnosno potencijal prouzrokovača biljnih bolesti.

Velika količina opalog lišća daje nam mogućnost da ga sakupimo i dobijemo odličan listinac ili ga iskoristite za malčiranje. Malč će da pomogne u zaštiti korena od izmrzavanja, suzbije korove.

Kako pripremiti kompost od opalog lišća?

Ovo je povoljan period godine za intenzivan rast trave, još je dovoljno toplo i ima vlage u zemljištu. Košenjem ćete da dobijete zelenu masu koju zajedno sa opalim lišćem možete da kompostirate. Na travnatim površinama suzbijajte voluharice i krtice.

Sada je vreme kada se dele letnje trajnice, odnosno njihovi podzemni organi. Deljenjem ćete da podstaknete bolje cvetanje i da dobijete nove biljke.

Slede niske temperature, a osetljive biljne vrste je potrebno zaštiti. To se pre svega odnosi na brojne ukrasne, ali i voćne i povrtaske vrste. Kako bi biljke u posudama zaštitili od prevelike vlage sklonite ih sa zemljane površine i sa mesta gde dolazi do zadržavanja vode ili kapanja sa okolnih većih biljaka ili objekata.

Vreme rezidbe, zaštite, berbe, sadnje i setve

Mnogo je aktivnosti koje se obavljaju. Posle opadanja lišća orezuju se voćna stabla, žbunovi i ukrasne višegodišnje vrste. Na malim površinama je najbolje da jesenja rezidba ima sanitarni karakter, što podrazumeva uklanjanje suvih, oštećenih, polomljenih grana, mumificiranih plodva. Pravu rezidbu ostavljamo za rano proleće pre kretanja vegetacije.

Idealno je vreme za sadnju voćnih sadnica (Foto: Depositphoto/baza178)

Ovo je mesec sadnje voćnih sadnica i tretiranja stabala u cilju zaštite od štetočina i bolesti. Mlada stabla se štite i mrežama protiv životinja koje jedu koru. Jesenja sadnja je mnogo bolja od prolećne, jer sadnica ima vremena da se privikne na novo okruženje i koren se ukoreni. Kod remontnih malina se uklanja nadzemni deo.

U povrtnjacima se nastavlja berba kasnog jesenjeg povrća, setva zimskog povrća i briga o usevima koji ostaju preko zime na polju ili u plasteniku. Spanać, kelj, zelena salata, prokelj, raštan, zimska blitva su povrtarske kulture koje se beru u zimskom periodu. Raštan će da bude još ukusniji ako ga "dohvati" mraz. Još ima vremena da se posade beli i crveni luk, rabarbara, začinske biljke. Od ukrasnih vrsta sade se i seju maćuhice, ljubičice, ciklame, vrijesak, bršljan, hrizanteme, lupine, perene, delfinijumi, ruže.


Tagovi

Novembar Jesenja rezidba voća Sakupljanje opalog lišća Jesenja sadnja Jesenja setva


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lovor, maslina i aloe vera u stubištu, na sigurnom. Čekaju više temperature za iznošenje van, na balkon. Da, znam, treba obrisati prašinu s njih ;)