Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Listinac
  • 02.11.2022. 07:30

Kako pripremiti kompost od opalog lišća?

Proces kompostiranja se može ubrzati. Koristi se za poboljšnje plodnosti zemljišta, setvu i sadnje voća i povrća.

Foto: Depositphotos/fotomem
  • 1.272
  • 65
  • 0

U ovom delu godine je mnogo opalog lišća kojeg možemo iskoristiti za pripremu komposta - listinca. Kako listovi sadrže brojne mineralne elemente možemo dobiti prirodno đubrivo za prihranu raznih biljnih vrsta koje uzgajamo. Osim toga, primena listinca povećava sadržaj vlage u zemljištu i poboljšava njegovu strukturu.

Za pripremu se koristi zdravo lišće, a treba izbegavati zaraženo patogenima jer može poslužiti kao izvor infekcije. Pre kompostiranja potrebno je obaviti usitnjavanje i regulisanje vlažnosti. Ako su listovi suvi zaliva se vodom kako bi se podstakli procesi kompostiranja. Manja količina humusa i zelene trave dodaju se vlažnom lišću.

Može li se kompostirati lišće oraha?

Kako bi izbegli zbijanje vlažne mase dodaju se sitnije grančice koje će obezbediti rastresitost. Dobijeni kompost ima mrvičastu, rastresitu strukturu, a na dodir je mekan, nežan i oseća se vlaga.

Priprema komposta

Sam proces pripreme je jednostavan. Potrebno je osigurati mesto za kompostiranje, sakupiti i usitniti lišće i druge organske materije. Obično se sakupljena i usitnjena masa odlaže u kompostne gomile ili jame, ali i u namenske vreće. Najčešće se koriste gomile ili hrpe na površini zemlje. Napravi se ograda sa tri strane, a četvrta su pokretna vrata. Jeftina izvedba je da se iskoriste drvene palete, a sada postoje i plastični komposteri.

Ne stavljajte životinjski otpad, zaražene i trule plodove voća i povrća (Foto: Depositphotos/Kassandra2)

Sakupljeni materijal se slaže u slojevima i smenjuje sa prošlogodišnjim kompostom ili humusom, pokošenom travom, slamom, senom, grančicama, organskim otpadom. Nikada u hrpu ne dodajite životinjski otpad, zaražene i trule plodove voća i povrća, zaražene biljne ostatke, jer će se razviti procesi truljenja, neugodan miris, privući štetočine i smanjiti kvalitet komposta.

U prirodi se lisna masa raspada tokom dve do tri godine, a brzina zavisi od mnogo faktora. Brže se kompostira lišće listopadnih vrsta. Što je bolje usitnjeno to će proces teći brže. Dodavanje zelene sveže mase, stelje ili stajnjaka dodatno obogaćuje hrpu azotom i korisnim mikroorganizmima.

Obratite pažnju na vlažnost, u toku toplih, vrelih dana neophodno je zalivanje, a jednom mesečno je potrebno obaviti prevrtanje mase.

Primena poboljšava zemljište

Kvalitetan listinac se može primeniti u proleće prilikom setve ili sadnje voća, povrća, ukrasnog, začinskog i lekovitog bilja. Dodaje se u svaku sadnu jamu prilikom sadnje sadnica ili se ravnomerno rastura po gredici.

Prirodno NPK đubrivo - od čega i kako ga napraviti?

Možemo ga koristiti kao materijal za malčiranje. Kada se nanese u sloju debljine od 10 do 15 cm sprečava nicanje korova, poboljšava vodno-vazdušne osobine zemljišta i sprečava stvaranje pokorice na površini.

Veoma dobro odgovara belom i crvenom luku, kao i šargarepi. Koristi se za pripremu supstrata za saksijsko bilje.


Tagovi

Kompost Kompostiranje Opalo lišće Priprema komposta Listinac


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija-drvo gracioznih cvetova!