Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivrednici i izbori
  • 02.06.2024. 14:00

Lokalni izbori - da li se za poljoprivrednika nešto menja?

Veoma je teško "pročitati" poljoprivrednika: da li će uopšte izići na izbore, da li će glasati ili poništiti listić - i za koga će glasati, da li za dosadašnje vršioce vlasti ili za nekog sasvim drugog

Foto: Depositphotos/bizoon
  • 131
  • 11
  • 0

Upravo danas u većini gradova i opština u Srbiji odvijaju se lokalni izbori - glasanje za buduće članove opštinskih i gradskih skupština. Ponegde je u opticaju pretenciozan izraz "lokalni parlament" umesto "skupština". Ipak, svaki poljoprivrednik zna o čemu se radi i još bolje zna da lokalna vlast nema previše ingerencija, a ni novca u kasi.

O pitanjima koja zanimaju poljoprivredno domaćinstvo, kao što su otkupna cena poljoprivrednih proizvoda, cena goriva, rezervnih delova, subvencije i druge bitne stvari svakako odlučuju "više instance", one za koje su izbori održani prošle zime. Tada su, istog dana, bili i  izbori za 12 gradskih i 53 opštinske skupštine, dok sve ostale lokalne zajednice to isto upravo danas čeka do večerašnjeg proglašenja prvih rezultata. 

Teška vremena za poljoprivredu - kad nisu bila?

Vremena su teška za poljoprivrednike (kad nisu?), a opštine i gradovi nemaju ni novca ni ovlašćenja da ih reše. Da li će, s obzirom na ovu okolnost od koje zavise sve ostale, poljoprivrednici i članovi njihovih domaćinstava izići na izbore u manjem ili većem broju nego kad su u pitanju izbori za Narodnu skupštinu?

Cene nafte, poljoprivrednih proizvoda, subvencije- to zanima poljoprivrednika (foto: Depositphotos/valio84sl)

To je neizvesno sve do završetka samog izbornog procesa i svih analiza koje slede. Poljoprivrednik u Srbiji ne može sebi da dozvoli taj luksuz da bude politički neinformisan ili naivan. Zato ova kategorija stanovništva veoma retko učestvuje u predizbornim anketama, pokazujući ili veliku nepoverljivost prema svim učesnicima izbora ili upadljivu odanost strankama na vlasti. Ili kaže "na bavim se politikom" ili "ne razumem se u politiku".  O ovoj pojavi pisali su etnolozi 19. veka, pisci realisti i humoristi, pa tako sve do današnjih stručnjaka naoružanih najsavremenijim kompjuterskim programima.

Njiva ili glasanje?

U stvari, veoma je teško "pročitati" poljoprivrednika i pouzdano znati da li će uopšte izaći na izbore ili će izborni dan (a to je u Srbiji uvek nedelja) provesti u svojim svakodnevnim poslovima, ručku, poseti prijateljima ili odmoru i pripremi za obaveze sutrašnjeg dana. Ako dođe na biračko mesto, pitanje je da li će glasati ili poništiti listić, ponekad uz šaljiv crtež ili tako što će preko svih lista i imena kandidata napisati "svi ste isti".

Ima li se vremena za odlazak na izbore? (foto: Depositphotos/fotokostic)

I, naravno, pitanje je za koga će glasati - za dosadašnje nosioce vlasti i njihove liste ili za nekog drugog, starog ili novog. Poljoprivrednici su praktični (jer bez te osobine nema ni opstanka u  poljoprivredi): koliko god nedovoljne bile nadležnosti lokalnih skupština opština i gradova, ipak je dobro u njima imati "nekog svog". Zato će stanovništvo rado glasati za kandidata iz svog sela, da bi se on, tamo, u čudnim vodama politike, izborio da mesto dobije podnošljiv put do grada, lekara bar na dva sata nedeljno, krečenje škole, izgradnju nasipa protiv poplava ili neku drugu pogodnost koja izgleda sitna i nebitna ljudima iz većih mesta dok za selo znači pitanje opstanka.

Ko je na listi?

Čak i kad se na listama i u ekstra kratkoj predizbornoj kampanji ne vide imena i lica kandidata, svako selo i svi u njemu znaju ko je na toj listi njihov dojučerašnji ili aktuelni komšija. Znaju ko potiče iz njihovog mesta ili barem ima pretke sahranjene na seoskom groblju i neće oklevati da ga podsete na "korene", naročito ako se pokaže da ne vodi računa o selu i seoskom stanovništvu čim sedne u "duboku fotelju" (dođe na vlast).

Promena je neminovna, da li i naš poljoprivrednik ide u korak s njom?

S obzirom da se ovo srazmerno često dešava - onog časa kad se smesti na dobar posao, funkciju ili poziciju kandidat prestane da misli o svom selu i njegovom stanovništvu, nepoverljivost i sarkazam poljoprivrednika nisu neobični, naprotiv. Flajeri, tribine, razgovori sa stanovništvom, pokazaće koliko su bili efikasni već koliko večeras, kad se saberu prvi rezultati. 


Tagovi

Lokalni izbori Glasanje Predizborne liste Kampanja Planovi za selo Gradska skupština


Autorka

Gordana Perunović Fijat

Više [+]

Diplomirana pravnica, novinarka, autorka tri romana i pesnikinja u ilegali. Sarađivala je sa redakcijama glasila Republika, Helsinška povelja i sa većim brojem portala. Posebno interesovanje pokazuje za život žena na selu. Vodi rubriku "Kikindski nostalgični život" za "Kikindske".