Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministri
  • 30.12.2023. 12:00

Od zakona do zatvora - Evo ko su svi bivši ministri poljoprivrede Srbije

Srpski poljoprivrednici promenili su 14 ministara poljoprivrede za 23 godine. Njihove mandate ne pamtimo samo po ministarskim "podvizima" već i po aferama i krivičnim delima.

Foto: AK grafika
  • 677
  • 64
  • 0

Verovali ili ne, od višestranačkog sistema u Srbiji, odnosno od oktobra 2000. godine, naša zemlja je promenila čak 14 ministara poljoprivrede. Najkraći mandat trajao je mesec dana (?), a najduži čak šest godina, odnosno dva vezana mandata. Na svojim funkcijama propagirali su zakone od kojih nisu svi bili po volji proizvođača, pregovarali sa demonstrantima na mnogobrojnim protestima, čak su pili i mleko sa aflatoksinom. Predstavljamo spisak ministara od početka 21. veka u Srbiji i po čemu su ostali upamćeni njihovi mandati.

1. Živanko Radovančev (oktobar 2000. - januar 2001)

Socijalistička partija Srbije, magistar tehnoloških nauka

Poznatiji i kao dugogodišnji direktor zrenjaninskog Mlekoprodukta, Radovančev je bio i na listi bivših funkcionera protiv kojih je vođen proces zbog zloupotrebe novca. Zbog zastarelosti presude funkcionerima nisu donete. Godine 2013. bio je jedan od najozbiljnijih kandidata za funkciju ministra poljoprivrede u rekonstruisanoj Vladi. Međutim, odbio je to mesto. Ove godine odlikovan je Sretenjskim ordenom.

2. Dragan Veselinov (januar 2001. - jul 2003.)

Narodna seljačka stranka (Koalicija Vojvodina), doktor političkih nauka

Nakon saobraćajne nesreće koju je izazvao njegov vozač, a u kojoj je poginula Katarina Marić, Veselinov je pod pritiskom javnosti podneo ostavku 2003. godine. Od tada se povlači sa političke scene i nastavlja da radi na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Ostao poznat po svojim političkim stavovima. "Kada bih se slučajno ponovo bavio politikom, ne bih više bio autonomaš već otvoreni secesionista. Zalagao bih se za samostalnost Vojvodine", rekao je ranije za Danas

Od 15 ministara, devet je pripadalo levom političkom bloku, četvoro desnom, a dvoje su bili na toj poziciji kao nestranačke ličnosti

3. Stojan Jevtić (jul 2003 - mart 2004.)

 Nestranačka ličnost, doktor organizacionih nauka

Tadašnji premijer Srbije Zoran Živković rekao je na proglašenju Jevtića za ministra da je reč o ekspertu koji će raditi na stabilizaciji poljoprivredne proizvodnje i podsticaju izvoza, kao i da će prvi zadatak novog ministra biti ublažavanje posledica suše koja je umanjila ovogodišnje prinose i stavljanje u funkciju zapuštenih sistema za navodnjavanje. Interesantno, Jevtić je izneo u javnost meteorološka predviđanja koja su tvrdila da nam predstoje mnogo vrelija leta i da će narednih godina prosečna avgustovska temperatura u Beogradu, na primer, iznositi između 42 i 44 stepena Celzijusova.

4. Ivana Dulić Marković (mart 2004. - jun 2006.) 

G17+, magistar poljoprivrede

Za vreme njenog mandata usvojen je Zakon o veterinarstvu koji će obezbediti zaštitu zdravlja životinja, a time i ljudi, kontrolu u proizvodnji i prometu životinja, proizvoda životinjskog porekla, hrane za životinje i hrane životinjskog porekla. Kao ministarka poljoprivrede bila je hvaljena u Evropskoj komisiji za veliki napredak u sprovedenim reformama i usvojenim zakonima za sektor poljoprivrede.

Dulić Marković je poznata po donetim zakonima i strategijama (foto: Đorđe Simović)

Tada je bila najzaslužnija za izradu Strategije razvoja poljoprivrede, procesa registracije poljoprivrednih gazdinstava i programa namenjenih poljoprivrednicima i razvoju sela. Trenutno je direktorka SEEDEV-a (konsultantska kompanija sa sedištem u Beogradu i Zagrebu, koja deluje na prostoru Jugoistočne Evrope i aktivna je na poljima: lokalni i ruralni razvoj,  agrarna politika, razvoj agrobiznisa i evropske integracije). U javnosti je mnogo napadana zbog hrvatskog porekla.

5. Goran Živkov (jun 2006. - novembar 2006.)

G17+, diplomirani inženjer poljoprivrede

Ministar koji je radio na kreiranju agrarne politike i planiranju strategije u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja. Danas radi kao konsultant Evropske unije, FAO, UNDP i Svetske banke. Član je Upravnog odbora ProCredit banke i programski direktor SEEDEV-a, gde radi zajedno sa Ivanom Dulić Marković. Više je bio aktivan na medijskoj poljoprivrendoj sceni nakon svog ministarskog angažovanja.

Živkov nastavio politiku prethodnice (foto: Pixsell/Armin Durgut)

6. Danilo Golubović (novembar 2006.)

Demokratska stranka Srbije, diplomirani ekonomista

Golubović je krajem 2006. godine vršio dužnost ministra poljoprivrede u Vladi Srbije, a nalazio se na funkciji šefa tima Vlade za pregovore sa EU oko Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) u oblasti poljoprivrede, kao i šefa tima Vlade RS za pregovore o pristupanju Srbije Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) u oblasti poljoprivrede kao i na poziciji šefa velikog broja projekata EU u okviru Minstarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (podizanje kapaciteta u Upravi za veterinu, Projekat uspostavljanja vinskog registra i vinogradarskog katastra u Srbiji i dr.),

Potpisnik je, u ime Vlade RS, evropske deklaracije o Dunav soji i proizvodnji Non-GMO soje u Srbiji. 

7. Predrag Bubalo (novembar 2006. - maj 2007.)

Demokratska stranka Srbije, diplomirani pravnik

Kao i Golubović bio je na poziciji vršioca dužnosti ministra poljoprivrede ili koordinator tog ministarstva. Međutim, ono po čemu ga pamte jesu sumnje na malverzacije oko prodaje "Luke Beograd" 2005. godine kada je, navedeno je, "nelegalnim radnjama oštetio republički budžet za 5,7 miliona evra", i sa još sedam osoba priveden je u junu 2013. Nakon dugotrajnog procesa, u oktobru 2021. Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno ga je oslobodio optužbi za zloupotrebe prilikom prodaje paketa državnih akcija u Luci Beograd preduzeću "Vorldfin" iz Luksembruga 2005. godine.

8. Slobodan Milosavljević (maj 2007. - jul 2008.)

Demokratska stranka, doktor ekonomskih nauka

Kao i njegov prethodnik, optuživan je za kriminalne radnje. Osumnjičen da je zajedno sa vlasnikom firme "Maxim co" od decembra 2004. do kraja juna 2008. godine izvršilo nezakonitu zamenu poljoprivrednog zemljišta u svojini pomenutog privrednog društva i državnog zemljišta. Iako nije bilo pravnog osnova, Ministarstvo poljoprivrede je ovom preduzeću ustupilo 26 hektara državnog zemljišta u građevinskom rejonu Novog Sada, vredno 1,054 milijarde dinara, pisali su tada mediji. Viši sud u Beogradu odredio mu je pred kraj 2015. pritvor do 30 dana, sa još pet osoba. Oktobra 2023. Milosavljević je oslobođen odgovornosti za zloupotrebu službenog položaja

9. Saša Dragin (jul 2008. - mart 2011.)

Demokratska stranka, doktor poljoprivrednih nauka

Upamćen kao ministar koji je predlagao da Srbija izvozi morsku ribu, ali i za vreme čijeg mandata je nekoliko meseci vladala nestašica mleka. U novembru 2012. godine, uhapšen je pod sumnjom da je učestvovao u malverzacijama sa prodajom regresiranog mineralnog đubriva. Protiv njega je 29. oktobra 2013. podneta nova krivična prijava zbog sumnje da je omogućio uvoz 3.000 tona radioaktivnog đubriva 2009. godine. Suđenje je počelo 2014. godine i još uvek traje.

10. Dušan Petrović (mart 2011. - jul 2012.)

Demokratska stranka, diplomirani pravnik

Za vreme mandata Dušana Petrovića, krajem maja 2011. godine nezadovoljni vojvođanski poljoprivrednici započeli su jedan od većih poljoprivrednih protesta na teritoriji Srbije zbog neulaganja u poljoprivredu zemlje. Petrović je tada poljoprivrednicima ponudio subvencije od 14.000 dinara po hektaru za gazdinstva do 30 hektara, umesto prvobitno predloženih deset. Protesti su okončani usvajanjem Uredbe o subvencionisanju registrovanih poljoprivrednih gazdinstava sa 14.000 dinara po hektaru, za posede veličine do 100 ha, javio je tad RTV.

Petrović više nije na političkoj sceni (foto: danas.rs)

Posle povlačenja sa političke scene, Petrović se vratio advokaturi, živi i radi u rodnom Šapcu.

11. Goran Knežević (jul 2012. - septembar 2013.)

 Srpska napredna stranka, diplomirani ekonomista

Asocijacija na Kneževića je definitivno afera aflatoksin. U februaru 2013. godine prilikom analize mleka od strane Vlade AP Vojvodine, otkriveno je povećan nivo aflatoksina. Od 35 pristiglih rezultata mleka, koje se prodaje na teritoriji Vojvodine čak 29 je bilo pozitivno, odnosno da je imalo 10 puta veću količina kancerogene supstance od dozvoljene. Knežević je tada doneo odluku da se promeni Pravilnik o dozvoljenoj količini aflatoksina u mleku sa 0,05 mikrograma po kilogramu na 0,5. Ne zaboravimo da je na pres konferenciji popio čašu mleka kako bi dokazao da mleko nije opasno po zdravlje.

12. Dragan Glamočić (septembar 2013. - aprila 2014.)

Nestranačka ličnost, doktor poljoprivrednih nauka

Već u oktobru 2013. Zeleni Srbije zatražili su ostavke ministara trgovine i poljoprivrede Rasima Ljajića i Dragana Glamočića zbog nedopustivih izjava i argumenata koje su dali za dozvolu prometa genetski modifikovane hrane i promene Zakona o GMO. Ta stranka je saopštila da izjava ministra Glamočića da "građani u ovom momentu možda konzumiraju GMO, a da toga nisu svesni" pokazuje njegov odnos prema obavezi primene zakona, gde on može da se primenjuje - a i ne mora. Bio je ministar za vreme velikih poplava 2014. godine.

Glamočić je profesor na novosadskom Poljoprivrednom fakultetu i savetnik aktuelne ministarke (foto: min.polj.gov.rs)

"Treba imati u vidu naš budžet koji je takav kakav jeste, ne treba da budu velika očekivanja. Vlada će sigurno pomoći ugroženim opštinama i stanovništvu koliko je to u njenoj moći", izjavio je Glamočić tada za srpske medije. Danas je posebni savetnik Ministarke za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Jelene Tanasković.

13. Snežana Bogosavljević Bošković (april 2014. - avgust 2016.)

Socijalistička partija Srbije, magistar poljoprivrednih nauka

Za vreme njenog mandata usvojen je Zakon o poljoprivrednom zemljištu (2015). Međutim, nezadovoljni zakonskim izmenama, vojvođanski poljoprivrednici su protestovali. Kada je pozvala poljoprivrednike na razgovor, njihove glavne primedbe bile su da će zakon pružiti mogućnost strancima od 2017. olakšanu kupovinu zemljišta. Boškovićeva je tada kazala da se zakon bavi sadašnjim problemima, a da "ima vremena da se time bavimo". Za njeno vreme, doneti su još Zakon o izmenama i dopunama zakona o stočarstvu, Zakon o alkoholnim pićima, nacrt Zakona o smanjenju emisija gasova - prvi takav zakon u oblasti klimatskih promena i drugi.

14. Branislav Nedimović (avgust 2016. - oktobar 2022.)

Napredna stranka Srbije, diplomirani pravnik

Ministar sa definitivno najdužim stažom do sada u resoru poljoprivrede. Za šest godina njegove "vladavine", zalagao se za nove mere agrarne politike, među kojima su komasacija, veliki državni projekat u okviru Programa Srbija 2025, gradnju sistema za navodnjavanje, kupovinu novih traktora, uvođenje eAgrara. Takođe, pamtićemo ga i po smanjenju subvencije za biljnu proizvodnju, poznatih kao subvencije po hektaru sa 12.000 na 6.000, pa na 4.000, da bi se za 2022. godinu povećale na 8.000 dinara. Tu je i značajno opadanje stočnog fonda i sporne, a neisplaćene subvencije za ovu oblast od 2016. do 2018. godine, prema nalazima Državne revizorske agencije. Kao i za vreme njegovih prethodnika, i u njegovom mandatu se protestovalo - tačnije avgusta 2022. godine, kada se iznenada pojavio sam bez pratnje ispred Vlade Vojvodine i razgovarao sa nezadovoljnim proizvođačima.

Čak 80 odsto čitaoca u anketi Agrokluba ocenili su njegov rad sa jedinicom.

Na vanrednoj sednici održanoj 14. marta 2023. biran je za potpredsednika Fudbalskog saveza Srbije.

15. Jelena Tanasković (oktobar 2022. - ?)

 Srpska napredna stranka, diplomirani ekonomista

Tanaskovićeva se sa pozicije državne sekretarke u Ministarstvu za životnu sredinu "popela" na ministarsku, ali u agraru. Za godinu dana njenog mandata, poljoprivrednici su do sada jednom bojkotovali (januar) i dva puta protestovali - u maju i u novembru 2023. godine. Takođe, prosipalo se i mleko ispred ministarstva.

Jelena Tanasković iz jednog resora u drugi (Pixell/Marija Mladjen/ATAImages)

Poslednji protesti su okončani dogovorom da se održe sastanci o kojima bi se bliže "utanačile stvari". U anketi Agrokluba, koliko će dugo trajati njen mandat, mišljenja su bila podeljena. Početkom ove godine, počeo je sa radom dugonajavljivani eAgrar, čiji proces prilagođavanja još uvek traje.

Po čemu ćete vi pamtiti bivše ministre poljoprivrede, pišite nam u komentaru ispod teksta.

A, kako su čitaoci ocenili rad aktuelne ministarke, pogledajte na ovom linku

Naslovna fotografija: Julijana Kuzmić/sps.org.rs/Facebook/Grad Zrenjanin


Tagovi

Ministri poljoprivrede Afera Aflatoksin Ivana Dulić Marković Branislav Nedimović Saša Dragin Dragan Glamočić Slobodan Milosavljević Dragan Bubalo Danilo Golubović Goran Živkov Dragan Veselinov Živanko Radovančev Stojan Jevtić Dušan Petrović Goran Knežević


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...