Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svinjarstvo
  • 29.05.2021. 12:00

Srbija u Evropi ima najbolje uslove i neopravdano loše rezultate u svinjarstvu?

Država u ime poljoprivrede i naroda mora uvek i što je moguće jasnije da sagleda i nametne program onog razvoja, koji je realno moguć i još realnije potreban. I tako iskoristiti sve mogućnosti sa sagledavanjem takođe potreba za sopstvenu potrošnju i neki deo za plasman u svet.

Foto: Bigstock/grigorenko
  • 125
  • 291
  • 0

Svinjarstvo je najsloženija grana stočarstva (pa time i poljoprivrede). Njime se u svetu bavi mali (i sve manji!) broj građana pa većina i ne shvata svu složenost. Osnovni razlog je veći broj kategorija (prasad-nazimice-krmače-priplodna grla-nerastovi- ...) kao i potreba da se svakoj kategoriji obezbede oni uslovi sa kojima se od njih dobija sve što može da se očekuje.

U isto vreme postaje sve perspektivnija grana stočarstva odnosno poljoprivrede. Za to postoji više razloga među kojima se jasnije izdvajaju dva:

  • svinjsko meso je sve zdravije sa povećanjem mesnog umesto masnog dela;
  • ono je i sve jeftinije preko povećanja broja prasadi po krmači i značajnog smanjenja potrošnje hrane kod prirast u tovu. Na osnovu toga je i sve veća potražnja svinjskog mesa u svetu u odnosu na goveđe ili živinsko.

Da li je svinjarstvo u Srbiji postalo neisplativo?

Na osnovu opštih saznanja ovaj izneti kratki koncept kad je u pitanju svinjarstvo u Srbiji navodi na tri velike grupe zaključaka:

  1. Srbija ima najbolje opšte uslove za vrhunske rezultate i mnogo većeg obima gajenja svinja;
  2. Istovremeno ima neopravdano mali obim gajenja i neopravdano niske i nepovoljne rezultate kod svih onih parametara kojima se vrednuje uspešnost;
  3. Istovremeno Srbija nema ni realno sagledavanje mogućeg obima i uspešnosti gajenja.

Ili najkraće: Srbija u Evropi ima najbolje uslove i neopravdano loše rezultate u gajenju svinja!

Tri osnove za unapređenje

Prva osnova za unapređenje je nauka preko VO (veštačko osemenjavanje) i SVC (stočarsko-veterinarski centri), druga objedinjavanje ili udruživanje radi bržeg napredovanja i treća - sveobuhvatno školovanje. Sve ovo je u današnjoj Srbiji teško za shvatanje i još teže za prihvatanje. Podržavanje može da se očekuje samo od malog broja profesionalno opredeljenih odgajivača svinja koji i sa rizikom opredeljuju svoj opstanak upravo preko gajenja svinja.

Nauka za opšte unapređenje svinjarstva ide redovno preko SVC i preko VO. Suština realizacije je preko priplodnih nerastova sa najnižim ocenama od najmanje 100 ali i preko 115 poena. Ovaj poduhvat opšteg unapređenja gajenja svinja bi u početnoj fazi morao da bude uz veliku pomoć države. To podrazumeva uvoz većeg broja nerastova visoke klase za sve odabrane rase i pomoć oko uvoza ženskog podmlatka tih rasa za brže dalje umnožavanje. 

Važno i udruživanje

Kao naredna osnova unapređenja gajenja svinja u nekoj državi je svakako udruživanje odgajivača po više osnova. To je svakako po rasama i po broju priplodnih svinja, kao i po pojedinačnoj uspešnosti. Na taj način se najbrže i najpotpunije razmenjuju iskustva. Rezultat takvih udruživanja i razmene saznanja najbrže doprinosi najbržem i najpotpunijem širenju onih mera koje znače dalje poboljšanje.

Da li Srbija ima sve uslove za uspešno svinjarstvo?

Sveobuhvatno školovanje kao treća osnova unapređenja gajenja svinja najteže se shvata. Školovanje se zaista podrazumeva kao obaveza. Najviše obrazovanje znači užu specijalizaciju za stručnjaka na većim farmama ili kao savetodavca za odgajivače-profesionalce, dok je srednje najčešće za one koji već imaju praktična iskustva u gajenju svinja i koji potiču sa porodičnih farmi. Najmasovnije je usmereno školovanje je svih onih, koji imaju farme svinja ili treba da vode slične. I, konačno, permanentno obrazovanje ili redovno doškolovavanje je ono, bez koga nema šanse za održavanje već postignutog nivoa i još manje za neki napredak.   

Država uvek ispred

Za konačan zaključak: obaveze države ili odgajivača, razlike i redosled.

Tu i nema dileme - obe strane su podjednako u obavezama, a po nekom redosledu, država uvek ispred. Kako i kada? Država u ime poljoprivrede i stočarstva i naroda mora uvek i što je moguće jasnije da sagleda i nametne program onog razvoja, koji je realno moguć i još realnije potreban. I svakako sa osnovnim ciljem: iskoristiti sve realne mogućnosti sa sagledavanjem potreba za sopstvenu potrošnju i neki deo za plasman u svet.

U istom programu razvoja svinjarstva Srbije za deceniju ili dve jasno da se istakne šta i koliko država može da učini kako bi se program realizovao. Svakako po svim navedenim osnovama: nauka, udruživanje i školovanje. I uvek sa obraćanjem postojećim i budućim odgajivačima iz grupe profesionalni odgajivači. To znači da se time izostavlja čak nekoliko stotina hiljada postojećih malih amaterskih odgajivača. Preostali broj, koji će se kretati oko jedne trećine postojećeg broja, biće upravo oni koji su već opredeljeni ili se usmeravaju ka profesionalnom. Oni će u navedenom periodu sebe sve više "udruživati" u saradnji sa državom radi postizanja istog cilja - sve više iskorišćavati postojeće uslove i izjednačavati se sa vodećima u Evropi!


Povezana stočna vrsta

Svinjarstvo

Svinjarstvo

Svinjarstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdevanje tržišta svinjskim mesom i drugim proizvodima. U današnje vreme posebna se pažnja posvećuje... Više [+]

Tagovi

Svinjarstvo Uzgoj svinja Srbija Program


Autor

Milan Tošić

Više [+]

Redovni profesor doktor poljoprivrednog fakulteta u penziji.