Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrarna analiza
  • 03.12.2023. 12:00

Sumorno stanje na berzama - ima li kraja opštem padu cena žitarica?

Novembar je bio negativan mesec kada je u pitanju kretanje cena na berzama. I dalje su u glavnim ulogama eksterni faktori, a ne fundamenti samih roba, pogotovo kada su žitarice u pitanju.

Foto: Maja Celing Celić
  • 395
  • 47
  • 0

Ako pogledamo kroz sve berzanske robe, generalni zaključak na nivou meseca je taj da je novembar bio negativan mesec kada je u pitanju kretanje cena na berzama. Trgovci bi svojim rečnikom rekli bearish (beriš) mesec. To se posebno odnosi na grupu energije (prvenstveno nafta i gas), ali i na nama posebno interesantne žitarice i uljarice.

Što se tiče glavnih pokretača tržišta, malo se toga promenilo u odnosu na prethodni mesec. I dalje su u glavnim ulogama eksterni faktori, a ne fundamenti samih roba, pogotovo kada su žitarice u pitanju. Tako su geopolitika i makroekonomija, odnosno privredna (ne)aktivnost glavnih svetskih ekonomija u fokusu tržišta pre nego ponuda, potražnja, prinos, setva, žetva i slično. 

Međutim, ako kažemo da je početkom oktobra meseca početak novog rata u Gazi bio optimističan tzv. bullish signal za tržišta (posebno nafte i gasa), prvenstveno zbog neizvesnosti koju svaki rat nosi sa sobom, onda možemo reći da su novembar tržišta prihvatila novonormalno stanje i od tuda dolazi pesimističan, bearish vetar. To znači da je početna neizvesnost zamenjena stanjem u kojem tržište veruje da širenja rata na ostale zemlje regije neće biti, a niti su ugroženi robni tokovi i isporuke/tranzit roba iz/kroz regiju. Ono što je relevantno je činjenica da Bliski Istok nije proizvodna, već potrošačka regija, pa je samim time direktan uticaj na agri robe umanjen.

Francuska pšenica izjednačila se sa cenom ruske

Gledajući berzu MATIF, cena evropske pšenice pala je na nivou novembra za više od 15 evra po toni i dosegle najniže vrednosti još od julu 2021. Osim prilagođavanja na kraju godine i kraja decembarskog ugovora na Euronextu, postoji i nedostatak potražnje za robom francuskog porekla. Bilo na domaćem ili međunarodnom tržištu, postoji mali interes za kupovinu, što opravdava trenutni pritisak cena na dole. Povrh svega, odluka Kine da pomakne planirane isporuke pšenice iz Francuske sa decembra na mart, samo potvrđuje slab interes tržišta.

Stanje cene pšenice na EuroNext-u

Dodatno, evropska roba mora se boriti sa konkurencijom roba iz Crnog mora. Ono što je sada činjenica je da se francuska pšenica izjednačila s cenom ruske, prvi put u tri meseca. Veliki uticaj na takvo kretanje MATIF-a ima i kretanje dolara. Trenutno je odnos EUR/USD na nivou blizu 1,10. Šta to konkretno znači, najbolje se vidi ako uporedimo zasebno kretanje u evrima i zasebno u dolarima. Gledajući u evrima, MATIF je izgubio 15 evra po toni u poslednjih mesec dana, ali ako gledamo u dolarima, izgubio je na vrednosti samo sedam dolara po toni. 

Slično je i na američkom tržištu. Niti tamo pšenica nije bila pošteđena opštim padom žitarica. U jednom trenutku, pšenica je pala prema nivou od 5,30 dolara po bušelu, najnižem od avgusta 2020. Uprkos ratu u Ukrajini poslednjih dana, jednoj od najvećih od početka sukoba, terminske cene najvažnijeg hlebnog zrna u SAD-u pale su zbog povoljnog vremena, posebno u u ključnim proizvođačkim saveznim državama SAD-a. Sumorno okruženje bilo je naglašeno porastom od dva boda u postotku pšenice ocenjene u dobrom do izvrsnom stanju, koji sada iznosi 50 odsto. Istodobno, američko ministarstvo poljoprivrede (USDA) je potvrdilo da je žetva kukuruza završena te da je požnjeveno 96 odsto roda.

U Rusiji, gde su vremenski uslovi proteklih nedelja bili povoljni, objavljene su početne procene proizvodnje pšenice za sezonu 2024/25 na 90 miliona tona, što bi bio treći najbolji usev zaredom za vodećeg svetskog izvoznika pšenice. 

Zaustavljanje pada cena 

Ovakav pad cene na berzama mogli bi ili bi trebalo da iskoriste međunarodni kupci da zaustave ovo smanjenje kroz svoje tendere za kupovinu roba, pre tradicionalnih božićnih praznika. Ne čudi da je već došao poziv na tender iz Pakistana, Bangladeša, Južne Koreje i Tajvana, dok se Maroko ponovno obratio francuskim operaterima. Jordan je, sa svoje strane, poništio svoj tender jer je ocenjeno da su cene previsoke.

Zahvaljujući jednostranom uspostavljanju koridora, Ukrajina povećava svoj izvoz putem Crnog mora. Iako trenutno nepovoljni vremenski uslovi mogu privremeno usporiti dotok roba u crnomorsku regiju, ono ostaje omiljeni dobavljač na međunarodnoj sceni. Evropa, pa čak i Kina, imaju koristi od ovoga, posebno za kukuruz, gde su trenutno utovarene znatne količine. Cena kukuruza je takođe u padu, doduše manjem padu nego što je to pad cene pšenice i prilagođava se ukrajinskom izvozu, koji dobija na zamahu. U tom kontekstu, cene kukuruza MATIF za ugovore mart po prvi su se put spustile ispod nivoa od 200 evra za tonu.

Stanje cene kukuruza

Vredi spomenuti i procenu ukrajinskog Ministarstva poljoprivrede koje vidi žetvu poljoprivrednih proizvoda u 2023. na 75,7 miliona tona, od čega 55,5 miliona tona žitarica. Konkretno to je 24,9 mil tona kukuruza, 22,5 mil tona pšenice, 11,5 mil tona suncokreta, 5,9 mil tona ječma, 4,5 mil tona uljane repice i 4,2 mil tona soje.

Vreme u Brazilu uvek se pomno prati u ovo doba godine, s obzirom na važnost proizvodnje kukuruza tamo za izvozni potencijal SAD-a. Konkurencija između ta dva porekla je žestoka. Više od 70 odsto površine pod sojom u Brazilu sada je zasejano, zahvaljujući nedavnim padavinama koje su, iako povremene, umirile proizvođače. U Argentini se očekuje oporavak proizvodnje, nakon prošlosezonskog roda pogođenog katastrofalnom sušom. Sve u svemu, ako se vreme u Južnoj Americi poklopi, proizvodni potencijal je rekordan, gotovo 230 miliona tona, što je svakako bearish odnosno pesimističan signal za tržišta u budućnosti.

Kretanje cena žitarica i uljarica na svetskim berzama pratite na Baze podataka > Tržište 

U nedostatku bilo čega za otkup, fondovi i financijske institucije za sada drže impresivnu tzv. short poziciju u žitaricama, što je takođe doprinelo padu cena poslednjih nedelja.


Tagovi

Tržište Agrarna analiza Rat u Ukrajini Rat u Gazi Kretanje cena Cena žitarica Cena uljarica Pad cena


Autor

Robert Jurišić

Više [+]

Diplomirani ekonomista, agrarni analitičar i preduzetnik, analizira teme trgovine berzanskom robom.