Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Azijski stršljen
  • 29.02.2024. 09:00

Azijski stršljen se širi Evropom: Kako ga zaustaviti?

Sudeći po INPN mapi, stršljen se 2023. godine proširio na 20 novih administrativnih jedinica u raznim evropskim zemljama.

Foto: Depositphotos/dzophoto
  • 172
  • 17
  • 0

Francuski nacionalni program za biodiverzitet INPN (National Inventory of Natural Heritage) objavio je mapu rasprostranjenosti azijskog stršljena Vespa velutina u Evropi, jednog od najopasnijih neprijatelja pčela i drugih insekata, prenosi SPOS. Procenjuje se da prosečna porodica Vespa velutina pojede više od 11 kilograma insekata po sezoni, od čega 60 odsto čine pčele. 

To je, podsetimo, ogromna razlika u odnosu na domaćeg stršljena kod kojeg one čine samo pet odsto hrane. Azijske medonosne pčele su razvile efikasnu strategiju odbrane - kada stršljen krene u napad, one ga okruže, zbijaju se oko njega i povećavaju temperaturu dok ne ugine, ali evropske pčele ne znaju da se odbrane na ovaj način. 

Napravio klopku za azijskog stršljena od sanduka, danas izvozi širom Evrope

Prema procenama stručnjaka, u Francuskoj će u bliskoj budućnosti godišnje stradati do 300 hiljada pčelinjih društava od napada ovog predatora, troškovi pčelara za obnavljanje ovih gubitaka približiće se 26 odsto prihoda od prodaje meda, a ukupni ekonomski šteta od stršljena dostići će 30,8 miliona evra godišnje

Kako se izboriti protiv stršljena?

Sudeći po INPN mapi, stršljen se 2023. godine proširio na 20 novih administrativnih jedinica u raznim evropskim zemljama. Istovremeno, glavni vektor njegovog širenja i dalje je bio usmeren na istok - ka srednjoj i istočnoj Evropi. U septembru 2023. godine u Mađarskoj, u blizini granice sa Austrijom i Slovačkom, otkrivena je radilica Vespa velutina.

Azijski stršljen stvara probleme u zapadnoj Evropi - naučnici pronašli rešenje?

Najčešći način borbe protiv stršljena do sada ostaje uništavanje njegovih gnezda od strane timova specijalista koji koriste insekticide. Ovo su radno intenzivne i skupe operacije.


Izvori

SPOS


Tagovi

Azijski stršljen SPOS Vespa velutina Neprijatelj pčela Pčelinja društva INPN mapa Uništavanje gnezda Šteta od stršljena Predator


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tradicionalnu europsku hranu ugrožavaju kukci, biljne alternative i meso iz laboratorija?

Mađarsko predsjedavanje Vijećem EU započelo je 1. srpnja i odmah se uhvatilo u koštac obrane europske kulinarske tradicije. Na inicijativu Budimpešte, danas će 27 minista...

Više [+]