Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hotel za pčele
  • 13.05.2023. 12:00
  • Pčinjski okrug, Vranje

"Bzzz hotel" za solitarne pčelice i bubice postavljen u Vranju

Njegovim postavljanjem profesori i studenti Akademije tehničko - vaspitačkih strukovnih studija, odseka u Vranju finalizovli su projekat za očuvanje životne sredine na planeti Zemlji.

Foto: Gordana Nastić
  • 393
  • 240
  • 1

Otkako su profesori i studenti Akademije tehničko - vaspitačkih strukovnih studija, odseka u Vranju u svom dvorištu postavili "Bzzz hotel" za solitarne pčele i bubice, gotovo da nema dana, a da neko od njih ne svrati da pogleda da li u njemu ima novih stanara.

I pre nego što krenu detaljno da razgledaju satne osnove u obliku šestougaonika koje su napravljene od topolovih dasaka i ispunjene bagremovim drvetom, brezom, čamovim gredama, trskom, oni obavezno provere kako na okviru hotela stoji zaštitna mreža koja ga štiti od napada krupnih insekata. Kada se uvere da je sve u redu odlaze za svojim poslom u nadi da će baš oni sledeći put zabeležiti prisustvo solitarnih pčelica u bubica.

Nije za medonosne pčele

Viši predavač na ovoj akademiji dr Jovana Džoljić ističe da su postavljanjem ovog hotela profesori i studenti ove visokoškolske ustanove praktično finalizovali započeti projekat za očuvanje životne sredine na planeti Zemlji. Rad na ovom projektu, po njenim rečima, počeo je kada su njihovi studenti na osnovu jedne urađene ankete došli do zaključka da gradu Vranju nedostaju zelene površine i da se njegov urbani biodiverzitet smanjio.

Od ankete do projekta, objasnila je Džoljićeva

Imajući to u vidu odmah su krenuli sa relizacijom ovog projekta koji je kroz izradu hotela podrazumevao i popularizaciju borbe za očuvanje životne sredine.

"On nije namenjen medonosnim pčelama već isključivo solitarnim vrstama, odnosno svim onim pčelinjim insektima koji su zaduženi za oprašivanje, a koji je neophodan proces za stvaranje organskih materija", naglasila je dr Doljić i podvukla da je otvaranjem ovog hotela dat veliki doprinos popularizaciji staništa u očuvanju biodiverziteta.

Doprinos ozdravljenju okoline

Rukovodilac ove visokoškolske ustanove Vladimir Popović, sa zadovoljstvom ističe da su na ovom projektu zdušno radili profesori i studenti da bi sebi, ali i drugima pokazali koliko je važno da život na planeti Zemlji svima bude ugodan.

"Svima nama je stalo da imamo dom u kome ćemo moći lepo da spavamo. Tako moramo da se odnosimo i prema našoj okolini kako bi dali svoj doprinos njenom ozdravljenju i izlečenju, a to možemo uraditi podizanjem kolektivne svesti", kaže Popović.

Hotel za pčele i bubice postavljen u dvorištu Akademije

On je takođe naglasio da se sa ovakvim projektima postiže najveći efekat kod studenata čiji je zadatak da započetu priču nastave da realizuju i posle završetka studija i obećao da će ih u budućnosti sigurno biti i više jer je ova škola uvek otvorena za ovakve i slične projekte.

Zasadite medonosne biljke

Ogormnu podršku studentima i profesorima ove škole prilikom realizacije ovog projekta pružila je i doktor bioloških nauka Jovana Bila koja je istakla da su ovakvi hoteli koji su napravljeni od prirodnih materijala odlični za gnežđenje pčela.

"Ovo je odličan način da se dosta toga nauči o solitarnim pčelama koje vole da žive u ovakvim mestima i ne poseduju instinkt da brane svoja gnezda za razliku od nekih drugih socijalnih insektata koji imaju drugačiji način života", rekla je Bila i naglasila da je ovaj hotel ujedno odlično edukativno sredstvo gde može izbliza da se posmatra životni ciklus solitarnih vrsta.

Opasnost od invazivnih vrsta

Podsećajući da u Srbiji od skoro živi jedna invanzivna vrsta - azijska pčela smolarica, ona je naglasila da se srpski stručnjaci njome intenzivno bave i pozvala profesore i studente da joj odmah jave ukoliko je primete u njihovom hotelu.

"Ova pčela je krupna i tamna i kao većina solitarnih ima dugačak period mirovanja u svojim gnezdima. Njena jaja su bila u trsci bambusa koje smo uvezli iz Kine. O njoj stalno prikupljamo podatke jer želimo da znamo koliko se proširila, kako se ponaša u našoj sredini i koje biljke posećuje."

Azijski stršljen stvara probleme u zapadnoj Evropi - naučnici pronašli rešenje?

Ona je profesorima i studentima ove škole ukazala i na činjenicu da im ova vrsta pčela neće odmah doći u hotel jer im je za to potrebno dosta vremena, a kada ga budu pronašle on će njima biti stalno nastanjen.

"Meni se dešavalo da u ovakvim sredinama i po godinu dana ne zabeležim njihove aktivnosti, a onda kada dođu umeju da bude veoma zanimljive za posmatranje. Posadite u blizini hotela i neke medonosne biljke kako bi ih privukli, pa će te onda videti šta će se sve izdešavati", poručila je na kraju dr Bila.


Tagovi

Hotel za solitarne pčele Bzzz hotel Jovana Džoljić Vladimir Popović Jovana Bila Biodiverzitet Zaštita životne okoline Azijska pčela smolarica


Autorka

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.