Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ekološko pčelarenje
  • 29.06.2017. 14:00

Ekološko pčelarstvo - šansa i potencijal

Razvoj industrije i veća upotreba hemijskih sredstava zagađuju životnu sredinu, a to se odražava na pčelarstvo. Rešenje je u ekološkom pčelarenju, koje je međutim rizičnije i zahteva više izdvojenog vremena.

Foto: Ljubiša Radojković
  • 2.238
  • 153
  • 0

U Srbiji, pa tako i Braničevskom okrugu i opštini Petrovac na Mlavi pretežno je zastupljeno konvencionalno pčelarenje. Iako postoji potencijal za ekološki vid pčelarenja, on nije iskorišćen i malo se o njemu govori.

Razvoj industrije i veća upotrebu hemijskih sredstava zagađuju životnu sredinu, a to se odražava na pčelarstvo. Zbog toga je potrebno veće angožovanje u zaštiti pčele - od državnog pa do globalnog nivoa.

Ekološko pčelarenje - organski tip proizvodnje hrane

Pčelarenje zanovano na ekološkim principima pripada organskom tipu proizvodnje hrane. Takav tip proizvodnje meda zahteva veliku posvećenost pčelara. Prvenstveno je potrebno obezbediti ekološki čistu sredinu.

"To iziskuje pčelarenje u krajevima gde nema intezivne poljoprivredne proizvodnje, industrije i drugih izvora zagađenja. Da bi ispunili uslove, moramo se pozabaviti i samim košnicama i pčelama. U to svrstavamo primenu prohromske žice, nitne i eksere za ramove. U košnicama ne sme biti nijednog drugog metala, kao sto su razmaci, češljevi za leto i drugo. Ne smeju se koristiti lekovi protiv varoe, nozemoze, krečnog legla. Tako da svi vidovi lečenja pčela moraju biti u skladu sa organskim načinom uzgoja pčela. To ima svoje nedostatke, jer se više vremena treba posvetiti pčelama i nezi, nego u konvencionalnom pčelarenju", objašnjava student ekologije, mladi pčelar Ljubiša Radojković iz Kamenova - prestonice pčelarstva.

Dodaje da je glavni razlog male zastupljenosti organskog pčelarenja to što med koji se proizvodi na oba načina nema veliku razliku u ceni, a sama proizvodnja je mnogo teža i rizičnija u ekološkom, nego u konvencionalnom načinu pčelarenja.

Ekološko pčelarenje zahteva više vremena nego konvecionalno pčelarenje

Opština Petrovac na Mlavi i Braničevski okrug imaju potencijal

Ima mesta u opštini Petrovac na Mlavi i Braničevskom okrugu koja nisu zagađena, nema industrijske proizvodnje i preko tri godine se ne odvija konvencionalna poljoprivredna proizvodnja.

"Opština Petrovac na Mlavi ima potencijala kao i ceo Braničevski okrug, izuzev dela oko gradova poput Požarevca, gde je povećan saobraćaj i Kostolca, zbog Termoelektrane, koja je jedan od najvećih zagađivača u Braničevskom okrugu. Petrovac kao opština ima veoma pogodne uslove, uz to je u njenoj blizini i Kamenovo, selo pčelara i prestonica pčelarstva Srbije. Kvalitet meda sa tog područja je veoma dobar i cenjen na tržištu, ali ekološki tip proizvodnje se ne primenjuje. Veliki uticaj ima i promena klime, globalno zagrevanje i loše vremenske prilike u toku cvetanja bagrema prethodnih godina, koje su dovele do malih prinosa meda", objašnjava Ljubiša.

Srbiji potrebni propisi za ekološko pčelarenje

Hrvatska je ekološko pčelarenje regulisala u okviru Zakona o ekološkoj proizvodnji i označavanju ekoloških proizvoda, pa na osnovu njega je donet Pravilnik o ekološkoj proizvodnji bilja i životinja. Srbija zaslužuje da ima posebne propise, Zakon i Pravilnik kojim bi se regulisala oblast ekološkog pčelarstva.

"Uz male otkupne cena meda, pčelari se teško odlučuju za tu proizvodnju. Tako da je sam problem upravo uperen u državne institucije, kada bi svest o proizvodima koje nam pčele daju bila na višem nivou, a samo organsko pčelarstvo bilo razvijenije", zaključuje Ljubiša Radojković.

Foto: Ljubiša Radojković


Tagovi

Ekološko pčelarstvo Organska proizvodnja Opština Petrovac na Mlavi Kamenovo Selo pčelara Prestonica pčelarstva...


Autor

Danijel Grujić

Više [+]

Danijel Grujić, Petrovac na Mlavi