Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Inicijativa za donošenje Zakona
  • 27.06.2017. 12:15

Predlog o zaštiti pčela

Inicijativu za donošenje Zakona o zaštiti pčela pokrenula je Fondacija za zaštitu pčela. Uskoro bi Ministarstvu trebalo da se podnese zvanični predlog.

Foto: hansbenn / Pixabay
  • 3.013
  • 733
  • 0

Predlog bi trebalo da se podnese nakon razgovora Fondacija za zaštitu pčela i Saveza pčelarskih organizacija Srbije. Važnost zaštite pčela ogleda se u tome što su veliki proizvođači imali i do 80 odsto gubitaka ove godine.

"Problem je preveliko korišćenje herbicida i pesticida, koje koriste ratari i voćari. Pčele se na taj način truju. Često se dešava da takav polen ponesu i u košnicu", kaže za Dnevnik Radomir Vlačo, predsednik Savez pčelarskih organizacija Vojvodine.

On navodi da bi trebalo obratiti pažnju pri donošenju Zakona o tome da se poštuje procedura upotrebe hemijskih preparata i da bude obavezno obaveštavanje pčelara.

Slovenci su pokrenuli sličnu inicijativu, a njihova ideja je da pčele proglase ugroženom vrstom.

Srpski med tražen u EU

Podaci iz Privredne komore Srbije ukazuju na to da je prošle godine oko 53% bila slabija proizvodnja nego 2015. godine. Tome su doprineli loši vremenski uslovi. Proizvedeno je 5.700 tona meda, a 2.100 je izvezeno.

Foto: hansbenn / Pixabay


Izvori

Dnevnik.rs


Tagovi

Radomi Vlačo Zaštita pčela Med Savez pčelarskih organizacija Vojvodine Fondacija za zaštitu pčela


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.