Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Solidarnost pčelara Apatina
  • 21.03.2019. 10:00

Fond paketnih rojeva za pomoć pčelarima

Fond paketnih rojeva oformljen je pre četiri godine, sa ciljem da se pomogne oštećenim pčelarima. Ova solidarnost se pokazala kao odličan model kako bi pčelari nastavili sa proizvodnjom.

Foto: Đorđe Simović
  • 3.895
  • 211
  • 0

Jedan ugledni kolega, agrarni novinar, često ume da kaže "da su od vinara samo pčelari sujetniji". Možda u tome ima i istine, ali u Apatinu smo naišli na sasvim suprotan primer.

Predsednika Društva pčelara "Dunav" Apatin Radeta Stevanovića smo zatekli na pčelinjaku. Pčele su počele da izleću. Dobro su prezimile, a domaćin priprema po pola pogače kao pomoć svakom društvu dok ne počne cvetanje vrbe.

Utrostručeno članstvo za dve godine

Udruženje ima 184 člana sa područja opština Apatin, Sombor i Odžaci koji ukupno imaju 10.000 košnica. Članovi su Saveza Pčelarskih Organizacija Vojvodine i Srbije. Da je pčelarstvo u zamahu govori i činjenica da su u ovom udruženju pre dve godine imali samo 46 pčelara. Dakle, članstvo se utrostručilo za samo dve godine. Razlog svakako leži u činjenici da je mnogo ljudi ostalo bez posla i spas su pronašli u pčelarstvu. 

Izumiranje pčela sve veći problem za čovečanstvo

Solidarnost za primer

Kako naši stari kažu "nužda zakon menja". Pre četiri godine na jednom pčelinjaku u Apatinu je izgorelo 80 košnica. Fond paketnih rojeva oformljen je pre četiri godine, sa ciljem da se pomogne oštećenom pčelaru. 

"Godinu dana nakon prve tragedije izgorela je prikolica jednom pčelaru tako da smo prikupili rojeve i pomogli oštećenom pčelaru pa je mogao da nastavi sa pčelarenjem", kaže Stevanović. Učešće u Fondu je dobrovoljno. Pčelar potpisuje obrazac i ako mu se desi neki problem na pčelinjaku ima pravo da mu se delimično nadoknadi šteta iz tog Fonda. Sistem odlično funkcioniše.

Stevanović kaže da apatinski pčelari često organizuju druženja, stručna predavanja, organizovano idu na sajmove. Sve to doprinosi da se poslovno-prijateljske veze učvrste. "Dosta pčelara je nakon požara osiguralo useve. Organizovali smo se da nađemo kuću koja će nam osigurati pčele od požara, poplave i udara groma. Na žalost, osiguravajuće kuće ne osiguravaju košnice od krađe.

Problemi sa krađom košnica

Rade Stevanović kaže da imaju problema sa krađom košnica ali i da su se pčelari organizovali kako bi prevazišli taj problem.
"Na nivou Saveza pčelarskih organizacija Srbije organizovan je operativni tim. U njega su uključeni bivši i sadašnji policajci. Svaka ukradena košnica se prati, evidentira, pomaže se pčelaru kako da to prijavi. Zajedno sa policijom se traga za izvršiocem", kaže on.

Ako se pčelaru iz udruženja "Dunav" u Apatinu ukradu košnice, a počinilac se pronađe, iz članarine mu se nadoknadi šteta. Nakon provedenog sudskog postupka i povraćaja novca pčelar je dužan da vrati novac u Fond.   

Priprema pčelinjih društava za bagremovu pašu

Pogon u Rači za sigurnost plasmana

Rade Stevanović puno očekuje od pogona za pakovanje meda u Rači. "To je dobra stvar za pčelare. Očekujem da će cena meda u otkupu biti povećana u odnosu na sadašnju. To je naša fabrika. Ona će raditi u interesu pčelara. 

Sagovornik kaže da je trenutna otkupna cena suncokretovog meda dva evra, prvoklasni bagremov med je 3,7, druga klasa 3,5 evra, livadski je oko tri evra. Zadovoljan je cenom bagremovog ali ne i suncokretovog meda za koji kaže da bi trebalo da košta 2,5 evra.   

Stevanović kaže da se od pčelarstva ne može obogatiti ali se može obezbediti lep prihod za porodicu. Preduslovi su 100-150 košnica i posvećenost svih članova zajednice. 

Za opremanje pogona za prikupljanje i plasman meda nedostaje 250.000 evra

Apel voćarima - SAČUVAJMO PČELE

Sagovornik po ko zna koji put apeluje na voćare da ne prskaju voće insekticidima u cvatu. Na žalost, ta praksa se kod nesavesnih poljoprivrednika ponavlja u ovo vreme iz godine u godinu.
"Nismo za kažnjavanje, ali ćemo svakog koga zateknemo da prska u cvatu prijaviti inspekciji pa neka ona utvrdi da li se radi o sredstvima koja su otrovna za pčele ili ne. Mi pčele spremamo za bagremovu pašu. Ako nam tada potruju pčele nama je ta paša propala", kaže Rade Stevanović. 


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske delatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

Pčelarstvo Pčelinje društvo Rade Stevanović Med Pčele Društvo pčelara Dunav


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Postavljanje kablova na rendžer zalivnom sistemu, pred predstojeću sezonu. Rendžeri su pokretne mašine za navodnjavanje, a vodu zahvataju iz kanala preko pumpnog agregata. Iz rasprskivača koji su postavljeni duž mašine voda se raspoređuje p... Više [+]