Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja meda
  • 09.05.2020. 15:00

Meda će biti, ali se postavlja pitanje - kome ga prodati?

Iako bi ove godine mogla da proizvede najviše meda u poslednjih 40 godina, Francuska ima veliki problem, jer ako se ne otvore pijace, pčelari neće imati kome da ga prodaju.

Foto: Hajrudin Salkić
  • 209
  • 15
  • 0

Iako su mnogi predviđali propast ovogodišnje proizvodnje meda zbog situacija s pandemijom i nemogućnosti obilaska svojih košnica, pojedini pčelari ipak mogu biti više nego zadovoljni.

Na severu Francuske već par nedelja prevladava toplo vreme što je išlo u korist pčelama koje su mogle u punoj snazi da oprašuju cveće.

Po košnici i 20 kg meda?

"Cvetanje je krenulo gotovo tri nedelje ranije, a ova godina mogla bi da bude poput 1976. kada smo proizveli ogromne količine meda", rekao je za reuters pčelar Frank Portefeks koji svoje košnice ima u blizini dvorca Šanti u kom je 1980-ih snimljen film Džejms Bond. Njegovo znanje o pčelama potiče još od pre 30 godina kada je kao dete gledao kako to rade njegovi roditelji.

Zabrana kretanja: Stanje još uvek nije kritično, ali pčelari nestrpljivi

Temperature u departmanu Ois, severno od Pariza, u aprilu su dosegle čak i 30°C, što nije ništa čudno za ovo doba godine. "Tokom osrednje 'žetve' u košnici može da se proizvede oko četiri do šest kilograma meda, a ako je ona dobra, može ga biti čak do 10 kilograma. Ovoga proleća, "veliki igrači" s oko 500 košnica mogli bi da imaju i do 20 kilograma iz svake", kaže Portefeks.

Nažalost, nisu svi pčelari bili te sreće. Nepovoljni vremenski uslovi u južnom delu Francuske nanele su veliku štetu u proizvodnji bagremovog meda.

Meda će biti, ali je pitanje kome ga prodati

U 2018. godini Francuska je proizvela 28.000 tona meda, a samo godinu dana kasnije dogodila se katastrofa. Pomor pčela ugrozio je ovu proizvodnju i podstakao pčelare na uzbunu.

Slab odziv za peticiju da se zaštite pčele Srbije

Izazovi u 2020. godini još su i veći. Sada nije problem u količini meda nego kome i gde ga prodati. "Radi samo jedna od 20 pijaca na kojima prodajem svoj med. Moje kolege i ja imamo maske, dezinfekciona sredstva, a med je umotan u celofan", pojašnjava Frank.

Ako se ne otvore pijace i ostale manje trgovine gde se med inače prodaje, i ovoj grani u poljoprivredi neće se dobro da se 'piše', što je prava šteta, posebno za one kojima je ovo jedna od najboljih godina. 


Tagovi

Med Proizvodnja Pčele Francuska Bagremov Oprašivanje Visoke temperature Pijace


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.