Iako bi ove godine mogla da proizvede najviše meda u poslednjih 40 godina, Francuska ima veliki problem, jer ako se ne otvore pijace, pčelari neće imati kome da ga prodaju.
Iako su mnogi predviđali propast ovogodišnje proizvodnje meda zbog situacija s pandemijom i nemogućnosti obilaska svojih košnica, pojedini pčelari ipak mogu biti više nego zadovoljni.
Na severu Francuske već par nedelja prevladava toplo vreme što je išlo u korist pčelama koje su mogle u punoj snazi da oprašuju cveće.
"Cvetanje je krenulo gotovo tri nedelje ranije, a ova godina mogla bi da bude poput 1976. kada smo proizveli ogromne količine meda", rekao je za reuters pčelar Frank Portefeks koji svoje košnice ima u blizini dvorca Šanti u kom je 1980-ih snimljen film Džejms Bond. Njegovo znanje o pčelama potiče još od pre 30 godina kada je kao dete gledao kako to rade njegovi roditelji.
Zabrana kretanja: Stanje još uvek nije kritično, ali pčelari nestrpljivi
Temperature u departmanu Ois, severno od Pariza, u aprilu su dosegle čak i 30°C, što nije ništa čudno za ovo doba godine. "Tokom osrednje 'žetve' u košnici može da se proizvede oko četiri do šest kilograma meda, a ako je ona dobra, može ga biti čak do 10 kilograma. Ovoga proleća, "veliki igrači" s oko 500 košnica mogli bi da imaju i do 20 kilograma iz svake", kaže Portefeks.
Nažalost, nisu svi pčelari bili te sreće. Nepovoljni vremenski uslovi u južnom delu Francuske nanele su veliku štetu u proizvodnji bagremovog meda.
U 2018. godini Francuska je proizvela 28.000 tona meda, a samo godinu dana kasnije dogodila se katastrofa. Pomor pčela ugrozio je ovu proizvodnju i podstakao pčelare na uzbunu.
Izazovi u 2020. godini još su i veći. Sada nije problem u količini meda nego kome i gde ga prodati. "Radi samo jedna od 20 pijaca na kojima prodajem svoj med. Moje kolege i ja imamo maske, dezinfekciona sredstva, a med je umotan u celofan", pojašnjava Frank.
Ako se ne otvore pijace i ostale manje trgovine gde se med inače prodaje, i ovoj grani u poljoprivredi neće se dobro da se 'piše', što je prava šteta, posebno za one kojima je ovo jedna od najboljih godina.
Tagovi
Autorka