Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj pčela
  • 23.10.2019. 14:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Bačka Palanka

Mladi pčelar Radoslav Radanović startovao sa četiri, a danas ima 60 košnica

Startovao je sa četiri košnice, a danas dvadesetpetogodišnji Bačkopalančanin Radoslav Radanović ima pčelinjak koji broji oko 60 košnica, savremenu i kvalitetnu opremu, nekoliko vrsta meda ali i stalne kupce koji mu ukazuju poverenje i poštovanje.

Foto: Rada Milišić
  • 1.658
  • 643
  • 0

Startovao je sa četiri košnice, a danas dvadesetpetogodišnji Bačkopalančanin Radoslav Radanović ima pčelinjak koji broji oko 60 košnica, savremenu i kvalitetnu opremu, nekoliko vrsta meda ali i stalne kupce koji mu ukazuju poverenje i poštovanje. 

Radoslav Radanović zavoleo je pčelarstvo pre nekoliko godina kada je gotovo svakodnevno pomagao drugu u njegovom pčelinjaku. Polako je učio od njega ali je i dopunjavao svoje znanje uz pomoć interneta, a onda je kupio četiri košnice i čvrsto rešio da postane dobar i odgovoran pčelar i da polako uvećava svoj pčelinjak.

"Krenuo sam sa nekoliko, a sada moj pčelinjak broji oko 60 košnica. Stacionirane su u bašti moje porodične kuće preko puta velike bačkopalanačke šume - Bagremare, ali ih nakon cvetanja bagrema selim u Vizić gde ima dosta lipe, a onda se u vreme cvetanja suncokreta selimo u okolinu Kule, Vrbasa i Crvenke," kaže Radanović. 

Prirodni med braće blizanaca jedan od najpopularnijih u Novom Sadu

Savremena oprema u pčelinjaku 

U želji da napreduje u svom poslu i da podižući proizvodnju na viši nivo ide u korak sa vremenom Radoslav vodi računa o modernizaciji proizvodnje. Uvećavajući pčelinjak kupovao je neophodnu opremu tako da sada ima sve što mu je za ovaj posao neophodno.

"Konkurisao sam za sredstva za kupovinu opreme u pčelinjaku i taj novac sam investirao u kupovinu specijalnog pčelarskog stola, savremene SMS vage koja u svakom trenutku meri težinu meda koje pčele unose, pokazuje temperaturu, vlažnost vazduha. Reč je o specijalizovanom elektronskom uređaju koji se postavlja ispod košnice i pčelaru šalje sve potrebne informacije na mobilni telefon. Prednost ovog uređaja, između ostalog, dolazi do izražaja kada selim pčelinjak i ne moram stalno da ga obilazim obzirom da mi stižu sve bitne informacije, tako da u svakom trenutku imam uvid šta se dešava u košnicama," kaže ovaj mladi pčelar.

U cilju modernizacije i unapređenja ove delatnosti Radanović je ove godine započeo izgradnju velike prostorije koja će mu služiti za vrcanje, skladištenje i pakovanje meda. Prostorija, kako napominje, mora da zadovolji određene standarde tako da svaki dinar ulaže namenski, a finansira je sopstvenim novcem. 

Uvek tražene mešavine meda i aronije, brusnice ili orasa

U pčelarenju nema odmora

Kada je u pitanju prodaja meda Radoslav na osnovu dosadašnjeg iskustva kaže da nikada nije imao problema i da je uvek bio u prilici da proda kako bagremov, tako i livadski ili suncokretov med

"Med prodajem kod kuće ali obilazim i manifestacije u okolini. Obzirom da se već četiri godine bavim ovim poslom dosta ljudi kupuje med od mene, te su mi postali stalne mušterije. Moja kuća je pored regionalnog, dosta prometnog puta tako da uvek neko svrati. Bagremov med je nekako uvek među najtraženijim ali i livadski, lipov ili suncokretov je dobar, kvalitetan i lekovit na svoj način," kaže Radanović i napominje da je u pčelarenju glavna sezona od marta do avgusta, a nakon toga počinju pripreme pčelinjih društava za zimu i kako bi pčele spremno dočekale prvu prolećnu pašu obavezno u košnicama ostavlja izvesnu količinu meda. Kako napominje, za pravog pčelara ni tada nema odmora obzirom da tokom jeseni i zime dosta vremena provodi u radionici gde pravi ili popravlja ramove i košnice. 

Planira pčelinjak od 150 košnica

Osim meda Radanović svojim kupcima obavezno ponudi i rakiju medovaču, propolis kapi, med u saću kao i uvek tražene mešavine meda i aronije, brusnice ili orasa.

Radanović svojim kupcima obavezno ponudi propolis kapi i med u saću

"Pčelarstvom treba da se bavi samo onaj ko pčele zaista voli. Na početku sam formiranja pčelinjaka radio u jednoj ovdašnjoj firmi te sam pravo iz noćne smene odlazio da pregledam košnice. Od samog početka sam znao da ću se baviti ovim poslom i da neću odustajati. Ima perioda kad pomoć dobro dođe, te mi u jeku najobimnih poslova u pčelinjaku pomaže porodica," kaže Radoslav i napominje da planira da razvije pčelinjak koji će imati oko 150 košnica, a to će onda biti ozbiljan posao i dobra zarada.


Foto prilog


Tagovi

Pčelarenje Mladi pčelari Pčelari Med Savremena pčelarska oprema Pčelinjak Pčele Radoslav Radanović


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.