Pretraživanje tekstova
Oksalna kiselina je bezbedna po pčele i pčelare, svrstana je u red dozvoljenih ekoloških sredstava i sve više se preporučuje pčelarima.
Iako je dobar deo posla oko zazimljavanja pčela već obavio vranjski pčelar Žika Nedeljković, veoma često obilazi svoj pčelinjak od 55 pčelinjih zajednica u ataru Novog Sela u trgoviškoj opštini, da po ko zna koji put pregleda košnice i proveri da li je sve uradio da one spremno dočekaju nastupajuću zimu.
Kada završi sa pregledom košnica i zaliha hrane u njima, on obavezno krene da čisti pčelinjak od korova i opalog lišća proveravajući usput da li sve košnice čvrsto stoje na postolju koje treba da bude podignuto najmanje tridesetak centimetara iznad zemlje, vodeći pri tom računa da ne budu izložene jakim vetrovima, a da svaka pčelinja zajednica dobije neophodan priliv svežeg vazduha koji će im omogućiti pravilno kretanje.
Takođe proveri i da li su pčele u košnicama dobro utopljene i kaže da se u te svrhe može koristiti novinski papir, stiropor i neki drugi materijal u kojima se ne zadržava vlaga koja pčelaru može da napravi velike probleme tokom zime. Prati i da nema otrova na plodatnim nastavcima, a ukoliko ga ima on ih zatvara.
"U normalnim uslovima zimovanja potrebno je svakom pčelarskom društvu obezbediti od 15 do 20 kilograma hrane. Svu hranu treba rasporediti tako da je imaju u dovoljnim količinama tokom zime. U nedostatku hrane tokom novembra meseca pčelinjim društvima treba dodati rezervne okvire sa medom i pri tome voditi računa da on potiče iz zdravih pčelinjih društava i kvalitetnu pogaču”, savetuje Nedeljković.
Naš sagovornik će i ove sezone ozbiljno pistupiti zaštiti svog pčelinjaka od varoe.
"Ovaj tretman je vrlo važno obaviti u novembru zato što tada uglavnom nema legla u košnicama pa se sva varoa nalazi na pčelama. Pčelari to mogu uraditi biološkim sredstvom: oksalnom kiselinom ili sredstvima na bazi akaricida ili nekim drugim preparatom”, kaže ovaj iskusni pčelar koji je u ovom poslu punih 35 godina.
Naglašava da će svoje pčele protiv varoe i ovog novembra tretirati oksalnom kiselinom zato što je bezopasna po pčele i pčelare, ne ostavlja rezidue u vosku, medu i propolisu, jeftina je i zato što je sa njom postigao odlične rezultate. Sve se više preporučuje pčelarima zato što je svrstana u red dozvoljenih ekoloških sredstava. Ona se primenjuje u vidu rastvora u šećernom sirupu i u vidu dima koji nastaje kao posledica isparavanja.
Tretman protiv varoe, prema njegovim rečima, počinje pravljenjem šećernog sirupa u odnosu 1: 1. Najpre se izmeša 600 mililitara destilovane vode i 600 grama šećera. Kada se šećer i voda sjedine dobija se količina od jednog litra. Napravljeni sirup treba zagrejati na 35 do 40 stepeni i potom sipati u flašu od jednog i po litra sa širokim otvorom. Zatim u nju uz pomoć levka sipati 35 grama oksalne kiseline. Potom zatvoriti flašu i mućkati sve dok se kristali ne rastvore. Najpovoljniji trenutak za tretiranje oksalnom kiselinom je kada pčelinja društva ostanu bez legla, a to je jesen, zima kada temperatura vazduha iznosi od osam do 10 stepeni.
"Tretiranje se obavlja uz pomoć dozatora koji sam automatski odmerava količinu rastvora i kojim se sa izvesne udaljenosti raspršava rastvor po pčelama na svakoj dobro zaposednutoj ulici. Rad dozatorom je bezbedan i jednostavan. Efikasnost tretmana je zagarantovana i on se obavlja samo jednom u sezoni”, kaže Nedeljković i poručuje pčelarima da posle ovakvog tretmana obavezno treba kontrolisati urađeno kako bi znali kakve su rezultate ostvarili.
Svoj radni dan u pčelinjaku Nedeljković obično završi u pčelarskoj radionici gde ima dosta posla oko farbanja košnica, sklapanja ramova, uvlačenje žice, pretapanje voska i slično. Potrudi se da tokom zime sve ove poslove završi na vreme kako bi bez problema ušao u narednu proizvodnu sezonu.
Tagovi
Oksalna kiselina Varoa Pčelinja društva Žika Nedeljković
Autorka
Više [+]
Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Damir Senjan
pre 2 nedelje
Sjeti se ja kako to bolje unovčiti, bereš lišče i prodaješ na moru kao kupače gače ili bade kostim od lista suncokreta pa nam možda i turizam Više [+] procjeta 😂😂😂😂😂. Ako su mogli Adam i Eva što nibi mogli i mi prodavati turistima novi Hrvatski brend sa nazivom KOSTIM BADE smirisom ulja. Vedran će biti honorarno zaposlen na fiksnoj blagajni, da nemamo problem sa poreznom 🤔. Maja nek udara turistima Q ar-kod ako Vedran zabrlja oko naplate 😂😂😂😂😂.
Damir Senjan
pre 2 nedelje
Karolina ja sam ti svaki dan sada u njemu sa kčerkom poslije 18:00. Ima gdje koja ambrozija i koji grm divljega sirka da to počistimo. Previše Više [+] hodanja, grebe po nogama i rukama ali to moramo počisti ali vragec još nije procvijetao. Na svakoj parceli jedan cvijetič, kao da me zeza a ja jedva čekam da polje bude u punom cvatu da vidim što sam to zasadio.
Damir Senjan
pre 2 nedelje
Syngentinom NK Neoma tu sam se ja dvoumio Syengeta Neoma ili Lidea , pa kod tebe to izgleda odlično. U mom kraju tko pasadio Neoma ni sličan tvome na Više [+] slici ili mome na polju. Imate bolje zemlje nego mi ovdje. Dobro da sam se ja predomislio pa uzeo Lidea od svih u okolici i okolnih sela bar za ovaj moj dio tvrde škrte ilovače, odlično izgleda kao da sam posadi šumu sa ogromnim listovima za pokriti pračni krevet. Hvala ti na infu Karolina i samo da nebude tuče poslije ovih užasnih vručina da bolje zaulji.
Karolina Rastija
pre 2 nedelje
Damire, radi se o Syngentinom NK Neoma sjemenu Damire, radi se o Syngentinom NK Neoma sjemenu
Damir Senjan
pre 2 nedelje
Karolina Rastija Daj pitaj ja sam tek danas u svome primjetio da ima naznake kroz nekih 7 dana da bi pustio cvjetiče. Ja sam skoro na vrhu Bilogore Više [+] pa kod nas inače sve malo kasnije procvjeta. Jedan dio oko sorti znam Srednje rani, Srednje rani kasno dozrijevanje i Kasni sa kasnim dozrijevanjem. Ja udari baš ono što ovdje kod mene niko nema Lideino sjeme sa Srednje kasno dozrijevanje. Bilo je problema sa sjemenom svih kultura, sorte koje slabije imaju prinose koliko hočeš, a sa večim prinosima na kapaljku. Inače sam izabrao s bratom Aromatic Lidea ali stigao odgovor da to neče poslati jer staro sjeme upitna klijavost. Vidjet čemo što će biti samo da nebude kombajniranje za Božić ili novu godinu. Nama je teško ovdje izabrati sorte ili ti dođe prerano prinos nikakav, pa se bira malo da je kasnije i da se ostvare prinosi. Ali i zbog ovih velikih vručina pogotovo ako je suša, dolazi u obzir samo OSSK SJEME. Ostali hibridi ne ali ovo što vidim na slici DA za ovaj moj dio pa makar i kasnije malo dođe nekih mjesec dana u dozrijevanju.
Karolina Rastija
pre 2 nedelje
Cijeli je već procvao, jučer sam ga baš fotkala, objavit ću u novom postu. Ne znam koja je sorta točno, pitat ću muža :) Cijeli je već procvao, jučer sam ga baš fotkala, objavit ću u novom postu. Ne znam koja je sorta točno, pitat ću muža :)
Damir Senjan
pre 3 nedelje
Pa koja ti ovo sorta, meni nikako da procvate iako malo vegetacijski moj kraj kasni ali več je trebao pustiti neki cvijetić. Pa koja ti ovo sorta, meni nikako da procvate iako malo vegetacijski moj kraj kasni ali več je trebao pustiti neki cvijetić.