Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska proizvodnja meda
  • 22.03.2018. 12:15

Pčelarenje na 1.000 m nadmorske visine

Usled sve većih klimatskih promena, kada više ne postoje stara pravila pčelarenja, na koliko dobrih godina ide loša, klima na višim nadmorskim visinama dosta je stabilnija i bogata različitim biljnim vrstama, koje obezbeđuju raznovrsne pčelinje paše.

Foto: Miodrag Stanković
  • 4.369
  • 210
  • 0

Za specifičnu granu poljoprivrede kao što je pčelarstvo, a još više kad je organsko pčelarenje u pitanju, prirodni uslovi u kojima pčela stvara med su od presudnog značaja. Miodrag Stanković je u svom kraju, a i šire, poznat po pčelarenju na 1.000 metara nadmorske visine, sa 209 sertifikovanih društava.

"Pčelarstvom se bavim šest godina, a ovo je druga godina kako sam sertifikovani organski pčelar. Kako sam nasledio zemlju u Crnoj Travi, prvi plan je bio sadnja jabuka ili krušaka, ali nekako se to pretvorilo u pčelarstvo", kaže Miodrag.

Raznovrsna pčelinja paša na višim nadmorskim visinama

Crna Trava je kao planinski kraj slabo naseljen, bez industrije i visoko razvijene poljoprivrede, pa je kao takav imao gotovo sve uslove za organsko pčelarenje. Usled sve većih klimatskih promena, kada više ne postoje stara pravila pčelarenja, na koliko dobrih godina ide loša, klima na višim nadmorskim visinama dosta je stabilnija i bogata različitim biljnim vrstama, koje obezbeđuju raznovrsne pčelinje paše. Međutim, prinosi pčelarenja u ovakvim uslovima su različiti, a Miodrag je, kaže, primenjivao mnoge metode:

Medonosne biljke koje bi trebalo da gajite

“Kako sam neprestano širio pčelinjak, nikada nisam uzimao med iz svih delova košnice, već samo iz jednog - da bih imao med za sebe, kao i da bih proverio prinose koji mogu da se dobiju. Prinos zavisi od niza faktora - paše, klime, matice kao i jačine pčelinjih društava, a na posebno mesto izdvajam određeni način pčelarenja kao i tip košnice. Prinos u društvima koje sam ostavljao za med se kretao od 0 do 30 kg bez seljenja košnica. To je ono na čemu je zasnovano moje mišljenje da mogu ući u širenje pčelinjaka i proizvodnju organskog meda”.

Saće ne menja već šest godina

Stankovićev način pčelarenja razlikuje se još po tome što kupovne satne osnove ne koristi, nego pušta pčele da same izvlače saće, a sve što je loše izvučeno odseče i pretopi kako bi kasnije od toga pravio svoje satne osnove.

"Njih nemam mnogo. Ne koristim hemiju za tretman pčela, a u okruženju nemam ni zagađivače, ni poljoprivredna dobra koja se tretiraju pesticidima, pa saće ne menjam - već mi ono koje je dobro stoji u košnicama, evo već šest godina. Prema nekim ‘našim’ postulatima, to tamno saće sadrži ogromnu količinu propolisa, pčele ga radije koriste, a ima smanjene ćelije, koje omogućavaju pčeli da se lakše bori sa varoom", kaže Miodrag.

Dobra matica i paša za uspešan razvoj pčela

U organskom pčelarenju, najvažnija je zdrava ishrana pčela, sa raznovrsnim izborom polena, kakvim se odlikuju šumski i planinski uslovi, ali i prirodna selekcija pčela koje imaju izraženo higijensko ponašanje.

"Svako društvo, ma koliko malo bilo, ako uspešno prezimi i ima dobru maticu, uz povoljne pašne uslove do najjače paše, a kod mene je to livadska, uspeće da se razvije i dâ med. Tu postoji još mnogo prostora za eksperimente, ali ja sam se posle pet godina opredelio za najjednostavniji način pčelarenja sa malim plodištem i matičnom rešetkom koja stoji sve do skidanja u septembru", naglašava ovaj pčelar iz Crne Trave.

Pčele
U organskom pčelarenju, najvažnija je zdrava ishrana pčela, sa raznovrsnim izborom polena

Organsko pčelarenje zavisi od promene pogleda

Miodrag Stanković kaže da tokom svog iskustva nije imao mentora i da je sve otkrivao sam uz teorijsko znanje, pa zbog toga mnogi pčelari ne veruju u njegov način i metode pčelarenja.

"Problem je u načinu shvatanja same suštine organske proizvodnje hrane i onoga na šta su poljoprivredni proizvođači spremni da učine po tom pitanju. Trenutno je moj najveći ‘sukob’ sa drugim pčelarima, koji bi da se bave organskim pčelarstvom, po pitanju paša i lokacija koje se mogu koristiti u organskom pčelarstvu. Moram da naglasim da smatram da oni koji bez promene pogleda na savremenu poljoprivredu, a pogotovo pčelarstvo, neće imati nikakve koristi od počinjanja bavljenja organskim pčelarstvom", objašnjava Miodrag.


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske delatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

Miodrag Stanković Pčelarstvo Organsko pčelarstvo Crna Trava Saće


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D