Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelinja paša
  • 28.01.2018. 19:00

Medonosne biljke koje bi trebalo da gajite

Ukoliko želite da vaše pčele tokom cele godine imaju sigurnu pašu, donosimo predlog koje biljke da uzgajate.

  • 28.608
  • 425
  • 0

Priča o tome koliko su pčele ugrožene, već je poznata, ali ideja za rešenje ovog problem nikada nije na odmet. Tako se na Pinterestu pojavila zanimljiva grafika, pod nazivom "Sačuvajte pčele uzgajajući ove biljke". Donosimo vam i objašnjenje za nekoliko njih - zašto?

Lavanda

Lavanda je veoma poželjna kao meonosna biljka. Cveta od juna do avgusta, u vreme kada je redukovan izbor vrsta za pašu. Po izlučenom nektaru, lavanda se nalazi u šestoj kategoriji, sa prinosom od preko 500 kg/ha meda. Ovakav med je aromatičan i lekovit, a kao hrana pčelama, poboljšava njihov imunitet.

Majčina dušica

Med koji j sakupljen u vrema cvetanja majline dušice je posebno na ceni. Pčele obožavaju ovu lekovitu i začinsku biljku, pa od nje prave redak, ali lekoviti med. On je tamnije boje, specifičnog mirisa i ukusa, koji j prijatno gorak. Majčina dušica cveta nakon bagremove paše, a može se naći od kraja juna do avgusta.

Žalfija

Žalfija cveta od maja do kraja jula, tokom 25 dana. Sa jednog hektara je moguće dobiti od 250-500 kg meda. Cvetovi su bogati nektarom i odlična su pčelinja paša, pa pčele rado svraćaju. Med osvežava, zbog velikog procenta C vitamina. Može da bude i svetle i tamne boje, a jedan je od vodećih za lečenje.

Morač

Ova biljka cveta od od jula do oktobra. Pčele privlači velikom produkcijom. To je posebno važno, jer pri kraju perioda cvetanja morača postoji mali broj medonosnih biljaka. Med je aromatičnog, slatkog ukusa.

Pogledajte kod kojih biljaka se cvetanje ne preklapa: Biljke koje privlače pčele

Visibaba

U red prvih pšelinjih paša dolazi i ona sa visibaba, tokom februara. Sa njih pčele skupljaju prvi nektar i polen. Ovo veoma utiče na razvoj pčelinjih društava.

Šafran

Šafran cveta samo tokom marta, dve ili tri nedelje i omogućuje najraniju pašu. Međutim, pčelama više daje polena, nego nektara. Njegova sadnja se posebno preporučuje u zaštitinim pojasevima, pored puteva, vodosnabdevališta, u naseljenim mestima, na neiskorišćenim zemljištima ili u šumama.

Neven

Neven, osim nektara, daje i polen. Cveta od juna do oktobra. To je značajno za pčele, jer u ovo vreme teško pronalaze cvetni prah. Takođe je bitno da pčele u sušnim mesecima namire osiromašene zalihe. Neven je i jako antioksidacionog sredstvo, a to se povoljno odražava na zdravlje pčelinjeg društva.

Sačuvajmo pčele! (Foto: Pinterest)

Foto: Fotoworkshop4You / Pixabay


Tagovi

Pčele Medonosne biljke Polen Nektar Pelud


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu