Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita pčela
  • 20.04.2019. 19:30

Počinje borba protiv trovanja pčela: Kazne od 700.000 do tri miliona dinara

Ako se utvrdi da su zabranjeni insekticidi korišćeni na poljima slede rigorozne kazne za poljoprivredne proizvođače, najavljuju iz Uprave za zaštitu bilja.

Foto: Bigstockphoto/ Kosolovskyy
  • 5.519
  • 6.249
  • 0

Na inicijativu udruženja pčelara i u saradnji sa Fitosanitarnom inspekcijom u toku je akcija zaštite pčela od trovanja opasnim materijama, prenosi Politika. 

Ukoliko se laboratorijskom analizom utvrdi da je bilje (pretežno seme suncokreta) bilo tretirano opasnim neonikotinoidima predviđene su vrlo rigorozne kazne od 700.000 do tri miliona dinara za firme, a za fizička lica od 35.000 do 50.000 dinara.

Akcija traje čitave pčelarske pašne sezone 

Akcija će trajati tokom čitave pčelarsko pašne sezona, najavili su iz udruženja pčelara. Neonikotinoidi, u sredstvima za zaštitu bilja, zabranjeni su u Evropi, pa i kod nas za upotrebu na otvorenom. Evropska komisija je prošle godine potpuno zabranila upotrebu tri ozloglašena neonikotinoida na otvorenom prostoru (klotijanidin, inidakloprid i tijametoksam), insekticide koji prema Evropskoj agenciji za bezbednost hrane EFSA predstavljaju rizik za pčele. Oni se, međutim, kao i ostali neonikotinoidi mogu upotrebljavati u staklenicima.

Sačuvajmo pčele: U poslednje dve nedelje više od 100 slučajeva pomora pčela

Rodoljub Živadinović, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije kaže da je najveći problem sa kojim se Srbija suočava godinama to što poljoprivrednici i dalje tretiraju seme suncokreta neonikotionoidima iako je zabranjeno da to čine na otvorenom.

Udruženje "Sačuvajmo pčele" saopštilo je da će u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i Fitosanitarnom inspekcijom kontrolisati zasade, pre svega industrijskog bilja, uljane repice i suncokreta, a zatražili su i pomoć MUP-a.

Udruženje će tokom kontrola imati zadatak da inspekciji dostavi tačne lokacije sa kojih će biti uzeti uzorci i poslati u laboratoriju na analizu. Svi troškovi analiza uzoraka obezbeđeni su iz budžeta Uprave za zaštitu bilja. U udruženju veruju, iako je teritorija velika, da neće biti prepreka da se uzmu uzorci sa mnogih parcela i pozivaju u pomoć građane, pčelare i savesne poljoprivrednike.


Izvori

Politika


Tagovi

Trovanje pčela Akcija Sačuvajmo pčele Ministarstvo poljoprivrede Fitosanitarna inspekcija Rodoljub Živadinović


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.