Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šteta u pčelinjaku
  • 23.04.2023. 16:30

Pored ptica i medveda, štetu u pčelinjacima prave i miševi: Kako ih sprečiti?

Pojava miševa u košnicama naročiti je zapažena u pčelinjacima koji se nalaze na poljima ili u blizini šuma.

Foto: Depositphoto/corlaffra
  • 158
  • 11
  • 0

Mnogobrojne vrste korisnih ptica, koje uništavaju štetne insekte u šumama, na poljima, u vrtovima, u izvesnim prilikama napadaju i pčele u letu. Najčešće vrste ptica koje pričinjavaju štete su senice, laste, legati ili pčelari, a ponekad to mogu da budu i vrapci.

Za odbranu od ptica, kako kaže savetodavac u Poljoprivredno savetotodavnoj stručnoj službi Čačak Nebojša Brajović, treba staviti češljeve na leto i podići ga, hranilice za takozvane korisne ptice treba postaviti dalje od košnica.

Medvedi lome košnice u selima oko Uvca

"Tokom paše, kada se pčelinje zajednice sele u šumovite predele i medvedi uništavaju pčele. Na našim prostorima, a i u Evropi, poznat je suri medved. Pored toga što jede med, on jede i leglo i pčele", kaže ovaj savetodavac za stočarstvo i dodaje da je poseta medveda u navratima, a košnice uništava noću i da su jedina odbrana takozvani "električni čuvari - čobanice".

Kako se izboriti protiv miševa?

U proizvodnji, miševi se ubrajaju u vrlo značajne štetočine, jer oni mogu potpuno da unište pčelinju zajednicu. Ovi glodari uznemiravaju pčele u zimskom klupku, što može izazvati i nastajanje dijareje kod njih. U toku jeseni i zime kada su ovi insekti u klubetu, ulaze u košnicu kroz leto ili kroz progrižene rupe oko njega, jer im košnica služi i kao sklonište. Pojava miševa u košnicama naročiti je zapažena u košnicama koje se nalaze na poljima ili u blizini šuma.

"Hrane se medom, polenom, mrtvim i živim pčelama. Tražeći toplija mesta u košnici uništavaju saće i između ramova prave gnezdo, tako da se na podu košnice mogu naći otpaci izjedenih pčela, usitnjeno saće i mišji ekskrementi. Delimično izjedene pčele imaju karakterističan miris na njihove ekskremente. Oštećeno saće ovi insekti ne dograđuju u proleće, a matica u njega ne polaže jaja. Ako u takve košnice unesemo druge, ubrzo je napuštaju", kaže ovaj stručnjak i dodaje da se ovi glodari, njihova gnezda kao i detritus u košnici, obično otkrivaju u proleće prilikom pregleda košnica.

U borbi protiv ovih glodara, kako kaže, koriste se paljenje trave i korova po polju, stavljanje mišolovki s otrovom, premeštanje pčela u druge dezinfikovane košnice.

"Da bismo sprečili njihov ulazak u košnice, u jesen se leta sužavaju ili se na njih stavljaju metalni češljevi sa uskim prorezima", napominje Brajović.

Prisustvo miša u košnici često ima fatalne posledice

Podsetimo, ako miš uđe u košnicu sa jakim društvom ili ako su pčele zbog toplijeg vremena još uvek aktivne, one će ubodima ubiti glodara i obložiti ga voskom kako se ne bi raspao i širio zarazu. Međutim, košnica je zaprljana, saće načeto ili uništeno i ima karakterističan miris koji odbija maticu i pčele.

Pčelinja zajednica sa neželjenim gostom teško prezimi, a proleće će dočekati veoma slaba. Ali pitanje je da li će ga uopšte i dočekati, jer ako su nastupili hladni dani sa niskim temperaturama, zbog prisustva miša uznemirene pčele će se odvojiti od klubeta, ukočiti se od hladnoće i umreti.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

KOrisne ptice Odbrana od ptica Nebojša Brajović Električni čuvari Medvedi Uništeni pčelinjaci Štetočine Miševi Glodari Mišolovke


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u