Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelinjaci
  • 24.03.2023. 10:30
  • Zlatiborski okrug, Puljci

Medvedi lome košnice u selima oko Uvca

Medvedi su štetu pravili u Puljcima i Debelji, a meštani su u strahu da bi mogli opet da udare. U potrazi za medom preskaču tarabe i žičane ograde.

Foto: Željko Dulanović
  • 624
  • 95
  • 0

Meštani sela na obalama Zlatarskog jezera u kanjonu Uvca sve češće trpe štetu od medveda. Nakon što su nedavno u Puljcima uništili četiri košnice Milomiru Gujaničiću, ovih dana upali su i u pčelinjak u Debelji kod Nove Varoši. U zaseoku Jelići stradale su tri košnice, pa su meštani u strahu, da bi mogli opet da udare. Zabrinuti su i za svoju bezbednost jer su nadzorne kamere pre par večeri snimile zverku i na proplanku iznad seoske škole u centru Akmačića.

Pčelinjak u Jelićima u Debelji bio je ograđen bodljikavom žicom, ali to nije zaustavilo medvede u nameri da se zaslade medom. Pčelinjak se nalazi na osami, na oko 300 metara ispod prvih kuća. Medvedi su u njega svraćali dve večeri, a prve su uništili jednu košnicu.

Ograda nije bila dovoljna: Medved napravio štetu u pčelinjaku

"Tri večeri kasnije medvedi su po drugi put preskočili u pčelinjak pokojnog komšije i rođaka Milomira Jelića i u potrazi za medom uništili još dve košnice. Prema tragovima u snegu dolazila su dva medveda, koja su nakon napravljene štete, pobegla u divljinu. Štetu sam primetio slučajno, dok sam uznemiren vestima o napadu u Puljcima krenuo da obiđem svoj pčelinjak", kaže za Agroklub meštanin sela Boško Jelić.

Prema tragovima u snegu primetili su da su dolazila dva medveda

I Bošku Jeliću je pčelinjak podalje od kuće. Ima oko 50 košnica, kod koliba gde su letnja staništa čobana.

"Ogradio sam pčelinjak električnom čobanicom koja je po celu noć uključena. Stavio sam i razna druga plašila, ali opet strahujem da medvedi ne provale."

Preskočio tarabu, zasladio se i otišao

Medved je i u pčelinjak 66-godišnjeg Milomira Gujaničića u Puljcima svraćao dve večeri. Prvi put u sredu, 8. marta. Preskočio je oko metar i po visoku tarabu, i u pčelinjaku polomio četiri košnice i dve preturio. Pošto se zasladio, istim putem se vratio u divljinu.

"Navraćao je i tri večeri kasnije, o čemu svedoče tragovi šapa u snegu koji je pao taj dan. Obilazio je oko pčelinjaka, ali nije ulazio. Verovatno se uplašio svetla ispred kuće i laveža psa. Srećom nisam se vratio kući u grad, već sam ostao da dežuram plašeći se da će još koji put da udari", priča Gujaničić.

Medved je polomio četiri košnice

U opustelom zaseoku svega su četiri kuće, ali i one ožive samo tokom leta. Najbliži komšija koji tu živi stalno, udaljen je par stotina metara, pa Milomir tokom zime često dolazi u selo kako bi obišao pčelinjak sa 50-ak košnica.

"Pčelinjak je kraj porodične kuće i opasan tarabom, ali šta vredi kada je selo pusto veći deo godine, pa medvedi i drugo zverinje nemaju straha. Nakon napada košnice sam dodatno obezbedio električnom čobanicom i bodljikavom žicom. Ovo je prvi put da u našem selu prave štetu", kaže Gujaničić.

Ranije su krali kukuruz, napadali stada

Šumama iznad Zlatarskog jezera lutaju četiri medveda, a meštani kažu da su ih proteklih godina viđali širom novovaroškog kraja. Povremeno su zalazili u sela, krali kukuruz i nasrtali na stada, ali nisu pravili štetu pčelarima, sve do nedavno.

BiH: Medved napao čobanina i stado ovaca

Nova Varoš ima oko 200 pčelara sa više od 5.000 košnica, ali je tek polovina u Udruženju "Zlatarka", jedinom u opštini. Poslednji put su nekom od njih medvedi napravili štetu pre 15-ak godina, kada su na Vodenoj poljani u srcu Zlatara polomili košnice iznete na planinsku pašu.

Meštani ovog sela su dodali da medvedi koji se viđaju u njihovom kraju su biljojedi, dok se ne ostrve, ali nakon što u nedostatku druge hrane pojedu meso uginule životinje, počnu da napadaju i stada. Poslednjih godina zabeleženo je više takvih slučajeva, uglavnom u zaseocima nizvodno od Radoinjskog jezera, koje je poslednje u nizu od tri hidroakumulacije u kanjonu Uvca. U Draglici i Klaku zaklali su nekoliko ovaca.


Tagovi

Napad medveda Medvedi Milomir Gujaničić Bodljikava žica Boško Jelić Električna čobanica Napadali stada


Autor

Željko Dulanović

Više [+]

Diplomirao na FPN. Tokom tri decenije koliko je u novinarstvu, bio je dopisnik mnogih nacionalnih medija. Omiljene teme su mu iz života meštana planinskih sela, a duboko veruje da nema raja bez zavičaja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]