Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Američka trulež
  • 13.01.2023. 18:00

Prva vakcina protiv američke truleži: da li deluje?

Šta ovo otkriće znači za pčelare? Gde je registrovan eksperimentalni lek koji je prethodio ovome?

Foto: Depositphoto/Deerphoto kostik2photo
  • 227
  • 41
  • 0

Proteklih dana smo mogli da pročitamo vest o prvoj vakcini za pčele protiv američke truleži odobrenoj u SAD-u. Međutim, još pre nekoliko godina ovaj lek je bio korišćen za eksperimentalni proizvod koji je razvijen u Evropi, izveštava Agronotizie.

Ne radi se o vakcini koja deluje poput onih za ljude, a koje izazivaju razvoj specifičnih antitela protiv bolesti. Biološki mehanizam delovanja je različit, jer pčele nemaju prilagodljiv imuni sistem i ne mogu razviti antitela.

Kako vakcina deluje?

Američka vakcina se temelji na biološkom mehanizmu koji se zove transgeneracijski imunološki stimulans (TGIP). Još 2006. godine uočeno je da insekti koji su došli u kontakt sa patogenim bakterijama, kada se nastave razmnožavati daju potomke koji su otporni na takve bakterije.

TGIP ne čini imunim ili otpornim insekta koji dođe u kontakt sa patogenom, već njegovo potomstvo. Upravo ta osobina je iskorišćena i za vakcinu koju je razvila kompanija Dalan Animal Health i nazvana je Paenibacillus larvae bacterin.

Koristi se tako da se pčelinje matice hrane hranom s lekom u kome su inaktivne bakterije Paenibacillus. One polažu jaja iz kojih se izlegu nove pčele koje su otporne na veoma opasno oboljenje američke truleži legla.

Prvo istraživanje u Evropi

Austrijski i švedski istraživači su proučavali ovaj mehanizam i shvatili njegov potencijal, jer se u kratkom vremenu može imunizovati veliki broj jedinki. Istraživačka grupa profesora Karla Krailšajma sa Univerziteta u Gracu je prve testove na bakteriji Paenibacillus larvae provela 2014. godine u saradnji sa dr Dalial Frajtak sa Univerziteta u Helsinkiju.

Upravo je dalji rad dr Frajtak zajedno sa koleginicom Heli Salmelo doveo do registracije prvog eksperimentalnog leka pod nazivom PrimeBee 2019. godine. Ipak će se američka inekcija prva plasirati na tržište.

To ne treba čuditi jer je dr Freitak, osim što je vanredni profesor na Univerzitetu u Gracu, osnivač i šef naučnog sektora Dalan Animal Health, kompanije koja je razvila američku vakcinu. Nakon niza eksperimenata u saradnji sa drugim univerzitetima dobijena je vakcina koja je praktično promenila naziv.

Lek će biti posebno zanimljiv pčelarima u EU (Foto: M.C.C.)

Revolucija u lečenju pčela

Vakcina bi mogla da bude veoma važna za pčelarstvo u SAD-u i za zemlje u kojima je dozvoljena upotreba antibiotika u lečenju američke truleži legla.

Antibiotici su u stanju da blokiraju razvoj bakterije Paenibacillus larvae, ali ne mogu da unište spore, koje se akumuliraju u košnicama. To povećava rizik od ponovne infekcije i čini pčelare zavisnim od upotrebe antibiotika.

Vakcina bi mogla da bude alternativa, a to je od izuzetne važnostu u Evropskoj uniji gde njihova upotreba u pčelarstvu nije dozvoljena. Do sada je jedini način borbe s ovim oboljenjem bilo uništavanje, spaljivanje košnica u kojima se pojavi.

Američka trulež pčelinjeg legla - kako je prepoznati i šta činiti?

Otkriveni biološki mehanizam delovanja leka bi mogao poslužiti za razvoj novih lekova kada su u pitanju druge bolesti pčela i drugih insekata koji se uzgajaju za biološku kontrolu i za prehrambene svrhe.


Tagovi

Vakcina za pčele Paenibacillus larvae Revolucija PrimeBee Injekcija Bolest pčela Američka trulež legla


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.