Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaraza pčela
  • 14.01.2022. 10:00

Američka trulež pčelinjeg legla - kako je prepoznati i šta činiti?

Spore Američke truleži neverovatnije su stabilne u spoljnoj sredini, u njoj mogu trajati decenijama.

Foto: CommonsWikimedia/Tanarus
  • 1.568
  • 36
  • 0

Američka trulež pčelinjeg legla razorna je zarazna bolest, raširena i uobičajena gde god postoje medonosne vrste pčela. Ne prepozna li se na vreme i raširi u pčelinjaku, nanosi ogromne gubitke zajednica pa i štete na opremi koje se broje u više stotina hiljada dinara.

Vrlo je važno da pčelari ovu bolest shvate ozbiljno kao i svoju odgovornost u njenoj prevenciji. Najvažnija stvar koju možete u samom startu da učinite je naučiti kako ova bolest izgleda, tako da možete preduzeti brze mere za kontrolu njenog širenja. 

Neugodan miris i ostali simptomi 

Klinički znakovi su promenjivi, a ono što vidite zavisiće o stadijuma bolesti i samog vremena koje je proteklo od infekcije. Na početku izbijanja u koloniji može biti zaraženo tek nekoliko larvi. Kako bolest napreduje, populacija u koloniji se smanjuje, jer vrlo malo mladih pčela preživljava. Razvojem infekcije javlja se i neugodan, netipičan miris za pčelinju koloniju. Međutim, treba znati da sam po sebi ne znači mnogo jer će sve larve i one koje propadaju iz nekog drugog razloga dobiti neugodan miris.

Simptomi koji uz miris mogu ukazati na ovu opasnu zarazu su: uzorak "pegavog" legla, potopljene kape legla, rupe u kapama legla, karamelna boja mrtvih larvi, leglo se razvlači poput žvakaće gume. 

Pri pregledu košnica treba paziti kako bi se sprečio moguć prenos bakterija ili spora na zdrave nezaražene košnice. Spore bakterije Paenibacillus larvaese, uzročnika bolesti, mogu se prenositi na različite načine i rukama, priborom i opremom iz zaraženih košnica. Kod dijagnostike se nose jednokratne rukavice, nikako pčelarske s kojima i inače radimo. Nakon pregleda sva se oprema dezinficira dok se jednokratna zbrinjava i to na način da ne može nakon toga doći u kontakt sa pčelama.

Držite ruke i opremu uvek čistima, čak i kad nemate Američku trulež legla na pčelinjaku. Perite i dezinfikujte ruke često i temeljno. Ako vam čista voda nije dostupna na vašem pčelinjaku, koristite alkohol, sirće ili sredstvo za dezinfekciju i snažno trljajte. Uklonite sav vosak i propolis iz ruku, jer spore mogu da ostati i u tim materijalima.

Postoji nekoliko razloga zašto je ova bolest tako ozbiljna. Ima vrlo postojan oblik spora koji može ostati zarazan decenijama i lako se širi na druge kolonije. Može uništiti dotad potpuno zdravu koloniju pčela, potrebno je samo nekoliko spora da bi uzrokovale infekciju u inače jakoj i zdravoj pčelinjoj zajednici. 

Izbegavajte polovnu ili staru opremu 

Oblik zarazne spore neverovatno je stabilan u životnoj sredini. Može trajati decenijama na opremi, medu, vosku, polenu i tako dalje... Ista može ostati zarazna čak i nakon smrzavanja, dugih perioda suša ili vlage. Nijedna druga bolest medonosne pčele nije toliko uporna i mora se paziti na opremu za koje se zna ili se sumnja da je zaražena. Ako pčelar ne primeti ili se na neodgovarajući način bavi zaraženom kolonijom, lako može širiti spore tokom cele operacije kroz radnje preduzete u rutinskom upravljanju pčelinjakom.

Mnogi novi pčelari početnici zbog uštede su u iskušenju da kupe polovnu opremu ili koriste staru od prijatelja ili člana porodice koji se nekad time bavio. Korišćenje tuđe polovne opreme izuzetno je rizično i ne preporučuje se, a ukoliko se ipak mora koristiti savetuje se pravilno detaljno iskuvavanje u kaustičnoj sodi i nakon sušenja detaljan prolazak brenerom svakog dela takve opreme kako spolja tako i iznutra.

Prevencija je izrazito bitna, a lečenja nema (Foto: Depositphotos/yanik88)

Šta ako posumnjamo u zarazu? Uz to što ste dužni da pozovete veterinara, možete sami da sprovedete test šibicom ili nekim štapićem. Za izvođenje testa koristite šibice, grančicu, čačkalicu ili bilo koju vrstu alata koji ima grubu površinu i dovoljno je krut da probuši poklopljeno leglo.

Probušite i polako izvucite štap, pokušavajući da izvučete larvu. Ako se ona uz specifičan miris razvlači verovatno se radi o američkoj truleži.

Postoje naravno dijagnostički setovi, ali treba reći kako oni nisu 100 odsto pouzdani kao ni drugi tog tipa.

Test mlekom

Jedan od "kućnih" brzih testova je test mlekom. Predmeti potrebni za ispitivanje mlekom cevi za uzorkovanje, štap (može se koristiti šibica ili čačkalica) i nemasno suvo mleko.

Šta da radite kada se javi američka trulež

Sveže mleko takođe se može koristiti, ali treba ga razrediti vodom. Mleko se razrediti, ali tako da je još uvek nalik na mleko i nije prozirno. Kako funkcioniše?

Stavite malu količinu nemasnog suvog mleka i štapićem sumnjive larve. Držite zatvoreno na sobnoj temperaturi oko 20 minuta i proverite. Dodate li više uzoraka brže ćete doći do rezultata. Ako mleko poprimi smećkasti obris verovatno se radi o Američkoj truleži legla.

Imate li samo sveže obrano mleko, možete ga razrediti na pola, a zatim ponovno na pola.

Korišćena fotografija podleže Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.


Tagovi

Američka trulež pčelinjeg legla Zaraza pčela Bakterija Razorna bolest Uništenje zajednice


Autor

Antun Karlović

Više [+]

Pčelar praktičar, koji svakodnevno svojim poznanicima uporno dosađuje neprestano pričajući o pčelama i njihovoj korisnosti za životnu sredinu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB